Domaine Alary uit Cairanne

Stel je voor: je woont op een Frans wijngoed dat bestaat sinds Lodewijk de Grote, vanaf 1692 om precies te zijn. Al met je drieëntwintigste heb je de sleutels van dat wijngoed in handen gekregen. En daarmee ben je de elfde generatie die de wereld van fantastische Domaine Alary wijnen voorziet. Precies dat overkwam Jean-Etienne Alary, zoon van wijnmaker Denis Alary. Op maandag 12 november was Jean-Etienne te gast in Zindering om ons mee te nemen naar zijn Vaucluse, het hart van de Provence.

Wijn en Spijs met Domaine Alary

Heerlijke wijnen uit de Provence

Het wijnhuis ligt op steenworp afstand van Cairanne, Frankrijk. Na lang wachten kreeg dit middeleeuws dorpje in 2016 eindelijk de cru status. Het kan zich nu meten met andere grote namen, zoals Châteauneuf-du-Pape, Gigondas en Crozes-Hermitage. Domaine Alary bezit 29 hectare aan wijngaarden in de appellatie, die geheel biologisch en met de hand bewerkt worden. Al heeft het veranderende klimaat wel een effect op hoe dat gebeurt.

‘Global warming and the change in weather are changing the wine making process.’ – Jean-Etienne Alary

Ontvangst bij Wijn en Spijs
Introductie Wijn & Spijs
Zindering klaar voor Wijn & Spijs

Jean-Etienne besloot om, voordat hij echt het roer van zijn vader overnam, een kijkje te nemen bij Henschke. Na een bijzondere ervaring van een halfjaar keerde hij terug naar Frankrijk, met veel nieuwe kennis waar ze bij Domaine Alary vanaf 2019 mee gaan werken. Een interessante samensmelting van jarenlange Franse traditie en het experimentele van Australië. Natuurlijk zorgt een frisse blik voor meningsverschillen met zijn vader, maar ‘I trust my father, and he trusts me.’

Zindering klaar voor Wijn & Spijs
Terrine van Barbarie eend

Welke gerechten passen bij Cairanne wijnen?

Onder leiding van souschef Ronald van der Vlis zorgde de brigade voor passende gerechten bij de wijnen van Domaine Alary. Als voorgerecht werd een terrine van Barbarie eend van de Pasteibakkerij geserveerd. Normaal gesproken hoort naast een dergelijk gerecht een confiture van, bijvoorbeeld, cranberries. Dit werd echter niet gemist, vanwege de ronde en zachte Côtes du Rhône la Gerbaude 2015 met tonen van rijp fruit. In de woorden van Jean-Etienne is het ‘a best-selling, good vintage, balanced wine.’

Bij het tussengerecht – een stoof van puy-linzen, aubergine en wilde paddenstoelen – werd de L’Exclus d’Alary 2016 geschonken. Een heerlijk sappige wijn met geuren van kersen en specerijen. Deze maken ze door de druiven te laten fermenteren in eikenhouten vaten van 600 liter. De gigantische vaten zorgen voor een unieke en soepele wijn en geven geen houtgeur- of smaak af. Het hoofdgerecht bestond uit een steak au poivre vert, inclusief een in broodkruim gegratineerde tomaat en verse frites. De prachtige Cairanne 2015 combineerde perfect met deze gang, dankzij de fijne aromatische kruidigheid van de wijn en de peperroomsaus bij de steak.

Isaac Kaemingk spreekt Zindering toe
Souschef Ronald van der Vlis

Als afsluiting van deze smaakvolle avond serveerde de brigade een kaasplankje met verschillende kazen, waaronder een Beaufort d’été, Brandrood en Tomme de Savoie. De fantastische cuvée Côtes du Rhône Villages Cairanne la Font d’Estévenas, gemaakt van de oudste druivenstokken van het wijngoed, bracht het genieten tot een verrassend slot.

Nagerecht met de d'Estévenas
Jean-Etienne Alary van Domaine Alary

Wat moet je zien in Cairanne?

Wat in de middeleeuwen ooit een basis was van de Tempeliers is uitgegroeid tot een Provençaalse verwennerij. Beleef in Cairanne strakke wijngaarden met heerlijke druiven en zalig ruikende paarse velden van lavendel. Een geweldige tussenstop op weg naar de Côte d’Azur en specifiek Marseille. Geniet daar van de Middellandse Zee, de kazen uit de Provence (zoals Saint-Marcellin, een tip van Jean-Etienne) en verse tapenades op net gebakken baguettes. Het Rhônedal produceert jaarlijks 300 miljoen flessen wijn, met grote kwaliteitsverschillen. Ga langs bij Domaine Alary en ontdek zelf waarom het alle positieve recensies meer dan verdient.

Groepsfoto Wijn & Spijs

Graag zelf een voorraadje Domaine Alary? Alle wijnen die geschonken werden zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op woensdag 5 december ook (weer) bij? Dan nemen wij jullie mee naar Briones, Spanje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *