Recept: Ronald’s erwtensoep (met varkenspoot en rookworst)

December is aangebroken. Het kwik daalt nu echt en de nachten worden alsmaar langer. Het is weer tijd voor echte Hollandse erwtensoep! Wij hebben sous-chef Ronald van der Vlis daarom lief aangekeken en gevraagd of hij zijn recept wil delen. Want van zijn rijkelijk gevulde erwtensoep springt menig collega een gat in de lucht van enthousiasme. Lekkerrrrrrrrr! Om iedereen alvast voor te bereiden op vriezende dagen deelt Ronald graag zijn recept met de wereld.

Ingrediënten:
– 1 varkenspoot en 1 hesp
– 2 liter water
– 2 uien
– 1 prei
– kleine of halve knolselderij
– 2 geschilde winterpenen
– 3 kruimige aardappels
– 750 gram spliterwten
– half bosje bladselderij
– half bosje peterselie
– 3 stengels beekselderij
– zout en peper naar smaak
– rookworst van een goede slager en zoveel je zelf lekker vindt

Tip van Ronald:
Het bot van de varkenspoot geeft een lekkere smaak aan de soep. Gebruik varkenspoulet als je geen varkenspoot en hesp kan krijgen. Een andere optie is om te kiezen voor een hamlap. Je slager kan je hierin ook adviseren.

Benodigdheden:
– grote pan
– schuimspaan
– snijblok
– scherp mes
– zeef


Bereidingswijze voor de bouillon:
Stap 1: De basis van Ronald’s erwtensoep is een varkensbouillon van varkenspoot. Om deze varkensbouillon te maken vul je een pan met koud water. Hierin stop je de varkenspoot en hesp en breng dit aan de kook.

Stap 2: Vanwege de varkenspoot komt er langzaam eiwit boven drijven. Met een schuimspaan verwijder je het eiwit uit de pan. De varkenspoot laat je in totaal twee uur rustig koken.

Stap 3: Ondertussen snipper je de ui fijn, maak je van de prei halve ringen en snijd je de knolselderij en winterpenen in kleine blokjes. De kruimige aardappels kunnen wat groter blijven.

Tip van Ronald: sla de aardappels niet over, deze zorgen voor een goede binding!

Stap 4: Na twee uur sudderen haal je de varkenspoot uit de bouillon. Vervolgens pluk je het vlees van de botten. Het vet en de botten zijn voor deze soep niet nodig, die kan je dus weggooien. Het geplukte vlees snijd je vervolgens in kleine stukjes. Deze stukjes gaan weer in de bouillon.

Stap 5: Voordat je de spliterwten aan de soep toevoegt was je ze eerst in een zeef onder een kraan met koud water.

Tip van Ronald: sommige mensen weken de spliterwten eerst, maar dat is voor deze soep echt niet nodig!

Stap 6: Als je de spliterwten kort hebt gewassen voeg je deze, samen met de helft van de groenten, aan de bouillon toe. Dit laat je een uur sudderen.

Stap 7: Nu voeg je de rest van de groenten toe. De soep moet nu nog een uur op het vuur staan.

Stap 8: Hak tijdens dit uur de bladselderij, peterselie en bleekselderij fijn. Snijd plakjes van de rookworst.

Stap 9: Nadat de soep nog een uur geprutteld heeft voeg je de bladselderij, peterselie, bleekselderij en plakjes rookworst toe. Breng vervolgens de soep op smaak met flink wat zout en peper.

Serveertip van Ronald:
Serveer de erwtensoep met een broodje, wat boter, een plakje roggebrood en katenspek.

Lekker ite! (Fries voor eet smakelijk!)

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s