Helloblog: Doenja Likumahua

Doenja (37) werkt al drie jaar bij Stadsschouwburg Utrecht als Algemeen Medewerker. Vanaf 1 september start zij als leerling-kok in Zindering. Reden genoeg om haar eens het hemd van het lijf te vragen.

Doenja, hoe ben jij bij de schouwburg terechtgekomen?
“Ik ben begonnen met mbo mode in Den Bosch, daar heb ik in de Verkadefabriek gewerkt. De combinatie van theater en film vond ik superleuk. Drie jaar geleden ben ik afgestudeerd als beeldend kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten. Thuis maak ik beelden van alle soorten denkbare materialen, zoals hout en piepschuim. Ik communiceer met beeld. Sinds mijn afstuderen ben ik Algemeen Medewerker bij de schouwburg. Ik ben een doener.”

Wat doe je precies als Algemeen Medewerker?
“Dat zijn veel uiteenlopende taken! Mensen welkom heten bij de voordeur, bijvoorbeeld. Ik ben ook vaak in de artiestenfoyer te vinden, dat is een ander soort drukte dan voor de schermen. Je bent daar altijd bezig. Met de was, zoals de bedrijfskleding en tafellinnen van verhuringen, en met schoonmaken. Soms heb je een crewdiner voor heel grote groepen van wel 200 man. Die afwisseling past goed bij mij.”

Hoe bevalt die combinatie je, kunstenaar en Algemeen Medewerker zijn?
“Beeldend kunstenaars zeggen vaak dat ze een bijbaan hebben. Maar ik zie mijn werk als Algemeen Medewerker niet als een bijbaan, horeca is gewoon een vak. Je entertaint mensen. Ik vind het gewoon heel leuk om met mensen om te gaan. Zij inspireren mij ook weer om een ander beeld te creëren. Soms komt het voor dat ik helemaal niks maak, dan ben ik gewoon druk voor de schouwburg. Dat vind ik niet erg maar het moet niet te lang duren, want dan word ik chagrijnig.”

Waar komt je interesse in de keuken vandaan?
“Eigenlijk is het niet zo raar dat ik in de keuken ga beginnen, omdat ik een maker ben. In het restaurant maak je ook dingen. Het verschil is alleen dat iemand het opeet. Soms sta ik bij de passe en dan denk ik: ‘Vet, dat wil ik ook.’ Weet je wel? Dat het er goed uit ziet, goed smaakt. Als ik bij mijn vrienden eet, raak ik ook geïnspireerd. Zij komen uit verschillende culturen, denk aan: Roemenië, Bosnië, Turkije en Suriname. Daar leer ik veel van. Het volgen van een koksopleiding kwam als iets vanzelfsprekends naar boven, het zat waarschijnlijk al veel langer in mijn hoofd.”

Ben je er in je vrije tijd ook mee bezig?
“Ja, ik houd ontzettend veel van tuinieren. Thuis heb ik een heel klein kasje en ik heb zaden van verschillende radijzen, zoals de zwarte radijs. Ik wil ze inmaken met rijstazijn en pepers, experimenteren met smaken. Een moestuin wil ik nu nog niet, dat is gelijk heel erg groot. Mensen onderschatten dat altijd. Dus ik begin gewoon klein en dat is met radijzen.”

Welke opleiding doe je precies en wat zijn je plannen?
“Ik doe eerst één jaar basiskok en daarna kan ik doorstromen naar zelfstandig werkend kok. Er zit een heel leuke academie in Maastricht, de Jan van Eyck Academie. Daar kunnen kunstenaars, schrijvers en journalisten onderzoek doen in hun vak. Sinds kort hebben ze ook een Food Lab, waar je kan experimenteren met eten en kunst. Maar ik weet het nog niet… Ik laat het allemaal op mij af komen, het liefste wil ik gewoon één ding: doen. Alles aanpakken, experimenteren, maken en koken. Niet lullen maar poetsen. Daar heb ik heel veel zin in.”

Wat hoop je van de chefs te leren?
“Ik ben heel nieuwsgierig naar welke kant ik op zou kunnen, wat ik het leukste vind. Met vlees heb ik weinig ervaring, dus ik hoop dat ik daar veel over ga leren. Want dat is echt een vak apart. Remco en Ronald zijn twee goede leermeesters, daarom heb ik voor Zindering gekozen. Beide geven je de vrijheid en dat is heel prettig. Ze zijn erg van: ‘Kijk maar of het lukt.’ Koken in Zindering is bijzonder, tijdens de evenementen maar ook de avonden met reguliere voorstellingen zijn uitdagingen. Dan is er namelijk een strak schema, want om 20:00 uur moeten mensen in de zaal zitten. Ik vind het heel knap hoe de chefs iedere maand weer zorgen voor een nieuwe kaart. Bij andere restaurants kan je werken tot ’s nachts, maar in Zindering zit er een grote tijdsdruk op.”

Doenja Likumahua snijdt tomaten

Ben je weleens bij een voorstelling geweest, als niet-werknemer?
“Dat is één keer in die drie jaar gebeurd, bij het Nederlands Dans Theater. Ik vind het altijd heel mooi wat mensen met hun lichaam kunnen uitbeelden. Als medewerker zie ik wel veel. Voorstellingen van Wunderbaum vind ik heel leuk en goed, met een vleugje humor en absurditeit. Theater Rotterdam vind ik supervet.”

Als je de kans hebt om iets aan te passen in Zindering. Wat zou dat dan zijn?
“Als ik alles kon doen met Zindering? Dan zou ik van een gedeelte van het restaurant een soort buitenplaats maken. Waar je dingen uit de tuin kan halen en dat je die vervolgens op je bord krijgt, bereid naar inzicht van de chefs. Dat we onze eigen ingrediënten kweken en zelfvoorzienend zijn.”

Doenja nodigt je van harte uit om eens te komen eten in Zindering. De menukaart wisselt maandelijks. Een tafeltje reserveren kan online en telefonisch (030-2324125). Graag tot ziens in Zindering!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *