Recept: Soesterknollensoep

Boterknollen uit Soest waren in de 19e eeuw erg geliefd onder de lokale bevolking. Zelfs bij de adel en koning Willem 1 (1772-1843), die het graag at met schapenbout en wijn uit de Bourgogne. Kooplieden uit Huizen kochten de Soesterknollen op, waarna ze deze verspreidden onder inwoners in Hilversum, Zeist en Driebergen. De knollen werden op meerdere manieren gegeten, bijvoorbeeld als “muuspot” (een stamppot met aardappelen en vet) of zo van het vuur (lichtjes aangebrand en met een bruin korstje). Langzaamaan besloten de boeren in Soest om ze niet meer te verbouwen, mede omdat het eetbaar maken van de knollen een wat lastige klus is. De groente raakte in de vergetelheid… Tot aan het begin van dit millennium.

Toen Soester boer Pieter Kuijer wat oliehoudende zaadjes in de schuur van zijn vader tegenkwam had hij nog geen idee van de rijke historie achter zijn vondst. Zijn vader vertelde Pieter dat de zaadjes van de Soesterknol zijn, een vergeten groente. Pieter zaaide de zaadjes traditiegetrouw op de naamdag van Laurentius van Rome (10 augustus), zodat de Soesterknollen in december geoogst konden worden. Na de eerste lading hadden Pieter en zijn vrouw Anneke echter geen idee hoe ze de knollen moesten bereidden. Ze besloten om gesprekken aan te gaan met dorpsbewoners, tips in te winnen bij kennissen en onderzoek te laten uitvoeren. Dat werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Vandaag de dag bestaan er namelijk weer flink wat recepten en wordt de Soesterknol als winterse delicatesse gegeten. Dankzij de tijdrovende werkzaamheden (het handmatig plukken, wassen en controleren) van Pieter houdt hij een stukje voedselhistorie in leven. En daar zijn we hem erg dankbaar voor!

Tijdens de voorbereidingen van de wintereditie van Food Centraal stuitte Remco op dit verhaal. Hij bracht Pieter, Anneke en de Soesterknollen naar onze schouwburg. De knol werd geserveerd als carpaccio, met pecorino, paddestoelen en kaantjes van roggebrood. Ronald droomde daarna over een veld vol met Soesterknollen en kwam op het idee om er een lekker soepje van te maken. Die staat nu op de kaart van februari en kan je zelf komen proeven. We vroegen de keuken om het recept met de buitenwereld te delen, instemmend gingen ze aan de slag. Zie hieronder het resultaat, veel plezier!

Ingrediënten:
– Wat ongezouten roomboter
– 200 gram witte ui
– 300 gram wit van prei
– 4 stengels bleekselderij
– 5 tenen knoflook
– 1 stuk gember
– Theelepel kurkuma
– 3 liter kippenbouillon/groentebouillon
– 2 kilo Soesterknollen (gebruik koolraap als je niet aan Soesterknol kan komen)
– 100 ml appelazijn
– 400 ml crème fraîche
– Zout en peper naar smaak
– 2 bouillonblokjes (paddestoelen)

Benodigdheden:
– Dunschiller of aardappelschipmesje
– Snijblok
– Koksmes
– Diepe pan
– Spatel
– Staafmixer

Bereidingswijze:
Stap 1: Was de knollen en schil ze. Snijd ze daarna in blokjes.

Stap 2: Bak de ui en knoflook in een diepe pan met wat roomboter totdat de ui glazig is.

Stap 3: Voeg vervolgens de prei, bleekselderij, knoflook en gember toe.

Stap 4: Voeg, als dit gaar is, de kurkuma toe.

Stap 5: Blus het mengsel af met wat bouillon.

Tip van Remco: gebruik niet alle bouillon om spatten te voorkomen.

Stap 6: Voeg de knollen aan de soep toe.

Stap 7: Nu kan je de rest van de bouillon toevoegen.

Stap 8: Laat dit trekken totdat de knollen gaar zijn.

Stap 9: Pureer alles vervolgens met een staafmixer.

Stap 10: Nu kan de crème fraîche en appelazijn erbij.

Stap 11: Breng de soep op smaak met een bouillonblokje en zout en peper.

Stap 12: Leg hierop een paar plakjes polderscharrelhoen of een beetje messeklevercrème.

Eet smakelijk!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *