Wijnblog: Rheinhessen Riesling 2016

Ze zit er al een week tegenaan te hikken. De zin die ze had heeft plaats gemaakt voor een lichte angst die tot de dag daar is zal uitgroeien tot totale paniek. Waarom had ze gezegd dat zij het wel zou regelen?

Onderweg probeert ze zichzelf te overtuigen dat het goed gaat komen. De dagen zijn stiekem nog fris en het klamme zweet in haar handen maakt het nog kouder. Eenmaal binnen haalt ze een gekreukt papiertje uit haar zak. Ze ontvouwt het met rillende handen. De verschrompelde aanblik van het zorgvuldig uitgedokterde menu en de honderden flessen om haar heen worden haar teveel. Met een hopeloze blik schreeuwt ze om hulp. De wijnhandelaar stelt haar gerust en adviseert een wijn bij elk gerecht. Haar hoofd suist van alle informatie en ze vecht om alles op te slaan. Ze herhaalt alles wat hij zegt in haar hoofd, soms hardop. “Kunt u dit ook opschrijven misschien? Ik moet het namelijk ook uitleggen en d’r zitten een paar échte wijnkenners bij…” Hij glimlacht.

Wijn kopen kan mensen tot waanzin drijven! De enorme keuze zou je bijna de zin ontnemen. Etiketten laten je verdwalen in rijk klinkende appellations zonder verwijzing naar de smaak. “Doet u mij maar de Chablis en voor mijn vrouw iets van een sjardoneetje”, zei een protserige meneer ooit tegen mij. Ik heb hem toch maar uitgelegd dat Chablis ook chardonnay is. Zijn vrouw vond het geweldig.

Moderne etiketten vol marketing vertellen ons meer, al leidt de informatie ook af. Plaatjes van kangoeroes en kikkers, felle kleuren, bijzondere namen en natuurlijk hoge puntenscores, alles wordt in de strijd gegooid. Lastig, want hoe zie je welke wijn goed is? Alles klinkt even heerlijk!

Het etiket van onze Riesling Trocken van Dreissigacker uit Rheinhessen zit een beetje tussen modern en klassiek. Het laat zich het best omschrijven als sober en Duits. Rieslingdruif staat vermeld, verder gewoon open maken die fles en proeven! Een handje kruisbessen, bloemen en een appeltje in de neus. Iets wat me aan amandelspijs doet denken ook. Loepzuiver mondgevoel, niet beendroog, wel héél sappig met een zacht frisse finale waar de rillingen van over je rug lopen. Lekker! Lijkt alleen wel of ik die smalle flesjes sneller op heb dan normaal, zal wel iets minder in zitten…

Geschreven door Isaac Kaemingk, eerste medewerker van Zindering.

De ‘Rheinhessen Riesling 2016’ staat op onze drankenkaart. Thuis genieten van deze wijn? Bij Margaret Wines is het te koop.

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *