Helloblog: Floris Blom (hoofd Horeca & Verhuur)

Floris Blom is hoofd Horeca & Verhuur van de Stadsschouwburg Utrecht en restaurant Zindering. Deze bevlogen wijnkenner en foodlover met een achtergrond in marketing geeft de afdeling vorm en heeft oog voor detail. Floris is bedenker van succesvolle producten zoals Food Centraal, een avondvullend programma waarbij de kwaliteit van producten, bijzondere bereidingswijzen en de liefde voor het ambacht centraal staan. Wist u dat Floris naast een liefde voor gastronomie ook een grote passie heeft voor duiken? Lees er alles over in deze Helloblog.

Beste Floris, je werkt inmiddels al ruim zeven jaar bij ons. Zo te zien heb je het hier naar je zin. Mag ik vragen waarom?
Floris: “Ik vind het vooral leuk om te werken in een mooi gebouw waar dagelijks gasten worden ontvangen. Dat geeft dynamiek en eist dat je elke dag het beste van jezelf laat zien. De combinatie van horeca en cultuur maakt het extra aantrekkelijk. Toen ik hier kwam in 2010 was er een hoop werk te doen op mijn afdeling en zag ik veel potentie in Zindering. Dat ik een bijdrage mocht leveren aan de renovatie van de schouwburg was voor mij de kers op de taart. We hebben intussen heel veel gedaan, maar helemaal klaar ben je nooit.”

Wat mag er volgens jou niet in een restaurant ontbreken?
“Vakmensen met kennis van zaken”, aldus Floris. “Horeca lijkt simpel te bedrijven maar er komt veel bij kijken om het echt goed te doen. Verder zijn een goede sfeer en gastheerschap uiteraard belangrijk.”

Wat is het belangrijkste dat je jouw medewerkers mee wil geven?
“Verplaats je in je gasten. Het gaat erom hoe zíj de avond ervaren.”
“En je staat er niet alleen voor, je bent onderdeel van een team.”

Je hebt het vaak over gastbeleving en gastheerschap. Wat betekenen deze termen voor jou?
Floris: “In onze schouwburg en Zindering staat gastheerschap elke dag op het programma. Het is onze taak ervoor te zorgen dat iedere gast zich welkom, gezien en begrepen voelt.
Ze komen bij ons met het vertrouwen dat wij goed voor ze zullen zorgen. Dat moet je elke dag opnieuw bij iedere gast waarmaken en het liefst nog iets meer dan dat ze verwachten.”

Je bent bedenker van Food Centraal. Een avondvullend programma dat veelal aan het begin van het seizoen helemaal uitverkoopt. Iets om trots op te zijn. Wat betekent het succes van Food Centraal voor jou?
“Een bevestiging dat we met Food Centraal iets bijzonders hebben neergezet”, zegt Floris. “Een uniek avondvullend programma dat behalve een uitgebreid vijfgangendiner met mooie wijnen ook verdieping en infotainment biedt. Het is een speeltuin voor ideeën en daarom smaakt elke editie weer anders. Het succes komt ook door onze fantastische samenwerkingspartners waardoor we buitengewone kwaliteit kunnen leveren en voor een heel vriendelijke prijs.”

Waar komt je passie voor gastronomie eigenlijk vandaan?
Floris: “Deels mijn Brabantse hart dat van jongs af aan werd gevoed met lekker eten en Bourgondisch genieten. Passie voor voluit leven en in het hier en nu genieten. Maar het is ook gewoon een mooi vak: met een fijn diner of voorstellingsbezoek vergeten gasten voor even hun zorgen en hun to-do-lijstje van morgen.”

Wat is het mooiste gerecht dat je proefde in Zindering?
“Ik laat me elke keer graag weer verrassen door onze chefs en omdat onze kaart elke maand wisselt valt er genoeg te proeven”, stelt Floris. “Er is voor mij niet één specifiek hoogtepunt. Ik heb heel veel respect voor onze chefs die in de dynamiek van een professionele keuken de rust bewaren om de ingrediënten tot hun recht te laten komen. Zo wordt het vlees langzaam gegaard en een fond staat dagenlang op het vuur. Dat proef je terug. Ik hou ook erg van de zilte smaak van de zee … en verheug mij dan ook altijd op de kwaliteitscontroles van oesters en dergelijke.”

We hoorden dat je een wijnkenner bent. Van welke wijn kan jij geen genoeg krijgen?
Floris: “Het leuke aan wijn is dat er steeds weer nieuwe wijnen te proeven zijn. Er wordt zoveel moois gemaakt, dat wij er speciale Wijn & Spijs avonden voor organiseren, waarbij het menu volledig is afgesteld op de wijnen van één specifiek wijnhuis. De wijnmakers zelf zitten ook aan tafel. Onze wijnen komen bij Margaret Wines vandaan en ik heb wel altijd een paar flesjes Spätburgunder (van Reichsrat von Buhl) in het rek liggen. De Békaa Valley, een prachtige klassieker uit Libanon (van Chateau Musar), vertelt een bijzonder verhaal maar ik kan ook erg genieten van meer frisse smaken in witte wijnen zoals de Picpoul en natuurlijk oesterwater (Chablis).”

Wat inspireert jou?
Floris: “Kunst, architectuur en design in het algemeen, in m’n werk de combinatie tussen gastronomie en beleving, zoals bij programma’s als Food Centraal en proefLAB. Ook van ontmoetingen met gepassioneerde specialisten die hun vak verstaan, krijg ik energie. En het klinkt misschien cheesy… maar mijn vrouw is in alles een blijvende bron van inspiratie.”

We hoorden dat je naast gastronomie ook een grote passie hebt voor duiken. Zou je daar eens wat meer over willen vertellen?
“De zee is een grote liefde van jongs af aan”, zegt Floris. “Het onderwaterleven boeit me en er valt nog zoveel te ontdekken. Met mijn broers en vader ging ik vaak zeevissen aan het strand. Ook duik ik graag en ben ik  sinds een jaar of vijf gestart met freediven. Freediven/vrijduiken is op één ademteug naar beneden. Het aantrekkelijke daarvan is de fysieke en mentale uitdaging, de stilte onder water en de noodzaak om absolute rust bij jezelf te zoeken.”

Tot slot: waar sta je over vijf jaar?
Floris: “Moeilijk te zeggen. Ik vind het belangrijker om in het hier en nu de juiste keuzes te maken dan me met een tunnelvisie te richten op waar ik straks wil zijn. In 5 jaar tijd kan er veel veranderen…”

Graag bedanken we Floris voor dit interview. Meer informatie over Food Centraal vindt u hier: de vijf thema’s van Food Centraal. Meer informatie over Wijn & Spijs vindt u hier: Wijn & Spijs edities. Meer informatie over proefLAB vindt u hier: proefLAB. Uiteraard kan u ook op een reguliere avond in ons mooie restaurant Zindering komen dineren. Neem anders even een kijkje op onze maandelijks wisselende menukaart en reserveer een tafeltje via onze reserveerkalender of reserveer telefonisch via onze receptie: 030-2324125. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrechtzind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *