Salcheto uit Toscane

Montepulciano. Een prachtig middeleeuws dorp in Toscane, gebouwd op de top van een 605 meter hoge berg. Inclusief pittoreske smalle straatjes die, hoe hoger je komt, steeds meer uitzicht geven over de wijde omgeving; uitgestrekte groene heuvels met hoge cipressen en omvangrijke wijngaarden. Een lust voor het oog. Als je goed kijkt zie je op nog geen 2 km afstand de 58 hectare van het wijnhuis Salcheto liggen. Vanwege de kleigrond en het milde klimaat zijn deze voor een groot percentage beplant met sangiovese, het druivenras waar Montepulciano bekend om staat. Salcheto is een bijzondere samensmelting van het oude Italië en moderne technieken. De eigenaar van dit duurzame wijngoed, Michele Manelli, was op 31 oktober te gast in Zindering. Hij nam ons mee naar zijn Toscane, met palazzi, een vleugje renaissance en mooie biologische wijnen.

Salcheto in ZinderingZindering klaar voor Wijn & Spijs

Duurzame wijnen van Salcheto

‘Winemaking is a bloody effort, you have to fight for it. It depends on know-how and innovation.’ Michele spreekt Zindering toe en stelt vervolgens de vraag: ‘How can you measure yourself?’ Al snel was het duidelijk: Salcheto is geen gewoon wijnhuis. Zo wekt het zijn eigen energie op door middel van zonnepanelen en zijn de etiketten en kurken gemaakt met FSC en PEFC gekeurde materialen. De lokaal geproduceerde Toscaanse wijnfles heeft veel minder glas en is dus lichter, wat het maakt tot de meest ecologische die er momenteel op de markt is. Ook de vormgeving van het etiket spreekt boekdelen: zo heeft het braille voor visueel beperkten en verschillende verwijzingen naar de duurzame biologische wijnproductie.

‘Sustainability is a continuous attitude that requires a global vision and global standards.’

Foris, Hans, Michele en Isaac
Placemat
Welke gerechten passen bij Italiaanse wijnen?

Bij ontvangst werd de Obvius Bianco geschonken. Hierbij serveerde de keuken, onder leiding van chef-kok Remco Vellinga en souschef Ronald van der Vlis, een ingelegde peer van kombucha en de speciale honing van Salcheto. Deze kwam op een bedje van lardo en was bestrooid met gehakte pistachenoten. De tweede gang was een melanzane met gegrilde aubergine, buffelmozzarella en antiboise. Het gerecht ging samen met de smakelijke Chianti Biskero 2017, een pittige volle wijn met een frisse aanhoudende afdronk.

Obvius en peer
Vooregerecht met tomaat en buffelmozzarellaHet daaropvolgende gerecht was een pappardelle met wildzwijnragout. De Rosso, met nuances van kruiden, paste hier uitstekend bij. Een botermalse runder zijlende en gegratineerde bonen met paddenstoelen vormde het hoofdgerecht. Bij deze gang werd de Nobile geserveerd. In de woorden van Michele: ‘A very fibrant, fresh, crispy, elegant wine.’ Geurend naar rijp zwart fruit (denk aan bramen en ingemaakte kersen). Een prachtige wijn die perfect smaakte bij de lende.

Pappardelle pastaBonenschotelDe avond werd afgesloten met de Riserva en drie verschillende pecorino’s, waaronder een fantastische smaakvolle al Tartufo. Zindering geurde intens plezierig naar de zwarte truffel die in deze kaas verwerkt zit. Michele gaf in zijn afsluitende woorden aan ons mee dat wijn een emotie is, ‘a book with multiple perspectives.’ Het boek van Salcheto kan gerust meerdere keren gelezen worden.

Geroosterde groenten

Wat moet je zien in Montepulciano?

Staat er nu een tripje Montepulciano op de planning? Verblijf dan in het boutique hotel van Salcheto. Ze hebben 9 kamers die een bijzonder uitzicht bieden op het schilderachtige landschap. De ‘Bravio delle Botti’ geeft op 25 augustus 2019 gegarandeerd veel plezier. Tijdens deze jaarlijkse race zorgen ‘spingitori’ (atletische duwers) ervoor dat wijnvaten van 80 kg per stuk door de straten van Montepulciano rollen. Breng ook gelijk een bezoek aan de Tempio di San Biagio. Een architectonisch hoogstandje uit de renaissance, gebouwd tussen 1518 en 1548. Eind augustus kan het er trouwens nog erg warm weer zijn, met uitschieters richting de 40 graden. Een zwoele zomeravond met een mooi glas wijn van Salcheto, bij een bistecca alla Fiorentina, is dan een welverdiende afsluiting van een prachtige dag.

Sfeer tijdens Wijn & SpijsGraag zelf een voorraadje Salcheto? Drie wijnen die geschonken werden zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op maandag 12 november ook (weer) bij? Dan nemen wij jullie mee naar Cairanne, Frankrijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *