Food Centraal – Winter

‘Soesterknollen met schapenbout was het favoriete gerecht van Koning Willem I. Ja, ik heb hem nooit gekend hoor. Jullie waarschijnlijk ook niet.’ Aldus Soester boer Pieter Kuijer tijdens de wintereditie van Food Centraal op maandag 15 januari 2018. Dit was één van de vele hilarische oneliners waar deze avond vol mee zat.

De Hekmanfoyer was tijdelijk ongedoopt tot “belevingskamer”. Met een laaghangende nevel en blauwe lampen werden de barre winters van weleer nagebootst. Onder het genot van snert en roggebrood met katenspek keken we naar de beelden van de Elfstedentocht van ’29, ’40, ’41, ’54 en ’63. Zanger Robert Jan Agricola en pianist Stein van Eden voerden twee nummers van “Die Winterreise” van Franz Schubert op. Alles om het idee te geven dat je even in een ijzingwekkend winters landschap staat, in een tijd waarin echte kou en hoge bergen met sneeuw eerder regel dan uitzondering  was.

Terug naar Pieter. Voordat het voorgerecht geserveerd werd sprak hij over de ontdekking van een zakje met zaadjes op de zolder van zijn vader. Na het telen en oogsten bleken dit de vergeten boterknolletjes van Soest te zijn. ‘Wie knollen wil eten moet Sint Laurens niet vergeten en als het kindje Jezus is geboren hebben de knollen hun smaak verloren.’ Zo rijmde hij het oude versje. Gastheer John Grashuis vroeg hem wie Sint Laurens dan is. ‘Een heilige van de groente. Of zoiets.’ Pieter legde uit dat op de sterfdag van Laurentius van Rome (10 augustus) traditiegetrouw de zaadjes de grond in gingen, het oogsten moest gebeuren voor Kerstmis. Alles om te voorkomen dat de knollen smaakloos en waterig werden. Aan deze gebruiken houdt Pieter zich nog steeds. Ook het handmatig plukken, wassen en controleren is een taak die op zijn schouders rust. Het gehele proces om te komen tot lekkere Soesterknollen is dus zeer arbeidsintensief. Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

Als tussengerecht stonden haring en ossenworst met Amsterdamse tafelzuren van Kesbeke op het menu. Speciaal voor deze avond gingen John, chef-kok Remco Vellinga, sous-chef Ronald van der Vlis en cameraman Jan Weenink op bezoek bij dit familiebedrijf. Daar spraken ze met de eigenaar, Oos Kesbeke. Tijdens dit gesprek vertelde Oos gepassioneerd over het ambacht van inleggen. Met een lading vol bijzondere tafelzuren voor Food Centraal keerden de vier weer terug naar Utrecht (maar wel zonder Ten Hag).

De video kan je hier bekijken.

Tussen het hoofdgerecht (wilde eendenborst, ingelegde tulpenknol, rode biet en gratin van gekonfijte eendenbout en rode kool) en het nagerecht (wentelteefjes van Fries suikerbrood met vanille ijs en een chipje van Soesterknol) speelde Floris Blom (afdelingshoofd) voor quizmaster. De winnaar die alle winterse vragen goed beantwoordde kreeg een mooi wijnpakket van Hans Janssen van Margaret Wines. De wijnen die deze avond geschonken werden kwamen ook bij hem vandaan: Riesling Sekt 2015, Muscat Les Marnes Vertes 2015, San Camillo Chianti Colli Fiorentini Riserva 2013 en de Moscatel.

De volgende edities van Food Centraal zijn op donderdag 19 april (lente) en zondag 17 juni (zomer). Kan je niet zolang wachten? De eerstvolgende editie van Wijn en Spijs, met het wijnhuis van Pierre Clavel, is op dinsdag 27 februari. Gewoon binnenlopen? Ons menu wisselt maandelijks!
T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *