Moulin de Chauvigné uit de Savennières

“On the 22nd of November 2017, my father died suddenly of a heart attack.” De wijnavond was net begonnen, maar niemand verroerde zich. Zindering was stil en luisterde naar de woorden van wijnmaakster Manon Plessis van Moulin de Chauvigné. “We had celebrated his 51st birthday just fifteen days before. Even though this came as a tremendous bombshell, we want to keep our estate and take it forward.” Ze vertelde over de geschiedenis van het wijngoed en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn. “Wine is life and happiness, therefore, I invite you to join me in writing a new chapter of history with the creators of happiness.” En happiness deelden wij deze avond met elkaar.

Hans Janssen met Sylvie PlessisMousserende wijn en glazenOester knolselderijvinaigrette en crostini rillette

Moulin de Chauvigné

Sylvie en Christian Plessis werden in 1992 eigenaar van de molen aan de Chauvigné, een paar kilometer ten zuiden van Angers. Met 3 hectare aan wijngaarden begonnen ze samen aan het wijnavontuur. Mede door het winnen van verschillende awards zijn ze de afgelopen 26 jaar gegroeid naar 13 hectare in 2 appellaties: Savennières en Rochefort Sur Loire. Omdat in Savennières alleen chenin blanc geoogst mag worden zijn de meeste wijnen van het wijnhuis gemaakt van deze friszure en fruitige druif.  De chenin blanc staat bekend om zijn karakteristieke balans tussen een hoog suiker- en zuurgehalte. Dit levert een kenmerkende complexiteit op wat het maakt tot een echte ‘Thinking Person’s White Wine’, zoals wijn uit Savennières ook wel omschreven wordt.

Gastheer-sommelier Isaac Kaemingk en souschef Ronald van der Vlis

Een kijkje in het leven van een wijnboer

Het produceren van wijn brengt veel risico’s met zich mee waar wijnmakers soms moeilijk op kunnen anticiperen. Zo zorgde de vorst in april 2017 voor een buitengewoon slecht jaar voor de Franse boeren. Sinds 1945 is er nog nooit zo’n slechte oogst geweest. Helaas werden de wijngaarden van Moulin de Chauvigné ook getroffen: de vorstschade heeft zo’n 50% van de oogst verwoest. Al met al is het bewonderingswaardig dat moeder en dochter hebben besloten om samen door te gaan en het wijngoed een nieuwe start te geven.

Die nieuwe start is alleen zwaar werk. Manon: “Last week the soil was so soggy that we couldn’t use the tractor to spray copper sulfate on the grapes, which slows down the noble rot process. My mom had to walk through the fields with a backpack sprayer all day long.” Door het klimaat in het gebied ontstaat er namelijk een combinatie van ochtendmist en warmte, de perfecte omstandigheid voor botrytis.

Botrytis is een schimmel die langzaam vocht uit de druiven trekt. Als deze ‘edele rotting’ niet te ver is doorgezet worden van de aangetaste druiven bijzonder smaakvolle en zoete wijnen gemaakt. De druiven met de schimmel worden een voor een met de hand geplukt, lange dagen van 05:00 uur tot 23:00 uur zijn daarom eerder regel dan uitzondering. Er gaat dus veel tijd zitten in de productie en gelukkig is dat niet voor niets. Het resultaat: c’est magnifique!

Manon Plessis en Sylvie Plessis Sylvie Plessis

Welke gerechten passen bij de chenin blanc?

Van 1 hectare maakt Moulin de Chauvigné 5.000 liter wijn. Een selectie van de wijnen stond tijdens de Wijn en Spijs van maandag 11 juni op het menu. Chefkok Remco Vellinga en souschef Ronald van der Vlis combineerde de prachtige, naar bloemen en rijpe appels geurende, Savennières 2016 met een kunstwerk van coquille, mango, ponzu en granny smith.

Coquille op bord

De tweede gang was een slow escargot met champignons, mierikswortel, peterselieboter en brique waarna een verse griet met venkel, doperwten en beurre blanc werd geserveerd. Beide gangen haalden verschillende smaken van de gastronomische Savennières Clos Brochard 2017 naar boven. Een aangenaam droge en mineralige chenin blanc met een aroma van rijp wit fruit. Volgens Manon een mooie wijn die bij ieder feestje past.

Slow escargot met champignonsSlow escargot met champignonsGriet met beurre blanc

Het dessert bestond uit een baba au Cointreau met crème crue. Samen met de La Croix Blanche 2015, die een aroma van een vleugje amandel en honing heeft, maakte het de avond compleet. Het was een mooie en leerzame reis naar Angers in Utrecht, vol met happiness.

Sander Navratil en baba au Cointreau

Neem een kijkje in Angers

Als je een keer in de omgeving bent van Tours, Angers en Nantes – ga dan op bezoek bij de powervrouwen van Moulin de Chauvigné! Ze organiseren voor toeristen een ‘sensory tour’ over de wijngaarden, waarin ze alles uitleggen over verschillende druivenrassen. Natuurlijk ontbreekt een proeverij niet. Neem trouwens ook gelijk een kijkje bij het fantastische middeleeuwse Château d’Angers. Een bezoek aan de fabriek van Cointreau mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Graag zelf een voorraadje Moulin de Chauvigné? Alle wijnen die geschonken werden, zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Ben je ook bij de Zinderende Zomerweek in juli? Van woensdag 11 juli tot en met zondag 15 juli organiseren wij een week vol met kookworkshops, bier- en wijnproeverijen en bijzondere diners!

Gasten in Zindering
Gezelligheid met wijn

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *