Helloblog: Walter Simon

Overdag schildert hij in zijn kunstatelier, maar vier avonden in de week is Walter Simon bij ons te vinden in de spoelkeuken of als avondmedewerker bij voorstellingen. Walter werkt al sinds 2005 voor de schouwburg, dus hoog tijd om hem aan je voor te stellen.

Walter, hoe ben je bij de schouwburg terechtgekomen?
‘Overdag werk ik als beeldend kunstenaar in mijn atelier. In 1999 wilde ik nog een andere baan, voor in de avonduren. Ik vond een plek als afwasser in muziekcentrum Tivoli. Toen ze daar met de nieuwbouw begonnen ben ik af en toe in Stadsschouwburg Utrecht gaan werken. Eerst stond ik vooral in de keuken als afwasser, maar nu doe ik ook andere klusjes.’

Waar bestaat je werkdag precies uit?
‘Ik was dus af en controleer de dagelijkse leveringen. Jarenlang heb ik een groentetuin gehad, vandaar dat ik het leuk vind om te letten op wat voor groenten we ontvangen. Als het echt nodig is doe ik wat snijdwerk en smeer ik broodjes, maar vaak gaan de leerling koks over deze taken. Als er in Zindering een groot evenement is, zoals ‘A bite at the opera’, dan word ik eerder dan normaal ingeroosterd. Er is voor deze producties altijd veel te doen. Soms werk ik ook als algemeen medewerker in de avondploeg. Ik wissel dat een beetje af.’

Bevalt die afwisseling?
‘Ja, ik vind het wel leuk. In de avondploeg werken voornamelijk studenten, zij zorgen altijd voor een open, gezellige sfeer en zijn enthousiast. Door die afwisseling weet ik meer van wat er in de schouwburg gebeurt en voel ik me beter betrokken bij het geheel. Daar ben ik blij mee.’

Waar word je verder enthousiast van?
‘Dat alles netjes en zo snel mogelijk verloopt. Ik voel me het prettigst als iedereen door kan werken, ik zorg dat er nergens een opstopping is. Het is belangrijk dat aan het einde van de dienst alles weer keurig staat waar het hoort te staan. Thuis ben ik niet per se een heel geordend persoon, maar tijdens mijn werk ben ik dat wel. In de ochtend hoor je niet te zien dat het in de avond druk is geweest. Daar zorg ik voor. Waar ik ook enthousiast van word is de bereiding van het eten. De producten komen hier onbewerkt binnen en worden met de hand tot een gerecht gemaakt. Dat proces vind ik mooi om te zien.’

Wat zijn de voordelen van jouw baan?
‘Dat ik het werk niet mee naar huis neem, zodat ik mijn hoofd snel vrij heb voor andere dingen. Ik vind het ook een voordeel dat ik vooral met mijn handen bezig ben en veel contact heb met collega’s. Lang achter een computer zitten is niet aan mij besteed. Ook het directe vind ik fijn, dat alles op het moment gebeurt. Als het af is weet je ook waarom het laat is geworden.’

Wat is jouw favoriete gerecht van Zindering?
‘Ik ben zelf niet zo van de vleesgerechten, maar ze hebben hier heel lekkere bietjes; rode, gele en soms ook witte. Die hebben van nature een goede smaak en hoeven alleen maar gekookt te worden. Ze zijn altijd een onderdeel van een gerecht en dat maakt ze nog lekkerder. Schorseneren of een stukje vis vind ik ook heerlijk.’

Ga je eigenlijk weleens als bezoeker naar een voorstelling?
‘Dat is al een tijdje geleden. Ik zit vaak bij voorstellingen als zaalwacht. Maar dat ik echt naar een voorstelling ben geweest? Dat is alweer een paar jaar geleden.’

Waar ben je toen heen gegaan?
‘Dat was wel een zware voorstelling, een Griekse tragedie. Ik kijk ook graag naar moderne dans en cabaret. Omdat ik tijdens mijn werk al veel voorstellingen zie ga ik in mijn vrije tijd liever naar mijn vriendin in Den Bosch.’

Benieuwd naar de kunstwerken die Walter als beeldend kunstenaar maakt naast zijn werk bij de schouwburg? Bekijk dan hier zijn website!

Geschreven door Marianne ter Avest

Walter nodigt je van harte uit om eens te komen eten in Zindering. In de keuken wordt gewerkt met veelal biologische producten van De Lindenhoff en Driessen Food. De menukaart wisselt maandelijks. Een tafeltje reserveren kan online en telefonisch (030-2324125). Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *