Helloblog: Alex Leeman

Hij is een vertrouwd gezicht voor de vaste bezoeker: Alex Leeman (48) uit Maarssenbroek. Soms zie je hem in zijn zwarte outfit in de gangen van de schouwburg, soms in een buis in de keuken. Alex is van veel markten thuis, een goede reden om hem eens apart te nemen voor een nieuwe Helloblog.

Alex, hoe ben jij bij de schouwburg gekomen?

‘Even kijken. Eerst werkte ik als kokslager in een slachthuis voor horeca en instellingen, ik sneed daar vlees voor verzorgingstehuizen, hotels en restaurants. Helaas ging het financieel niet zo goed met dat bedrijf, ik was te duur en moest na 12 jaar weg. De banenjacht heeft toen lang geduurd, want ik wist niet precies naar wat ik op zoek was. Eén ding stond vast: ik wilde niet afhankelijk worden van de overheid. Op een gegeven moment zag ik een vacature staan op Indeed, voor Algemeen Medewerker bij de schouwburg. Ik dacht: “Nouja, laten we een gokje wagen en we zien het wel.” Tijdens de sollicitatie, met onder andere Diane, klikte het meteen. Zij is een slagersdochter en weet net zoals ik van aanpakken. Het duurde niet lang of ik kon beginnen.’

Wat kan je vertellen over je eerste werkzaamheden?

‘Nou, ik ben er met beide benen in gestapt. Letterlijk en figuurlijk. Tijdens mijn eerste maanden zat de schouwburg nog middenin een renovatie. Het kwam dus goed uit dat ik graag met mijn handen werk. Ik begon met wat sloopwerk en daarna heb ik alle kleedkamers gestript, geschilderd, gesausd en de deuren gedaan. In de magazijnen hebben we rekken geplaatst zodat alles goed opgeborgen kan worden. In die periode ging er een jongen weg bij de spoel in de keuken. Ik heb toen gelijk gevraagd of ik deze taak op mij kon nemen, daar waren ze allemaal heel enthousiast over. Ik ben leergierig en van het een kwam het ander. Nu help ik ook mee bij de warme kant en maak ik zo nu en dan risotto’s af. Het scheelt echt dat ik veel dingen leuk en interessant vind.’

Echt een manusje-van-alles?

‘Ja en dan heb ik nog niet eens alles verteld. Zo ben ik ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de reparaties van de koffieapparaten. Als er een storing is? Ik verhelp het. De kunstwerken die je bij ons aan de muren ziet hangen? Grote kans dat ik ze heb opgehaald bij de kunstenaar. Oh, en tijdens de zomerstop knap ik de tafels op, kijk ik de stoelen na en vervang ik alles wat kapot is. Ha, er wordt weleens tegen mij verteld: “Alex, je mag ook fouten maken.” Maar ik ben een perfectionist in een hoop dingen. Ik wil er staan en voor iedereen wat betekenen.’

Alex Leeman

Wat vind je dan je belangrijkste taak?

‘Het tonen van gastheerschap is zo belangrijk! Mensen moeten namelijk terug willen komen. Ik ga voor een vlekkeloos verlopen avond, of het nou om een voorstelling of om een verhuring gaat. Wat ik daarnaast belangrijk vind is om ervoor te zorgen dat iedereen kan vinden wat hij nodig heeft. Zo ben ik nu verbeteringen aan het aanbrengen in het magazijn, zodat collega’s niet meer misgrijpen en met de handen in het haar zitten van: “Waar is het nou?” Het werk is veel fijner als je weet waar je iets moet laten, als alles organized is. Als iets voor mij duidelijk en logisch is dan weet ik zeker dat anderen dat ook vinden. Ik heb echt een passie voor de schouwburg. Soms maak ik lange dagen en ben ik moe als ik thuis kom. Als ik dan een dag later door de ingang stap bruis ik weer van energie en wil ik er tegenaan.’

Waar komt die energie dan vandaan?

Alex begint te glimlachen. ‘Ja, ik ben gewoon happy. Weet je? Soms is het leven een puzzel en verlies je het overzicht. De mijne klopt nu weer, het past weer allemaal in elkaar. Ik ben gelukkig met de dingen die ik doe, de opdrachten en de waardering die ik krijg. Ze weten op wie ze kunnen rusten en dat geeft mij een drive. Als er iemand aan mij vraagt waar ik werk zeg ik altijd vol trots: Stadsschouwburg Utrecht. Het is supermooi om met collega’s, de gasten en artiesten om te gaan. Af en toe krijg ik de vraag of alles goed gaat. Mijn antwoord? “Perfect!” Wat ook meewerkt is dat ik een geboren en getogen Utrechter ben, ik houd van mijn stadsie. Vaak loop ik naar de schouwburg en besef ik mij ineens dat ik op weg ben naar mijn werk. Dat is fantastisch!’

Hoe ziet je werk in Zindering er precies uit?

‘Ik ben dus vaak verantwoordelijk voor de spoel. Dat zie ik als de motor van het restaurant: als er geen schone vaat is kan het personeel de bediening niet doen en de koks niet koken. Zo nu en dan word ik vanuit daar ook betrokken bij de keuken en maak ik risotto’s af. Kijk, de risotto’s worden altijd voorbereid voor gebruik, maar ze zijn nog niet klaar. Voor het serveren moeten ze op smaak worden gebracht met bijvoorbeeld vis, verschillende groenten, boter en Parmezaanse kaas. Ik heb geen koksopleiding gedaan maar ik vind het leuk om de koks te helpen met dat soort klussen. Ook vind ik het super om de crewcatering te verzorgen, zoals het maken van panini’s, broodjes smeren en beleggen… lekker bezig zijn, met elkaar als een hecht team.’

Ben je als bezoeker weleens bij een voorstelling geweest?

‘Ja, dat was bij Ali B. Ik kwam binnen maar alles was uitverkocht en ik kon geen kaartje krijgen. Zo’n 5 minuten voor 8, net voordat de voorstelling begon, kwam er nog een plek vrij op rij 1 stoel 9. Echt, ik keek tijdens de voorstelling zo in zijn ogen. Ik heb genoten! Ik ben gek op Ton Kas. Die komt hier in september en daar wil ik met mijn jongste zoon heen.’

Ten slotte: wat zou je nieuwe medewerkers/collega’s willen meegeven?

‘Blijf enthousiast. Besef je hoe mooi het werken hier is en dat je bevoorrecht bent om hier te zijn. Dit is zo’n gigantisch mooie plek waar je mensen mag bedienen. Mensen een gezellige avond mag bezorgen. Pak dat stralend met beide handen aan.’

Alex nodigt je van harte uit om eens te komen eten in Zindering. In de keuken wordt gewerkt met veelal biologische producten van De Lindenhoff en Driessen Food. De menukaart wisselt maandelijks. Een tafeltje reserveren kan online en telefonisch (030-2324125). Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *