Wijnblog: Platea 5 Ribera del Duero 2015

De Platea 5 is een rode wijn gemaakt van tempranillo druiven door Bodegas Platea uit de Noord-Spaanse Ribera del Duero wijnstreek. De Ribera del Duero wijnstreek heeft de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen  en dat is niet vreemd. Er wordt namelijk een vernieuwende stijl rode wijn gemaakt die niet alleen robuust is, maar ook fruitig en toegankelijk. Zo ook de Platea 5. Lees alle over de wijnmaker, de streek en de wijn in deze nieuwe Wijnblog .

platea
Platea 5

Bodegas Montebaco, het wijngoed achter de wijn Platea werd in de jaren 80 opgericht door de familie Esteban Martín. In 2005 nam zoon Manuel Martín de wijnproductie over. Met de beste kwaliteit druiven en moderne kelderapparatuur maakt hij fruitige krachtige wijnen die opvallen in evenwicht en intensiteit.

manuelmartin
Manuel Martín

De wijngaarden van Bodegas Platea liggen in Ribera del Duero, een wijngebied ongeveer tweehonderd kilometer ten Noorden van Madrid in het plaatsje Valbuena de Duero. Naast de Rioja behoort dit wijngebied tot de beste van Spanje.

spanje_castilla_y_leon_ribera_del_duero
Wijngebied Ribera del Duero – Spanje

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de wijngebieden Ribera del Duero en Rioja. De Ribera del Duero ligt hoger; op ongeveer 900 meter boven zeeniveau. Het is daar een stuk koeler dan in de Rioja en dat betekent dat de Tempranillo druiven later worden geoogst; ongeveer medio oktober.Om toch genoeg zon te krijgen worden de druivenranken aangelegd in oost-westelijke richting. De bodemstructuur bestaat uit een arme, kalkhoudende grond die doorspekt is met rotsblokken. Samen met het continentale klimaat met droge zomers en lange winters produceert deze wijnstreek wijnen met een uitgesproken, stevige persoonlijkheid en robuuste smaak.

Zoals deze Platea 5 die zijn naam te danken heeft aan een houtrijping op eikenhouten vaten van, u raadt het al: 5 maanden. De wijn is dieprood van kleur en heeft een krachtig intens aroma van bessen en een lichte nuance van eikenhout. De smaak is vol en rond met een stevig karakter en een milde tannine in de afdronk.

Wij schenken deze heerlijke wijn bij een heerlijk hoofd gerecht van Chef-kok Remo Vellinga: eendenborstfilet met zoete aardappel, venkel en sinaasappel-saffraansaus. Wát een prachtige wijn-spijs combinatie. Komt u deze snel proberen? U kunt  online een tafeltje reserveren. U kunt ook telefonisch reserveren via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht

zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *