Foodblog: cime di rape

Deze foodblog is onderdeel van een serie waarin we samen met Chef-kok Remco Vellinga opzoek gaan naar bijzondere ingrediënten die gebruikt worden in de keuken van restaurant Zindering. Remco laat zich graag beïnvloeden door de Italiaanse keuken maar schuwt het experiment niet. Hij is onophoudelijk opzoek naar ingrediënten die bijzondere smaakervaringen teweeg brengen. In deze eerste foodblog bekijken we ‘cime di rape,’ een groente waar Remco graag mee kookt.

Cime di rape is Italiaans voor ‘toppen van rapen’. In mediterrane landen worden veel groenten gegeten. Door het gunstige klimaat kunnen boeren een grote verscheidenheid aan soorten telen. Bovendien zijn deze groenten vaak goedkoper dan vis of vlees. Samen met pasta maken groenten een belangrijk onderdeel uit van de Italiaanse keuken. In ons kikkerlandje zijn voornamelijk in de wintermaanden groenten in trek. Cime di rape wordt ook wel broccoletti genoemd omdat de groente nauwe verbanden heeft met broccoli. Cime di rape bestaat uit lange duimdikke stelen die vormen naar malse stengels en donkergroen blad. In het blad vind je vaak een rozetje die kwa vorm nog het meeste lijkt op een broccoli-rozet. De smaak is bijzonder met een heerlijk bittertje. Het mondgevoel is aantrekkelijk; de sappigheid van de stengels en stelen, de knapperigheid van de rozetten en een heerlijk mals blad.

De bereidingswijze van cime di rape is eenvoudig. Snijd de stengel los van de steel en haal het blad van de stengels af. De stengels kun je in stukken snijden, snijdt de rozetten eraf. De dikke stelen hebben wat meer aandacht nodig, deze moet je even ontvellen met een scherp mesje omdat dit anders te taai is. Het blad gooi je niet weg maar kan je in lange repen scheuren. De stengels beetgaar koken in gezouten water in 11 minuten; kook het blad en de rozetten de laatste vier minuten mee.

Traditioneel worden cime di rape geserveerd met orecchiette, de kleine ‘oortjes’-pasta. De cime di rape worden dan gekookt zoals hierboven beschreven. Recht uit het hete water gaat de groente in een hete wokpan waarin knoflook en ansjovis zijn aangefruit in olijfolie. Even aanzetten en dan toevoegen aan de gekookte orecchiette. Chef-kok Remco Vellinga gebruikt cime di rape op eigen wijze en verwerkt het in een heerlijk soep met huisgemaakte gnocchi.

Wij nodigen u van harte uit om deze crème van cime di rape met gnocchi te komen proberen in ons mooie restaurant. Bekijkt u anders even de menukaart van januari. U kunt online een tafeltje reserveren of telefonisch via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *