Helloblog: zelfstandig werkend kok Koen Lensink

Inmiddels staat hij ¾ jaar in de keuken van Zindering… Koen!

Hij heeft de opleiding horecamanagement gedaan, de koksopleiding, studeerde architectuur én 3D- design aan de kunstacademie, en is uiteindelijk toch weer terechtgekomen in de keuken. Dat maakt ons nieuwsgierig: tijd voor een paar vragen!

Koen, hoe ben je bij de schouwburg terechtgekomen?
‘Mijn vriendin is hier ongeveer 10 jaar geleden begonnen met werken en 5 jaar geleden weggegaan. Ik wilde hier ook wel graag werken, maar we wilden niet in elkaars vaarwater zitten. Ik had altijd wel een goede baan, en toen kwam dit eigenlijk toevallig op mijn pad. Een goede vriend van me werkte hier en die vertelde dat de vacature uitstond. Ik wilde eerst eigenlijk niet reageren omdat mijn vriendin hier dus eerder al werkte, maar uiteindelijk had zij hierover contact met Remco (de chef-kok in Zindering) die mij heeft opgebeld, en van het een kwam het ander!’

Ik wilde hier echt al zo lang werken, omdat ik Zindering zo’n fantastisch mooi bedrijf vind. Ik vind de manier van koken onwijs leuk en ik kan heel veel leren van Ronald & Remco, want het zijn onwijs goede koks’.

Vertel, hoe ziet jouw werkdag er zo’n beetje uit?
‘Ik begin mijn ochtend met een kop espresso en met muziek luisteren via hifi, want dat is wel een hobby van me. Ik luister dan voornamelijk naar wat oudere muziek; klassiek, jazz, pop & rock.

Mijn werkdag bij Zindering begint vaak om 12.00 uur met bestellingen opruimen, de keuken opstarten en personeelseten maken. Vervolgens zorgen we voor het diner, daarna is het weer tijd om op te ruimen en de volgende dag beginnen we weer van voor af aan.’

Koffie en muziek luisteren? Waar word je verder enthousiast van?
‘Eigenlijk vind ik mezelf een heel saai persoon, ik ben graag alleen, beetje muziek luisteren, koffiedrinken, een boek lezen. Het lezen van zware literatuur is niks voor mij, maar praktische en informatieve boeken lees ik veel. Ik lees graag over dingen die ik niet weet. We willen een huis gaan kopen en dat wil ik helemaal gaan automatiseren, en daarover lees ik me nu in, want er is zoveel mogelijk!’

Heb je koken altijd leuk gevonden?
‘Koken is altijd wel een soort van hobby geweest, ik doe het al heel mijn leven. Ik ben op m’n 14e begonnen met ’s middags afwassen en zo ben ik een beetje doorgerold en vanaf een jaar of 17 ben ik in de keuken terechtgekomen. Koken is gewoonweg een groot deel van mijn leven. Thuis kook ik niet heel veel, maar dat komt doordat de keuken heel klein is, de mogelijkheden zijn nogal beperkt als je de keuken van Zindering gewend bent.’

Wacht, architectuur zeg je? Dat is even wat anders!
‘Architectuur is ook een hobby, daar lees ik graag over en mooie panden van bekende architecten maken me enthousiast. Architectuur en techniek vind ik enorm interessant en als ik iets niet weet, zoek ik het op. Deze mooie schouwburg maakt het werken in Zindering dan ook éxtra leuk voor mij.’

Zijn favoriete gebouw staat in de buurt van Monte Carlo, de Villa E-1027 ontworpen door Eileen Gray. Dit is het toppunt van wat hij heeft gezien en inmiddels ben ik heel wat informatie en feitjes rijker geworden tijdens dit gesprek.

Wat is jouw favoriete Zindering-gerecht om te maken?
‘Een lekker stukje vlees bakken of een risotto maken vind ik wel het leukste om te doen. Ik hou ervan om midden in de strijd te zweten met vet in je gezicht. Iedereen heeft zijn eigen stijl van koken, en dit bevalt mij heel goed. Hier worden vooral Mediterraanse, Europese en Midden-Oosterse gerechten gemaakt. Daar kan ik veel van leren, want ik ben voornamelijk opgegroeid met de klassieke Franse en Italiaanse keuken.

Ik hou van het heetste moment in de strijd, dat het ontzettend druk is en het warme vet in je gezicht spat. De snijmachine is ook niet m’n beste vriend en er zijn in de loop der jaren ook al best wat ongelukjes gebeurd’, vertelt Koen vrolijk terwijl hij met zijn vingers een beweging maakt die niet helemaal natuurlijk is én wat plekken op zijn gezicht heeft van de avond voorafgaand aan ons gesprek.

Bezoek je zelf wel eens een voorstelling?
‘Ik ben wel veel naar voorstellingen hier geweest, maar de laatste tijd niet zo veel meer.’ Een favoriete voorstelling of een voorstelling die hij graag wil zien, kan hij niet zo noemen maar een wensenlijstje voor een theaterbezoek heeft hij wel: ‘Ik wil graag op een hoekje zitten, en ergens achteraf (zodat ik even kan opstaan, want ik ben niet van het stilzitten), ik moet ook niet ergens tussen zitten, het moet niet te lang duren én er moet een pauze in zitten. Of het moet zo boeiend en redelijk kort zijn zonder pauze. Maar het moet niet te lang duren en ik moet dus écht niet ergens tussen zitten.

Zo vertelt hij dat hij ooit in het theater op de plek van de koningin zat (op het balkon, in het midden, waar iedereen je ziet en iedereen er last van heeft als je gaat staan) tijdens een voorstelling van 2,5 uur.

‘Ik was er na een kwartier al klaar mee. Ik vond het verschrikkelijk, nooit meer! Maar ik heb de voorstelling wel uitgezeten…!’

Geschreven door Etiënne den Hartog

Koen nodigt je van harte uit om eens te komen eten in Zindering. De menukaart wisselt maandelijks. Een tafeltje reserveren kan online en telefonisch (030-2324125). Graag tot ziens in Zindering!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *