Food Centraal – Lente

Op de warme zomeravond van 19 april vierden we de lente met een nieuwe editie van Food Centraal. Onder het genot van een Equinoxe 2015 en een ganzenei gevuld met asperge, haringkaviaar en Borage Cress trapte celliste Dionne Nijsten het muzikaal af. Ze speelde twee dansen uit de derde cellosuite van Bach; de allemande (een matig snelle dans) en de gigue (een zeer snelle dans). ‘Waarom ik dit lenteachtig vind is omdat het de vrolijkste, optimistische, meest open suite is die ik ken.’

Bekijk hier een samenvatting van het optreden.

Wilde bloemen in restaurant

Bloemen stelen de show

Op de tafels stonden vazen met fleurige boeketten van wilde bloemen, met de hand geplukt door Hildo Kamstra, beheerder van Museum Oud Amelisweerd. Samen met Yvonne Ploum (directeur van het museum) was hij te gast om de tentoonstelling ‘Flower Power’ onder de aandacht te brengen. Yvonne vertelde ons over het 18e-eeuwse landhuis waar het museum in gevestigd is. ‘In 2014 was het nog een spookhuis met metershoge brandnetels.’ Na een enorme opknapbeurt hebben ze nu onder andere de Armando Collectie onder hun hoede. Flower Power is een verzameling van bloem stillevens die teruggaat tot de 17e eeuw, voor onze chef-kok Remco Vellinga de inspiratiebron van het volgende gerecht. Hij maakte een kleurrijk bord met toast, biologische geitenkaas, rabarber, appelbloesem, magnolia en lavas. ‘De smaak van lavas kent iedereen wel, het heeft veel weg van maggi. Ik plukte het als klein kind vaak uit de tuin van mijn ouders, het is erg lekker.’ Hij voegde er nog aan toe: ‘Ik hoop dat jullie gerechtje in het ganzenei gesmaakt heeft, gisteren (18 april) hebben wij de eieren open gezaagd op het terras, de spetters stonden letterlijk op de ramen.’ Bekijk de foto van het zaagkarwei op ons Instagramkanaal.

Gevuld ganzenei

Uniek bokkenvlees op tafel

Aansluitend werd er een risotto met morilles en vers gedopte doperwten gecombineerd met een krachtige chardonnay uit de Noord-Italiaanse wijnregio Piemonte. Het hoofdgerecht bestond uit de Griekse Agiorgitiko 2016, gebarbecuede asperges, jonge krieltjes en bijzondere bokkenbouten. Voor dit gerecht nam onze sous-chef Ronald van der Vlis contact op met mede-eigenaar Lisette Eggink van de biologische melkgeitenhouderij Zuylestein en Lydia van Maurik van de Bokkenbunker. Beide zijn onderdeel van de coöperatie Bio Goat Meat, een samenwerking waar wij graag meer over wilden weten. Samen met gastheer John Grashuis en cameraman Jan Weenink ging Ronald daarom op pad naar Zuylestein.

Bekijk hier de video.

Bokkenbouten met asperges

De passie van geliefden

Na het hoofdgerecht speelde Floris Blom voor quizmaster, met lentegeoriënteerde vragen waarin rokjesdag en Spring 2018 de revue passeerden. Wij sloten de avond af met panna cotta, vlierbloesemijs van Roberto, lambada aardbeien en een huisgemaakte aardbeiencello. Onze chef-kok vertelde dat lambada aardbeien de eerste zijn van het seizoen. ‘Ze hebben een buitengewoon zoete smaak en een zachtere structuur dan de normale variant.’ Voor de huisgemaakte cello hebben wij aardbeien drie weken lang laten trekken in pure wodka, daarna is er suikerwater aan toegevoegd. Het is heel makkelijk om dit thuis te maken in een weckpot – leuk om als cadeau aan iemand te geven! Het gerechtje ging gepaard met de Brachetto d’Acqui 2017, een licht mousserende en zoete dessertwijn. De legende wil dat deze vinum acquense de passie van geliefden doet ontwaken. Een perfecte wijn om te schenken met Valentijnsdag maar ook om een warme zomeravond in april mee af te sluiten.

Zomers toetje met aardbeienlikeur

Thuis nog een keer genieten van de wijnen die deze avond geschonken werden? Ze zijn allen verkrijgbaar bij Margaret Wines. Voordat Food Centraal een jaartje op sabbatical gaat komen wij op zondag 17 juni nog met de zomereditie. Voor de liefhebbers van Wijn & Spijs hebben wij speciaal nog een avond ingepland op maandag 11 juni. Zijn jullie er dan ook (weer) bij?

Wilde bloemen
Oesters op een schaal
Vegetarisch voorgerechtje
Gevuld ganzenei Badeendjes Gesneden rabarberMise en place in restaurant Mise en place in restaurant Sommelier aan het woord
Mise en place in restaurant
Streaming vanuit de keuken Risotto met doperwten Koksmutsen Quiz in restaurant Streaming in restaurant Ijs met aardbeien

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *