Food Centraal – Zomer

Op zaterdag 14 juli namen we afscheid van Food Centraal. We kijken met veel plezier terug op de afgelopen 8 jaar: 36 verrassende edities die allen in het teken stonden van unieke gerechten, fantastische producten, geweldige producenten, bijzondere achtergrondverhalen en onvergetelijke ervaringen. Enkele avonden staan ons nog goed bij, zo serveerden wij in 2011 een vrouw in een vleesjurk en werd het erg gezellig met Roberto’s wietijs. Presentator John Grashuis kan zich enkele rapportages nog goed herinneren. ‘Oh, die keer toen we zo vroeg bij de visafslag in IJmuiden stonden! Of die trip naar Boulogne?’ Food Centraal is geworden tot een programma met een bittere, zure, zoete en zoute historie. Hoe vat je al die mooie herinneringen waardig samen in één allerlaatste editie? Dat deden wij met het slot van de seizoenenreeks: Zomer.

Zomer met De Pronckheer

Voor deze editie gingen we terug naar De Pronckheer, de distilleerderij in Cothen. Hier waren wij in het verleden al een keer op bezoek geweest en gelukkig waren Arjan Smit en Inge Stolk weer net zo enthousiast om mee te werken. Ze vertelden dat ze tegenwoordig ook private label gin maken en peilden onze interesse. De keuze was natuurlijk snel gemaakt: gin van Zindering, dat leek ons wel wat. Na vele uren peinzen besloten we om de gin te maken met het citroenachtige kruid verveine, koriander, jeneverbes, en Douglasspar (van de Utrechtse Heuvelrug, met de hand geplukt door Inge). De lancering van onze ‘ZinGin’ was het begin van een prachtige zomeravond. De eerste fles werd aan John uitgereikt, vanwege zijn jarenlange tomeloze inzet voor de schouwburg en de inspiratie die hij onze chefs al die tijd heeft gegeven. De ZinGin is vanaf nu ook te koop in Zindering, voor €28,50 per fles.

Lancering ZinGin

Gang 1
De eerste gang bestond uit verschillende kleine gerechtjes, zoals: een garnalenkroketje van patisserie Holtkamp en leverworst van De Pasteibakkerij. Hierbij hoorden natuurlijk zomerse drankjes: een ZinGin-tonic en de fijne mousserende Franciacorta Bokè Rosé, gemaakt van pinot nero en chardonnay.

Kroketjes van Holtkamp

Zomer met de Pasteibakkerij

Vaak hebben producten van De Pasteibakkerij op het menu gestaan van Food Centraal. We zijn zelfs een keer langs geweest om te kijken naar het geheim achter deze enorm smakelijke delicatessen. Redenen genoeg om Diny Schouten en Floris Brester te vragen om Food Centraal met ons af te sluiten en nog iets meer te vertellen over het vak. Floris: ‘Ik noem dit ook wel de edele kunst der restverwerking, eigenlijk alles wat een slager niet nodig heeft gebruiken wij.’ Floris vertelde zoal dat de fromage de Tête voor hem een reden was om zichzelf aan te melden bij Diny. ‘Ik werkte in een klein restaurantje en daar stond het op de kaart. Ik vond het zo lekker dat ik aan Diny heb gevraagd of ik het bij haar kon leren maken. Nu zijn we al jaren compagnons.’

Floris Brester van De Pasteibakkerij

Gang 2
Voor de tweede gang werd fromage de Tête geserveerd met gebakken bloedworst. De gerechtjes gingen samen met de heerlijk aromatische Alsace, afkomstig uit het noorden van de Elzas.

Fromage de Tête

Zomer met Roberto

Ook het beroemde ijs van Roberto heeft vaak op de kaart gestaan, in 2014 heeft hij een tipje van de sluier opgelicht door te laten zien hoe je gastronomisch haringijs maakt. IJs met uitjes staat, zelfs jaren later, nog goed op ons netvlies gebrand.

Hij maakt zijn bijzondere gelato’s in zijn zaak aan de Poortstraat 93. Op een drukke dag staat er met gemak een ‘ijsfile’ van 20 minuten voordat er besteld kan worden. Roberto maakte voor deze editie ZinGinijs, die tijdens de eerste gang geserveerd werd. ‘Waar ik vandaan kom word veel alcohol gedronken. Toen ik de vraag kreeg om ZinGinijs te maken werd ik helemaal blij. Het bijzondere van dit ijs is dat er veel gin in zit. Vanwege het hoge alcoholpercentage moet je het ijs daarom op een lagere temperatuur bewaren dan normaal.’

Roberto Gelato

Gang 3
Onze chef-kok Remco Vellinga bedacht voor de derde gang een deconstructie van de pizza Napolitana, met onder andere tomaat, filodeeg en een bolletje ansjovisijs van Roberto. Het kleurrijke bouwwerk werd geserveerd met de Vernaccia di San Gimignano Vigna Santa Margherita, een krachtige maaltijdwijn uit Toscane.

Pizza Napolitana

Zomer met Paul Fagel

Inmiddels ligt de tijd van Het Arsenaal achter hem. Toch blijft Paul Fagel veel doen, zoals productontwikkeling in de levensmiddelenindustrie en vrijwilligerswerk. Ook hem hebben wij in Zindering mogen verwelkomen, tijdens een speciale editie over culinaire grootmeesters. Paul: ‘Ik doe nog wel veel, maar allemaal zonder zorgen en dat is een heel groot verschil met het hebben van een eigen restaurant. Ik kijk met veel plezier terug op mijn 57 werkjaren en vind dat ik heel veel geluk heb gehad in mijn leven. Ik ben nu 76 en ze weten mij nog steeds allemaal te vinden.’ Hij vertelde over de technische ontwikkelingen op het kookgebied. ‘Vroeger moesten we het hebben van een kookboek of mensen opbellen. De koks van nu kijken op hun mobiele telefoon en ze weten het. Ik sta werkelijk perplex wanneer ik met die jongens praat: ze weten zo veel en ze zijn zo goed!’ Ook sprak hij over de horeca. ‘Ik hoor vaak negatieve verhalen en lees weleens reviews op internet. Er bestaat geen andere bedrijfstak waarin zo hard wordt gewerkt om het mensen naar hun zin te maken. Als je lekker gaat eten in een restaurant, waar het gezellig is en de bediening je hartelijk ontvangt. Waar ze je verwennen en alles doen… moet je dan nog gaan zitten zeuren?’ Zindering barstte los in applaus.

Paul Fagel in Zindering

Gang 4
Voor de vierde gang zorgde de keuken voor een heilbotfilet, met wilde spinazie, Zeeuwse mosselen en een hollandaisesaus gemaakt onder de supervisie van Paul. Een heerlijk gerecht dat samen met de stevige culinaire Bandol Rosé (van Mourvèdre, Grenache, Cinsault en Clairette) gecombineerd werd.

Heilbotfilet met hollandaisesaus

Zomer met Holtkamp

Food Centraal kon maar op één manier afgesloten worden: met een dessert onder leiding van Cees Holtkamp. We zijn in 2017 op bezoek geweest bij zijn patisserie aan de Vijzelgracht in Amsterdam, om te kijken waar al die befaamde lekkernijen nou vandaan komen. Er worden niet alleen gebakjes en bonbons gemaakt maar ook bitterballen en kroketten van garnalen, kaas, kalf en zwezerik. De keuken vond het een eer om zij aan zij met Cees aan het dessert te werken.

Cees Holtkamp

Gang 5
Deze laatste gang bestond uit bladerdeeg, banketbakkersroom, aalbessen en schuimroom. ‘Jullie noemen het wel een dessert maar voor ons banketbakkers is dit toch echt een gebakje’, aldus Cees. Het schuimroomtaartje kwam samen met een prachtige dessertwijn uit Bordeaux: de rijpe, volle en elegante smaak van de Sauternes bracht het geheel naar topniveau.

Aalbessengebakje

Thuis nog een keer genieten van de wijnen die deze avond geschonken werden? Ze zijn allen verkrijgbaar bij Margaret Wines.

Bedankt bedankt bedankt!

Dat was het dan. Food Centraal is over, de laatste blog gepubliceerd. Namens de schouwburg en Zindering bedanken wij hierbij iedereen die ooit een bijdrage heeft geleverd aan ons programma. We zijn ontzettend dankbaar voor de 8 jaren aan fantastische herinneringen die nog lang zullen nagalmen in de gangen van het restaurant.

Team van Food Centraal

De koek is op, maar er wordt een nieuwe gebakken met ‘A bite at the opera’. Graag zien wij jullie volgend seizoen terug in een warme cocon van muziek en fantastische gerechten.

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *