Le Clos du Caillou

Tegenwoordig woont de paus in het Vaticaan, maar dat is niet altijd zo geweest. Tussen 1309 en 1376 verbleef hij namelijk in het Franse Palais des Papes, gelegen aan de Rhône. Onder zijn leiding kwam er in deze omgeving meer aandacht voor het produceren van wijn, met als resultaat: ‘Vin du Pape’ (wijn van de paus). Ter verdediging van het pauselijke verblijf werd in het noorden een nieuw kasteel gebouwd, tussen Orange en Avignon. Het kasteel werd bekend als ‘het nieuwe château van de paus’, oftewel ‘Châteauneuf-du-Pape’. De naam ‘Vin du Pape’ veranderde hier later ook in. Wijn uit Châteauneuf-du-Pape is vandaag de dag een beschermde AOC (Appellation d’Origine Contrôlée); een Franse kwaliteitscontrole met specifieke eisen over het productiegebied.

Le Clos du Caillou
Op vrijdagavond 16 maart was Marilou Vacheron bij ons te gast. Marilou is de vierde generatie van Le Clos du Caillou, een gerenommeerd wijnhuis uit de omgeving van Châteauneuf-du-Pape. Ze vertelde dat haar familie in totaal 60 hectare bezit, wat neerkomt op ongeveer 90 voetbalvelden. Een aanzienlijk aantal hectares ligt echter net buiten de appellation van Châteauneuf-du-Pape, daarom staat er maar op een derde van de wijnen het officiële zegel afgebeeld. Enkele karakteristieke eigenschappen van de wijnstreek (het terroir) zijn het warme droge klimaat en de zandgrond. Vanwege dit terroir hebben ze de wijngaarden bedekt met kiezelstenen, een methode om de druiven te beschermen tegen de zomerse hitte, droge wind en koele nachten. De naam ‘Le Clos du Caillou’ is hier een letterlijke verwijzing naar: ‘het gebied met de kiezels’.

De druiven
De druivenrassen Grenache, Syrah en Mourvèdre zijn kenmerkend voor de regio. Tegen eind augustus is de tijd rijp om ze te oogsten. Marilou gaf aan dat ze rond die periode veel last hebben van diefstal, omdat mensen de druiven erg lekker vinden. “These grapes are so much better than those you buy in a supermarket.” Wanneer het zover is hebben ze zo’n 50 extra arbeidskrachten nodig om alles met de hand te plukken. Begin oktober is de enorme klus geklaard en kan het maken van de wijnen beginnen.

Op de vraag wat Marilou het leukste vindt aan het maken van wijn? “The entire process is magic, from picking the grapes to blending the barrels. Drinking our wine with all these people is something amazing.”

Wijn & Spijs combinaties
Onze chef-kok Remco Vellinga en sous-chef Ronald van der Vlis bedachten combinaties met de verschillende wijnen van Le Clos du Caillou. Zo werd de Côtes du Rhône le Caillou gecombineerd met charcuterie van De Pasteibakkerij in Amsterdam. De Côtes du Rhône Les Quartz ging samen met een bonencurry en kruim van macadamia’s. Het hoofdgerecht van lamsbout met Provençaalse kruiden en knoflook, gegrilde groene asperges en gratin dauphinois ging gepaard met de schitterende Châteauneuf-du-Pape Le Tradition. We sloten de avond af met een kaasplankje bij de indrukkwekkende Châteauneuf-du-Pape Les Safres.

Wie van de zomer met de auto op vakantie gaat naar de Côte d’Azur kan de kastelen in Avignon en Châteauneuf-du-Pape bezoeken. De ruïnes van het ‘nieuwe’ kasteel liggen op een heuvel en staan garant voor mooie panoramafoto’s van de omgeving. Natuurlijk kunnen ook de wijngaarden van Le Clos du Caillou bezocht worden, deze liggen op maar 5 minuten afstand van de E714.

Graag zelf een voorraadje Le Clos du Caillou? Alle wijnen die geschonken werden, zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines. Zijn jullie er op donderdag 5 april ook (weer) bij? Dan nemen wij jullie mee naar Veneto, Italië!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *