Monte del Frà

Stap in de auto en rijd 1.170 kilometer naar het zuidoosten. Na flink wat uren bereik je de Noord-Italiaanse regio Veneto. Een prachtige omgeving met veel natuurlijke bezienswaardigheden: het heldere Gardameer, uitgestrekte bergketens, rollende morenes en de kolkende Adige. En Verona; de città dell’Amore van Julia Capulet en Romeo Montague. Waar de Romeinse oudheid weer een beetje tot leven komt in de Arena. Vroeger een amfitheater voor gladiatorengevechten, zoals het Colosseum, maar nu een perfecte setting voor concerten en opera’s.

Een halfuur buiten de stad ligt het wijnhuis ‘Monte del Frà’ van de familie Bonomo. Tijdens de Wijn & Spijs van donderdag 5 april werden enkele fantastische wijnen van dit wijnhuis geschonken. De eigenaar, Marica Bonomo, nam ons mee naar de wijngaarden van haar familie en vertelde alle ins en outs, van de oogst tot het productieproces.

Monte del Frà
De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot 1492, toen het gebied in handen was van monniken van de orde van Santa Maria della Scala. Tegenwoordig is het een echt Italiaans familiebedrijf. Marica vormt samen met twee andere familieleden het management en ieder heeft een duidelijk afgebakende taak: financiën, wijnproductie en tours en proeverijen. Vader Bonomo werkt nog steeds achter de schermen en is vaak de wijze raadgever. Wij stelden Marica de vraag of het moeilijk is om zakelijke meningsverschillen buiten familiezaken te houden, waarop ze antwoordde: ‘Family is family, and business is business. Do not mix the two. A good recipe for a healthy relationship is respect and lots of laugh, love… and wine.’

Monte del Frà produceert jaarlijks 3 miljoen liter wijn. Deze enorme hoeveelheid verkrijgen ze door ongeveer 200 hectare aan wijngaarden op 11 verschillende locaties, waaronder in de vruchtbare Valpolicella streek. Het klimaat van de regio zorgt voor toegankelijke, frisse en fruitige wijnen met een hoge ‘drinkability’. Zoals Marica het zelf omschrijft.

Wijn & Spijs combinaties
Om de avond in het restaurant te starten serveerden wij de ‘Extravergine Della Valpolicella’, een bijzondere koudgeperste olijfolie die het wijnhuis in bescheiden oplage maakt. Onze chef-kok Remco Vellinga combineerde de witte Lugana met een kleurrijk gerechtje van heilbot. Hij vertelde over de verse vangst: ‘Gisteren (woensdag 4 april) zwom deze vis nog voor de kust van Denemarken.’ De tweede gang was een smaakvolle malfatti van spinazie en ricotta met gefrituurde salie. Deze ging samen met de verfijnde Corvina, welke voor 100% is gemaakt van de corvina druif. Met een aroma van kaneel, anijs en drop paste deze goed bij het zuur van de spinazie.

Het hoofdgerecht bestond uit plakjes van vrije uitloop zwartpootkip en kruidige morilles. Een mooie combinatie met de fantastische Valpolicella Classico. Als afsluiting kwam er een kaasplankje met o.a. Comté en Gorgonzola Dolce, een persoonlijke favoriet van Remco. Hierbij werden twee wijnen geserveerd: de krachtige en volle Superiore Ripasso (voor harde kazen) en de zoete Monastero Passito (voor zachte kazen). Als laatste werden er cantuccini koekjes uitgedeeld, om in de zoete wijn te dippen. Normaal gesproken iets om van op te kijken, maar nu keken we even weg.

Op naar Veneto
Marica Bonomo nodigt iedereen uit om eens langs te komen voor een tour of een proeverij. Naast wijn en olijfolie kan je er ook grappa aanschaffen, voor als digestief waarmee een lekker diner waardig kan worden afgesloten. Heb je geen zin om 1.170 kilometer te rijden? Ook per vliegtuig is het gebied goed te bereiken. Plak er dan gelijk een avondje Venetië aan vast, zoals sommelier John Grashuis ons allen adviseerde.

Graag zelf een voorraadje Monte del Frà? Alle wijnen die geschonken werden, zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op donderdag 19 april ook (weer) bij? Dan hebben we de lente-editie van Food Centraal!


T   0302324125 (receptie)
W  
www.zindering.nl
S    
Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *