Vivanco uit Rioja

Terwijl Sinterklaas pakjes afleverde, vond er bij ons een Wijn & Spijsavond plaats. Hoewel uit het land van Spanje geen lekkere koek kwam, stond er op 5 december toch een heel speciaal Spaans cadeau op ons te wachten: heerlijke Rioja wijnen van Rafael Vivanco.

Om het in te luiden serveerde de keuken een toepasselijke amuse: Jamón ibérico, groene olijven en kabeljauwkroketjes. In een mum van tijd waren wij voor een paar uur beland in het hoofdkantoor van Vivanco, in Briones.

Wijn & Spijs - Vivanco

Vivanco, van grot naar groot

Al snel drong het tot iedereen door: Vivanco heeft een rijke geschiedenis. Rafael vertelde dat zijn overgrootvader, oorspronkelijk schaapsherder, in 1915 besloot om te beginnen met het maken van wijn. Het ontbreken van een wijnkelder was geen gemis; in de omgeving vond hij een grot met een geschikte constante temperatuur. Het leven van de Vivanco’s veranderde voorgoed – een traditie was geboren.

Tijdens zijn jeugd groeide er een nieuwe passie in de familie: historie en kunst. Naast het produceren van wijn verzamelden de ouders van Rafael verschillende voorwerpen (zoals kurkentrekkers) die te maken hebben met wijncultuur. De collectie werd steeds breder; met schatten uit Mesopotamië, het Oude Griekenland, het Romeinse Rijk, de middeleeuwen tot aan moderne kunst (zoals werk van Andy Warhol). Rond 2004 was Vivanco nog een redelijk onbekende naam, tot op 29 juni van dat jaar door de Spaanse koning Museo Vivanco de la Cultura del Vino werd geopend. Het wijnhuis staat sindsdien definitief op de kaart; een bijzondere bodega die wijn en toerisme perfect weet te combineren.

Wijn & Spijs - Vivanco
Wijn & Spijs - Vivanco

Tegenwoordig is het museum de meest bezochte attractie van Rioja, met jaarlijks meer dan 90.000 bezoekers. Bij elkaar bezit Rafael, samen met zijn broer, 500 hectare aan wijngaarden. Hiervan wordt 300 hectare gebruikt om Vivanco wijnen te maken. Dat levert de broers jaarlijks gemiddeld 1.100.000 flessen wijn op die de wereld over gaan.

Wijn & Spijs - Vivanco

Een vervloekte amuse

“La Maldita” is de bijnaam van de Garnacha, een druivenras dat wijnboeren in Rioja verafschuwden. Deze “vervloekte” druif zorgde vaak voor mislukte oogsten, waardoor het in de regio veel minder verbouwd wordt dan vroeger het geval was. Bij Vivanco plaatsten ze de stokken in een iets hoger gelegen gebied, met de succesvolle La Maldita als resultaat. Een lekkere wijn met een fruitige smaak en een plezierige afdronk. Geserveerd bij de amuse, samen met de zeer bijzondere Rioja 2017. Vivanco produceert als één van de weinige bodegas uit Rioja een witte wijn, gemaakt van drie verschillende druivenrassen. Volgens vinpressionist Hubrecht Duijker is het zelfs “de allerbeste witte wijn die je ook jong kunt drinken.” Een zeer smakelijke combinatie met de ibérico.

Wijn & Spijs - Vivanco
Wijn & Spijs - Vivanco

Welke gerechten passen bij wijnen uit Rioja?

Bij het voorgerecht kwam de Rioja Crianza 2014, met geuren van rijp zwart fruit. De brigade verbond deze wijn met een heerlijk kleurrijk gerecht van pulpo, chorizo en harissa. Bij het tussengerecht werd de Rioja Reserva 2011 in de glazen geschonken. Een prachtige, oudere, sterkere wijn die gerijpt is in vaten van Frans en Amerikaans eikenhout – waardoor het tonen van vanille en kokosnoot heeft. Het levert een complexiteit op die geschikt is voor de wat stevigere gerechten. Chef-kok Remco Vellinga en souschef Ronald van der Vlis zorgden voor een verrassende gang; een volledig vegetarische terrine van aubergine, paprika en courgette.

In de woorden van Rafael is de Rioja 4 Varietals 2016 “a tribute to the diversity of Rioja”. Een mooie stevige en verfijnde wijn die werd geserveerd met fingerribs van een lamsrack en bulgur. Remco kreeg zijn inspiratie voor dit gerecht tijdens een bezoek aan de Gastrobar van Ron Blaauw. Samen met de wijn geven de rook en vele vetten van het vlees een beleving die wij graag nogmaals willen ervaren.

Wijn & Spijs - Vivanco
Wijn & Spijs - Vivanco

Voor het dessert hield de keuken toch een beetje rekening met pakjesavond. In een met chocolade en hazelnoot bedekte schilderachtige semifreddo zat marsepein en nougat. Bij deze zoete lekkernij kwam de laatste surprise van de avond: de Rioja Dulce de Invierno. Een geweldige dessertwijn, gemaakt van door botrytis aangetaste druiven. De nevelige ochtenden en onbedekte middagen geven de wijngaard precies wat het nodig heeft. Rafael laat de druiven hangen tot midden januari, waarna ze met de hand worden geoogst. Een zeer intensief productieproces met een eindresultaat waar hij terecht trots op is.

“The longer you own the vineyards, the more you feel and want to leave the legacy to your kids.” – Rafael Vivanco

Wijn & Spijs - Vivanco

Wat moet je zien in Rioja?

Natuurlijk staat er nu een vakantie naar Rioja op de planning! Vertrek vanuit Bilbao naar het zuiden, na ongeveer een uur en 100 km verder kom je aan in de omgeving van Vivanco. Geniet van steden zoals Haro en Briones, met monumentale kloosters, ruïnes en torens. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de hoger gelegen ‘Castillo en Briones’; naast de mysterieuze overblijfselen van het kasteel krijg je een geweldige kijk op de omgeving en het plaatsje. Duik in de wereldgeschiedenis van wijn in het museum van Vivanco en geniet van plaatselijke gerechten gemaakt van geit, varken en rund. Zie je Patatas a la Riojana op de kaart staan? Dat is zeker het proberen waard.

Wijn & Spijs - Vivanco

Graag zelf een voorraadje Vivanco? Alle wijnen die geschonken werden zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op donderdag 28 februari ook (weer) bij? Dan nemen wij jullie mee naar de Piemonte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *