Bierblog met Bram Peek

Bier kent een rijke historie. Al in 9000 voor Christus verbouwde men graan om bier te brouwen. Dit betekende een revolutie binnen de landbouw. Het water was in die tijd sterk vervuild en ervan drinken was gevaarlijk. Bier was het redmiddel: een schoon en voedzaam drankje vol vitaminen, mineralen en calcium. Bier brouwen zorgde voor technologische innovatie zoals de uitvinding van de ploeg, het wiel, irrigatie, wiskunde en schrift. Bier is het oudste recept op aarde en werd voor het eerste genoteerd in het oude rijk van de Soemer, een antieke beschaving uit het zuidelijk deel van Mesopotamië, zuid-oost Irak. Deze beschaving vereerde bier en de biergodin Ninkasi.

ninkasi
Biergodin Ninkasi

Tot verering willen wij bij Zindering niet gaan. Maar ook wij houden van zo’n heerlijke goudgele rakker. Iemand die helemaal gek is van het vloeibare goud is Bram Peek. Hij werkte de afgelopen vijf jaar in een biercafé in Utrecht en wij mogen ons gelukkig prijzen dat deze bierliefhebber én bierkenner ons team komt versterken. Een vrolijke verschijning, met een passie voor bier. Reden genoeg om hem eens aan de tand te voelen over dit mooie product.

bierblogbram-6
Bram met een selectie van de bieren die wij schenken

Beste Bram, tof dat je ons team in Zindering komt versterken. Hoe kom je hier zo terecht?
Bram: “heb een poos geleden heel fijn samengewerkt met Luc en Nicole. Zij werken al een tijdje in Zindering en vertelde me over de fijne werksfeer en leuke collega’s van de Stadsschouwburg en Zindering. Na vijf jaar knallen in een café zocht ik meer diepgang en een nieuwe uitdaging. Ik wilde graag meer affiniteit met food en die heb ik bij Zindering absoluut gevonden.”

We hoorden dat je de afgelopen vijf jaar in een biercafé in Utrecht hebt gewerkt. Waar komt je passie voor dit product vandaan?
Bram: “België en Duitsland zijn echte bierlanden. Ik vind het een leuke ontwikkeling dat ook Nederland meer een bierland begint te worden. In Utrecht zijn er de afgelopen jaren heel veel bijzondere kleine brouwerijen bij gekomen. Denk bijvoorbeeld aan Van der Streek, De Leckere, Maximus en Hommeles uit Houten. Zij maken echt prachtige biologische streekbieren waar we trots op mogen zijn!”

Je speelt in een band, kan je daar eens iets over vertellen?
“Ik speel in twee bandjes”, aldus Bram. “Een grote cover/feestband genaamd Jambassadors waarmee we voornamelijk op grote feesten en trouwerijen spelen.  Daarnaast hebben we een bandje met eigen werk genaamd DEWITT waarvan onze albumpresentatie 1 april is in Tivoli de Helling. Dus komt vooral even kijken!”

Gooit het publiek tijdens optredens ook wel eens bier naar je?
Bram hard lachend: “Dat is gelukkig nog nooit gebeurd.”

In Zindering hebben we verschillende bieren op de tap en op de fles. Welke biertje is jouw favoriet en waarom?
Bram: “Ik vind het leuk dat dat we met lokale leveranciers werken zoals De Leckere. Zij brouwen voor elk seizoen een nieuw biertje. De Paulus van De Leckere is mijn favoriet omdat het een mooie combinatie is tussen de klassiek Belgische stijl maar met Nederlandse invloeden. Het resultaat is een stevig bier met een aangename frisheid waar ik erg van kan genieten. Maar mijn favoriete bier in Zindering is de Highhops van Maximus. Een van de betere Utrechtse IPA’s met een mooi bittertje, lekker hoppig en niet teveel alcohol. Bovendien is de Highhops goed te combineren met eten. Bijvoorbeeld bij de kimchi van spruitjes met geroosterde runder ribeye, een voorgerecht dat nu op de menukaart staat. Het lijkt mij sowieso leuk om mensen over te halen eens een uitdagende biercombinatie uit te zoeken bij de gerechten die zij eten. Uiteraard kan ik daar in Zindering goed advies over geven.”


BIERKAART

OP DE TAP

Grolsch Premium Pilsner – € 2,50
Een stevig goudblond bier met een volle smaak. Gebrouwen volgens een meer dan 400 jaar oude traditie; een klassieke methode van lage gisting, met zorg geselecteerde grondstoffen en een natuurlijke rijping. Alcoholpercentage 5%, lichtgeel/gele kleur, drinktemperatuur 6-8 graden. Een heerlijk fris bier als aperitief of bij de borrel.

Grolsch Puur Weizen – € 4,00
Een natuurtroebel tarwebier gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Puur water uit eigen bron, originele Duitse gist en speciaal voor Grolsch geselecteerde tarwemout zorgen voor de volfrisse weizensmaak en de karakteristieke geuren van kruidnagel en fruit. Gekroond tot beste Weizen bier ter wereld. Alcoholpercentage 5,1%, goudgele kleur, drinktemperatuur 6-8 graden. Een goede combinatie bij olijven, schaal- en schelpdieren en gebakken of gegrilde vis.

La Chouffe – € 4,50
Een Belgisch ongefilterd blond bier, zowel hergist op vat als op fles. Het is een aangenaam fruitig bier, gekruid met koriander en een lichte hopsmaak. Alcoholpercentage 8%, goudgele kleur, drinktemperatuur 6-8 graden. Een heerlijk bier bij kip of een varkenshaasje, zeeduivel of mosselen en venkel of asperges.

OP DE WISSELTAP

Wij werken graag met streekproducten van een goede kwaliteit. Daarom kozen wij voor De Leckere; een bierbrouwer uit de Meern die 100% biologische bieren brouw. Daarnaast schenken we bier van Meantime uit London, waar de eerste IPA gebrouwen werd.

Paulus – De Leckere – € 4,50
Van nature troebel meergranen Abdijbier van hoge gisting met een volle frisse fruitsmaak. Lichtbitter en zoete afdronk. Alcoholpercentage 7,5%, goudgele troebele kleur, drinktemperatuur 8-10 graden. Een goede combinatie een verfijnd en fris gerecht zoals een salade of een gerecht met vis.

India Pale Ale – Meantime – € 4,50
India Pale Ale, afgekort IPA, is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in Engeland in de 19e eeuw en was bestemd voor de Londense markt. Door de extra toevoeging van hop is dit bier fris en fruitig in de neus en bitter in de afdronk. Een IPA bier is heerlijk voor in een tropisch klimaat, maar zeker ook lekker in landen als Nederland. Alcoholpercentage 7,4%, goudgele kleur, drinktemperatuur 8-10 graden. Een fris bier dat goed smaakt bij de vette snack, kruidige pastagerechten en pittige oude kaas.

OP DE FLES

Grolsch Stender – € 2,50
Stender Natural is puur natuurlijk gebrouwen met geselecteerd gerstemout, pittige hop en ons sprankelende bronwater. Dankzij het unieke, volledige brouwproces is Stender Natural fris van smaak en de perfecte natuurlijke dorstlesser. Alcoholpercentage 0,5%, lichtgele kleur, drinktemperatuur 3 graden.

Grolsch Radler – € 2,50
Grolsch Radler (2%)  is puur natuurlijk gebrouwen van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. Daarna gemixt met echt  vruchtensap door onze meesterbrouwers. Het is een licht-zoet bier met de  verfrissende smaak van citroen. Alcoholpercentage 2%, lichtgele kleur, drinktemperatuur 3 graden. Heerlijk verfrissend bier voor de warme dagen in de zomer.

De Koninck – € 4,00
Een Antwerpse Pale Ale. Licht moutig met een toets van karamel. Licht hoppig en een toets van kaneel. Alcoholpercentage 5,2%, amberkleurig helder, drinktemperatuur 4-6 graden. Dit licht bittere bier smaakt heerlijk bij kruidige gerechten zoals een curry. Ook lekker bij de vette borrel hap.

Duvel – € 4,50
Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het aparte brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak. Alcoholpercentage 8,5%, blonde kleur, drinktemperatuur 5 graden. Duvel is een heerlijke combinatie bij mosselen.

Grimbergen Blond – € 4,50
Grimbergen Blond is licht fruitig en evenwichtig zoet-bitter. Een heerlijke volronde smaak. Alcoholpercentage 6,7%, blonde kleur, drinktemperatuur 5 graden. Een lekker bier bij licht-kruidige pasta gerechten.

Grimbergen Dubbel – € 4,50
Een zoet-bitter bier met veel volheid en toetsen van karamel. De mengeling van verschillende moutsoorten geeft Grimbergen Dubbel deze typische dieprode “Bourgogne” kleur. Alcoholpercentage 6,5%, donker van kleur, drinktemperatuur 5 graden. De zoetheid van dit bier past goed bij uitgesproken kruidige gerechten zoals lamsstoof, gegrilde groenten en gevogelte.

Grimbergen Tripel – € 4,50
Grimbergen Tripel heeft een bitter-zoete, pittige en uiterst volronde smaak. De typische pittige tripelsmaak ontstaat door de blonde kandijsuiker en de subtiele mengeling van zachte en bittere hopsoorten. Alcoholpercentage 9%, okerkleurig, drinktemperatuur 5 graden. Een heerlijk bier bij schaal -en schelpdieren en visgerechten.

Karmeliet Tripel – € 5,00
In de smaak overheerst in eerste instantie de hop met haar behoorlijke bitters. Dit geeft het bier kracht en pit. Met een fruitige zoete afdronk. Alcoholpercentage 8,0%, blond van kleur, drinktemperatuur 8 graden. De fruitige hoppige geur en het zware karakter van Karmeliet gaan heel goed samen met kaas.

Kriek Boon – € 4,50
Dankzij de krieken en de jonge lambiek valt meteen de natuurlijke, frisse en zuurzoete smaak van dit authentieke rode bier op. Dit is kriek zonder toegevingen. Ze gebruiken voor dit bier oude en jonge lambiek (een streekbier uit de Zennevallei) die gerijpt is onze eiken foeders. Alcoholpercentage 4,0%, rood kleur, drinktemperatuur 5 graden. Een heerlijk bier bij een frisse tomaat-mozzarella salade of bij een zoete chocoladetaart.

Rochefort Trappist 10 – € 7,50
De Rochefort 10 is een trappistenbier. Een krachtig bruin bier met een levendig karakter. Het aroma is fruitig en moutig. De smaak van het bier is zoet-bitter. Alcoholpercentage 11,3%, dieprood kleur, drinktemperatuur 10 graden.

Komt u snel een lekker biertje drinken in Zindering? Wij ontvangen u graag!


T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *