Stefano Accordini

Op woensdagavond 6 december waren wij even op vakantie in het Italiaanse Veneto. In Valpolicella, om precies te zijn. Tiziano Accordini nam ons namelijk mee naar het wijngoed van zijn vader, Stefano Accordini. Zijn wijngaarden liggen in een heuvelachtig gebied, aan de rand van het Gardameer en de Alpen. Een perfect recept voor een zacht klimaat en… mooie druiven!

De wijnen van Stefano Accordini worden gemaakt van drie druivenrassen: Corvina, Rondinella en Corvinone. Deze rassen zorgen voor buitengewoon smaakvolle ripasso, amarone en recioto wijnen. Uiteraard werden deze wijnen geserveerd, inclusief Italiaans geïnspireerde gerechten van onze chef-kok Remco Vellinga en sous-chef Ronald van der Vlis. Zo ging de Ancinatico Ripasso samen met een Risotto Rosso (van dezelfde wijn) en een zwarte paddestoel.

Het hoofdgerecht (gekarameliseerde radicchio en runderribeye) werd gecombineerd met “the king of wines”, zoals Tiziano het zelf omschrijft. Deze complexe koning (Amarone della Valpolicella Classico Acinatico 2014) is er één uit de topklasse van Italiaanse wijnen. Een ‘very interesting, unique, elegant, gentle wine’, aldus Tiziano. Denk aan gekonfijt fruit, krenten, pruimen en chocolade. Alsof je je waant in een bonbons- en specerijenwinkel. Een speciale amarone met een zeer intensief productieproces. Tiziano vertelde dat de druiven in september met de hand worden geoogst, waarna ze drie maanden in een geventileerde kamer blijven liggen. Hierdoor hebben de druiven een afgenomen vochtpercentage van ongeveer 25% en een toegenomen suikergehalte. Een leuk feitje: om 1 fles amarone te maken is ongeveer vijf kilo druiven nodig. Maar het resultaat mag er zijn! Graag een eigen voorraadje Stefano Accordini? Alle wijnen die deze avond geschonken werden, zijn verkrijgbaar bij Margaret Wines.

Zijn jullie er op maandagavond 15 januari ook (weer) bij? Dan is er namelijk weer een Food Centraal, met dit keer het winterseizoen als thema!
T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *