Kaas, kaas en kaas

Kaas, wij houden er van! Standaard op onze menukaart vindt u maar liefst twee kaasplanken waarover we graag wat meer vertellen. Al onze kazen komen van de Lindenhoff; een boerderij in Baambrugge waar ze biologisch boeren. Een bijzonder familiebedrijf waar broer Willem en Berend te Voortwis  en Dirco en zijn vrouw Joëlle te Voortwis zich bezig houden me het produceren van groente en vlees  van authentieke Franse rassen. Daarnaast bestaat Lindenhoff uit een team van zuivelspecialisten zoals gepassioneerde kaasmeesters.

lindenhoff
Kaasmeeser Evert van de Lindenhoff
lindenhoff1
De Kaasafdeling bij de Lindenhoff

Kaas in Zindering

Beaufort Chalet d`Alpage AOP, Morbier de Chèvre, Camembert Marie Harel Fermier AOP met kletsenbrood en perenstroop

Selectie Hollandse boerenkazen o.a. Oudwijker Fiore, Remeker Ryp en Alphenaer Geitenbrie


beaufort_chalet_dalpage
Beaufort Chalet d`Alpage AOP: Een wereldberoemde bergkaas uit de Franse Alpenregio Savoie dat een zeer romige, soms wat kruidige smaak heeft, afhankelijk van de flora in de alpenweiden. De Beaufort Chalet d’Alpage AOP voldoet aan strenge voorschriften om het AOP keurmerk te behouden en wordt om die reden van rauwe melk gemaakt van Abondance en Tarine runderen die op minimaal 1500 meter hoogte binnen vastgestelde regio grazen. Om deze reden wordt de kaas alleen in de zomer geproduceerd als de bergweiden sneeuwvrij zijn. Daar wordt de kaas tweemaal daags op traditionele wijze geproduceerd van de verse melk van een kudde in de chalet d’Alpage. Vervolgens wordt de kaas minimaal 5 maanden gerijpt in goed geventileerde, koele kelders. De milde, soepele Beaufort wordt het beste gegeten met een fris en fruitige witte of rode wijn die niet te zwaar is, bijvoorbeeld een lokale wijn uit de Savoie of uit Valle d’Aosta.

morbier_de_chevre.jpg
Morbier de Chèvre: deze toegankelijke Franse geitenkaas heeft een rode gewassen korst en een milde geitensmaak. Net als de Morbier Fermier van koemelk wordt de kaas gemaakt door de kaasvorm eerst met een deel van de wrongel te vullen, deze met een aslaag te bedekken en vervolgens het tweede deel daar bovenop te leggen. In het verleden beschermde deze aslaag de wrongel tussen melkingen in tegen korstvorming en insecten, maar tegenwoordig heeft de lijn vooral een decoratief effect waardoor de kaas doet denken aan Carraramarmer. De Morbier de Chèvre wordt gemaakt van gepasteuriseerde geitenmelk uit het Vendée gebied van de Loire-vallei en rijpt minimaal 60 dagen. Het heeft geen uitgesproken smaak en kan gebruikt worden bij de raclette of op een kaasplateau. 

camenbert.jpg
Camembert Marie Harel Fermier AOP: deze zeer bekende Franse kaas wordt gemaakt van deels afgeroomde rauwe koemelk en smaakt zacht, fruitig en is iets zoutig. De paté is romig geel, soepel en enigszins elastisch en de kaas heeft een lichte aardse geur van schimmel en champignons. De klassieker heeft een vetpercentage van minimaal 45% en is goed te combineren met cider, een kaasplateau of in de oven.De camembert is vernoemd naar het gelijknamige dorp in Normandië en draagt het Europese AOP keurmerk voor beschermde oorsprongsbenaming. Het verhaal gaat dat de kaas voor het eerst werd gemaakt door Marie Harel, die het, toen nog geheime, recept voor brie ontving van een priester uit de regio Brie die op de vlucht was voor de Franse revolutie. Echter, ook voor die tijd zou al over de camembert geschreven zijn.

Afbeeldingsresultaat voor Oudwijker Fiore
Oudwijker Fiore: Oudwijker Fiore: gemaakt in Utrecht! Onze Fiore heeft een mooie droge korst van natuurlijk roodflora. Vlak daaronder is de zuivel lichtgeel, met een smeuïg zachte textuur. Naar het midden is de zuivel wit tot ivoorkleurig, en compact, met enkele oogjes.

Afbeeldingsresultaat voor Remeker Ryp

Remeker Ryp: De Remeker wordt gemaakt op boerderij “De Groote Voort” in Lunteren. Acht weilanden horen bij de boerderij. Eén van de weilanden heeft een oude veldnaam, “Remeker”, waar we de naam van de kaas aan ontleend hebben. Een “reem” is een weiland, en “eker” betekent eik, dus de weilanden zijn omzoomd met eiken. Een rij eiken vormt een houtwal. Deze houtwallen zijn kenmerkend voor het landschap in de Gelderse Vallei. Er zijn honderd Jerseykoeien op De Groote Voort, mooie kleine bruine koeien, met grote, even bruine ogen. De Jersey is een eigenwijze koe en ze geeft extra dikke melk. In de kaasmakerij wordt om de dag de rauwe melk van onze koeien verwerkt tot kaas. Door de melk zelf te verwerken, kan de bijzonderheid ervan tot uiting komen in de kaas. We laten haar rijpen in ons kaaspakhuis, zodat de smaak zich langzaam kan vormen. De Remeker Puur is een kaas met een natuurlijke korst die in gewreven wordt met Ghee(boterolie), deze kaas rijpt 8 tot 9 maanden.

Afbeeldingsresultaat voor Alphenaer Geitenbrie

Alpenaer Geitenbrie: Alphenaer Geiten Brie naturel is bereid volgens traditioneel recept. De geitenmelk met zijn natuurlijke vet- en eiwitgehaltes geeft deze kaas een heerlijke zachte en romige smaak. De oppervlakte rijping zorgt voor een mooie witte laag rond de kaas waar de Brie zijn specifieke uiterlijk en heerlijke smaak aan dankt. De smaak varieert van zacht romig en stevig (jong) tot pikant en smeuïg (na volledige rijping).

Komt u deze heerlijke kazen snel eens proberen in ons mooie restaurant? U kunt online een tafeltje reserveren of telefonisch via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *