Wijnblog: Monterrei Godello 2017

Un Canto A Galicia

“Papa, mag ik ook een keertje wijnproeven?”

“Nou, daar is het nog wat vroeg voor…”

“Maar je bent toch allang wakker?”

“Haha, nee jongen, ik bedoel dat je nog een beetje te jong bent voor wijn proeven. Ruiken mag wel, waar ruikt dit naar?”

Zijn knuistje pakt het wijnglas netjes bij de steel, hij walst iets te druistig, knoeit wat op de grond en steekt zijn neus zo diep als hij kan in het glas.

“Wijn”, zegt hij vastbesloten. “En snoep!”

“Fruitsnoepjes?” vraag ik.

“Ja, appelsnoepjes!”

Ik zeg hem dat hij een superproever is en probeer hem te vangen voor een knuffel, maar de vogel is alweer gevlogen.

Monterrei Godello 2017

“Ik ga buiten spelen met Evi, doei!”

Ik pak de fles en schenk het glas bij tot een gezonde bel voor deze namiddag. Met de arm omhoog tegen het licht tuur ik door het dansende sap. De Godello druif geeft bleekgele wijn met wit fruit aroma’s en deze uit DO Monterrei in Galicië is daarnaast licht ziltig in de smaak. Bij Galicië moet ik altijd denken aan Julio Iglesias en zijn prachtige aubade aan deze streek. Herinneringen aan zondagmiddagen met Julio’s platen op de pick-up van mijn ouders staan vers op mijn netvlies. Zij spelen een potje dubbel patience aan de eettafel, ik speel eronder op het kleed met mijn autootjes.

Wijn is beleving, dus ik pak mijn telefoon en speel het lied af op Youtube. Verrek! De wijn wordt nóg lekkerder! Een hint van veldbloemen lijkt de geur te verrijken. Ik zie Julio met de ogen gesloten als betoverd zingen: “Yo te quiero tanto, tierra de mi padre!” Langzaam kom ik er achter dat het niet een lofzang is aan de streek, maar aan zijn vader die er vandaan kwam. Je zoon zal maar een lied voor je schrijven, wat een eer! Ik neem nog een slok en weer smaakt hij lekkerder. Julio draagt na de laatste noten in tranen het nummer op aan zijn vader en ik denk even terug aan de correcte wijnbeschrijving van mijn vijfjarige. Ik voel me net zo trots als papa Iglesias moet zijn geweest…

Salud!

Geschreven door Isaac Kaemingk, eerste medewerker van Zindering.

De ‘Monterrei Godello 2017’ staat op onze drankenkaart. Thuis genieten van deze wijn? Bij Margaret Wines is het te koop.

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *