Skreiheid blijheid – menukaart van februari 2019

Op de menukaarten plaatsen wij altijd een kort verhaal over de gerechten. Dit is de tekst van deze maand.

Lofoten..?”, leerling Imad haalt zijn wenkbrauwen op, “Chef, waar ligt dat?
Collega Doenja springt hem bij: “Ach joh, maakt niet uit, eilanden ergens ten noorden van de poolcirkel, hééél koud!” Imad bibbert zichtbaar bij de gedachte.
Chef Remco gaat verder: “In het paaiseizoen trekt de winterkabeljauw van de koude Barentszzee naar de Lofoten, inderdaad een eilandengroep voor de kust van noord Noorwegen, omdat daar de wateren iets warmer zijn en rijk aan voeding, een prima omgeving om nakomelingen op te voeden.
Ik zou nog een stukje verder zwemmen, de Middellandse Zee klinkt een stukje aangenamer!”, grapt Imad.
Dat hebben deze beestjes niet nodig”, vervolgt Remco terwijl hij een hele vis omhoog houdt, “ze zijn poolwateren gewend, de Lofoten zijn voor hen een soort Ibiza! Plus dat de kou er voor zorgt dat ze langzamer groeien en daardoor een steviger visvlees hebben, voel maar.
Ik lees hier dat deze Noorse Kabeljauw ook Skrei genoemd wordt?” zegt Doenja.
Klopt, Skrei komt van Skreid dat zwerver betekent in het Noors. De Noren kijken elke winter uit naar de komst van de Skrei, zoals wij naar de nieuwe haring. Dan is hij in overvloed beschikbaar!
Ah! Geen ‘Skreinend’ gevalletje dus…”, zegt Doenja met een knipoog.
Precies, geen bedreigde vissoort. Schrijnende gevalletjes zijn niet duurzaam en dat smaakt dan toch minder lekker. Kom, dan laat ik jullie zien hoe je deze vis schoonmaakt.

Bekijk hier de nieuwe menukaart.

Onze zwarte brigade helpt je graag met een passende wijn bij je gerecht en smaak. Heb je dieetwensen of een allergie? De keuken houdt er uiteraard rekening mee. Wij wensen je alvast een gezellige avond in ons restaurant. Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *