Wijnblog: Jean-Paul Brun, Beaujolais Le Ronsay 2016

Het is vaak al die eerste slok. Die eerste ontmoeting. Het moment dat een wijn je mond, je lippen, je gehemelte raakt. Dan weet je het eigenlijk al: dit is het! Met deze wijn ga ik, al is het maar voor eventjes, hele goede vrienden worden…

Dat overkwam mij bij deze Beaujolais van Jean-Paul Brun. De geur was uitbundig, vol bloemetjes en aardbeitjes. Mijn tong deinsde even terug bij de frisheid van de eerste aanzet, gelijk volgde de troost van sappig rood fruit en mijn gemoed kwam tot rust. De zuurtjes deden de wijn elegant dansen in mijn mond. Romig bessensap versmolt met aardse tonen die het frivole karakter een serieuze ondertoon gaven. “Misschien is het de graniet-houdende bodem van de wijngaard die zich laat gelden?”, dacht ik hardop. Hartige, licht tanden klevende tannine bracht net dat randje complexiteit om een dieper gewortelde vriendschap voor lange tijd te sluiten. Dit zou geen one-night-stand worden…

Bij onze volgende ontmoetingen schreef ze koeltjes ellenlange gedichten bij een plankje charcuterie en romige kazen, zwom een stukje vis met rode biet mee in haar schuimende golven en in mijn dromen ving ze de smaken van vers gevogelte zo uit de lucht. Tot slot fluisterde ze in mijn oor: “als je het even niet meer weet, dan ben ik er voor je..”. Sindsdien is zij mijn redder in nood, een vriendin die ik met velen deel, de wijn die allerlei gerechten subtiel, maar trefzeker begeleidt.

Het klinkt misschien gek allemaal, maar niets menselijks is wijn vreemd. De smaak is de ene dag beter dan de andere, net als ons humeur. Sommige zijn brutaal en lopen te koop met alles wat ze hebben, andere moet je koesteren, voorzichtig benaderen en de tijd geven om zich op hun gemak te voelen voordat zichzelf helemaal kunnen geven. Er zijn pittige karakters en zwoele verleiders, smaakloze vervelers en onstuimige feestbeesten. Het vormt een fijn spectrum met voor elk wat wils. En soms, héél soms, kom je er eentje tegen die je je hele leven bij blijft.

Santé!

Geschreven door Isaac Kaemingk, eerste medewerker van Zindering.

De ‘Jean-Paul Brun, Beaujolais Le Ronsay 2016’ staat op onze drankenkaart. Thuis genieten van deze wijn? Bij Margaret Wines is het te koop.

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *