Weingut Winter uit de Rheinessen

‘De winter komt vroeg dit jaar.’ Met deze woorden opende gastheer-sommelier Isaac Kaemingk de allereerste Wijn & Spijs van het seizoen. Een speelse verwijzing naar de hoofdrolspeler van de avond: het Duitse wijnhuis Weingut Winter uit het hart van de Rheinessen. Normaal gesproken nodigen wij altijd de eigenaar uit om over zijn wijnen te vertellen, helaas was Stefan Winter niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn in Zindering. Dankzij het warme weer van de afgelopen zomer is de oogsttijd eerder begonnen dan gepland; op de wijngaarden is het nu daarom alle hens aan dek. Gelukkig kon Romy Maurer (marketing manager) uit de hectiek ontsnappen om ons voor heel even mee te nemen naar Duitsland en te vertellen over de heerlijke wijnen.

Wijn & Spijs Weingut Winter

Weingut Winter met hapjes

Weingut Winter uit de Rheinessen

Weingut Winter ligt op 420 kilometer van de schouwburg, in het dorpje Dittelsheim, dichtbij Worms. Met 22 hectare zorgt het jaarlijks voor 100.000 tot 120.000 flessen witte wijn, voornamelijk Riesling en Grauburgunder. Dat is niet altijd zo geweest. Op zijn 20ste, 17 jaar geleden, begon Stefan Winter met Weingut Winter en al snel besloot hij om zich te concentreren op het maken van witte wijn. Door wijngaarden te verkopen en land te ruilen met andere lokale wijnhuizen kreeg hij uiteindelijk een beplanting van volledig witte druiven. Romy legt uit dat Stefan tot dit besluit is gekomen omdat het maken van rode wijn in deze specifieke regio zeer arbeidsintensief is. Riesling komt daarentegen oorspronkelijk uit de omgeving van de Rheinessen – het terroir met het milde klimaat en kalksteen staat al honderden jaren garant voor deze elegante wijn.

Opening Wijn & Spijs door Isaac Kaemingk

Welke gerechten passen bij Riesling en Grauburgunder?

Isaac Kaemingk vertelde ons dat Riesling bekend staat als een zoete wijn, maar 80 tot 85% is echter droog met mooie hoge zuren en een kenmerkende frisheid. Hier passen volgens hem zowel confronterende als conformerende gerechten bij. Het keukenteam, onder leiding van chef-kok Remco Vellinga en souschef Ronald van der Vlis, bracht daarom als eerste een gerecht met een Aziatisch tintje: geroosterde flespompoen met gembertomaten, limoenyoghurt en cashewnoten. Remco legt uit: ‘Door de tomaten twee uur lang in de oven te laten en deze af en toe in te smeren met gember krijgen we een bijzondere smaakverhouding.’ Het tweede gerecht was een snoekbaarsfilet met rösti en zuurkoolsalade. Een klassieke combinatie die echt bij de Rheinessen hoort. De fantastische Riesling Trocken 2017 haalde de unieke smaken in beide gerechten naar boven.

Gembertomaten

Snoekbaars met rösti en zuurkoolsalade

Het hoofdgerecht bestond uit mooi wildzwijnfilet met koolraap, savooiekool, karwij en een jus gemaakt met zeer bijzondere morilles. De Weissburgunder 2017 was met zijn milde en volle smaak een perfecte begeleider. Een kaasplateau met onder andere een aardse terracotta sloot de avond af, in combinatie met de smaakvolle Grauburgunder Trocken 2017.

Wildzwijnfilet met koolraap en savooiekool

Kaasplateau met Weingut Winter

Thuis toch andere combinaties voor je gasten serveren? Dat kan! Zoals Romy in haar afsluitende woorden vertelde: ‘It all depends on your own palate.’

Bezoek de Rheinessen

Weingut Winter zelf bezoeken? Maak er dan gelijk een weekendje Rheinessen van. Het gebied loont zich voor prachtige hikes door het rollende Paltserwoud. Tip: ga vooral tussen 24 augustus en 1 september 2019, dan vindt namelijk het Wormser Bakfischfest plaats. Op culinair gebied staat de regio bekend om asperges, wild zwijn en Spundekäse met pretzels. Prost!

Placemat Wijn & Spijs Winter

Isaac Kaemingk aan het woord

John Grashuis aan het woord

Gembertomaten en Weingut Winter

Graag zelf een voorraadje Weingut Winter? Alle wijnen die geschonken werden, zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op woensdag 31 oktober ook (weer) bij? Dan nemen wij jullie mee naar Toscane, Italië!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *