Recept: Rouleau van gevogelte

Een rouleau is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. Het is een vleesgerecht waar een vulling in zit. Deze vulling wordt opgerold in een plat stuk vlees, vandaar de naam rouleau. Rouleau lijkt op het eerste gezicht een moeilijk te maken gerecht maar dit valt reuze mee. Eigenlijk lijkt het een beetje op een sushi rol maar je hebt in tegenstelling tot sushi geen ingewikkelde ingrediënten of materialen nodig. Een rouleau bestaat uit twee gedeelten: een plat stuk vlees waar de vulling in gaat en de vulling. Deze vulling bestaat uit gemalen vlees, dit noemen we ook wel een farce. Als je de basis van een rouleau met een farce begrijpt dan kun je er eindeloos mee variëren. In deze blog vindt u het gratis recept van chef-kok Remco Vellinga.

Ingrediënten (let op: in het fotoverslag maken we een grotere rouleau)
– 3 kipfilets (wij gebruiken polderscharrelhoen)
– 1 eetlepel pistachenoten
– 1 eetlepel roze peper
– 1 eetlepel slagroom (ongeklopt)
– 1 eetlepel gehakte peterselie
– 1/2 eetlepel gehakte dragon
– 6 plakjes gedroogde ham
– zout

Benodigdheden
– koksmes
– twee snijplanken
– bakplaat of ovenschaal
– keukenmachine
– huishoudfolie
– vleeshamer of zware steelpan
– grote mengbak
– houten lepel

Verwarm de oven voor op 175 graden. Snij op een aparte snijplank de haasjes van de 3kipfilets. Het haasje vind je aan de onderkant van de kipfilet. Dit is het deel van de kipfilet dat als het ware dubbelgevouwen zit.

rouleau-2
Het haasje is het bovenste gedeelte van de kipfilet

Snij de drie haasjes en 1 kipfilet in grove stukken en doe deze in de keukenmachine. Leg de andere twee kipfilets terug in de koelkast. Maal alles tot een fijne massa. Je hebt nu een farce gemaakt.

rouleau-7
Remco Vellinga maakt een farce

Pak dan de pistachenoten erbij en leg deze op een bakplaat of in een ovenschaal. Rooster de noten 5 minuten op 175 graden. Haal ze er dan uit en laat afkoelen.

rouleau-5

Pak nu de andere snijplank erbij en hak de peterselie en dragon fijn tot je een eetlepel peterselie en een halve eetlepel dragon hebt.

Doe dan de peterselie en de dragon, de room, een snuf zout en de roze peper in de keukenmachine en laat even draaien. Doe het mengsel vervolgens in mengbak, voeg de pistachenoten toe en meng met een lepel. De vulling van de rouleau is nu klaar.

rouleau-15
De vulling van de rouleau is klaar!

Haal de  2 kipfilets uit de koelkast en leg er een op de aparte snijplank die je voor kip gebruikt. Doe hier een vel plastic folie overheen. Sla de kipfilet plat tot deze overal ongeveer 1 cm dik is. Gebruik hiervoor de platte kant van de vleeshamer. Je kan dit ook doen met een zware steelpan als je geen vleeshamer hebt. Herhaal dit proces met de andere kipfilet.

Leg dan de kipfilets even opzij en scheur 2 stukken huishoudfolie af van ongeveer 60 cm (wij gebruiken vacuümzakken). Leg deze boven op elkaar in de breedte. Vervolgens scheur je nog 2 stukken plasticfolie van ongeveer 40 cm af. Deze leg je in de lengte erop. In het midden heb je dan 4 lagen folie. Leg hier dakpansgewijs de 6 plakken gedroogde ham op. Zorg ervoor dat je rondom de randen ongeveer 4 centimeter folie vrij laat. Leg dan de plat geslagen kipfilets op de plakken ham en besmeer met de farce die je hebt gemaakt. Smeer de vulling goed uit. Deze mag ongeveer een kleine cm dik zijn.

rouleau-22

Rol de rouleau dan op door onderaan de huishoudfolie over de rouleau te bewegen en te rollen zoals je sushi maakt. Zorg dat je de rouleau stevig op rolt. Pak dan de uiteinden van de huishoudfolie vast en rol de rouleau van je af om deze af te sluiten.

rouleau-27
Zo ziet de ongekookte rouleau er dan uit

Leg de rol dan in de pan met water van 80 graden (niet laten koken). Als er iets water in loopt is dit niet erg. Plaats een deksel op de pan en gaar de rouleau 20 minuten in het water. Haal de rouleau er na 20 minuten uit en laat even uitlekken. Snij de rouleau in mooie plakken en serveer!

Wij wensen u veel plezier tijdens het koken. Vragen over deze blog kunt u hieronder stellen! Meer gratis recepten vindt u hier: Recepten van Zindering. Wij nodigen u van harte uit om rouleau van Remco te komen proberen in ons mooie restaurant. Wij serveren onze rouleau van gevogelte met pistache en roze peper met bospaddenstoelen, polenta en parmezaan. Bekijkt u anders even de menukaart van november. U kunt online een tafeltje reserveren of telefonisch via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

rouleauzinderingja
Rouleau van gevogelte met pistache en roze peper, bospaddenstoelen, polenta en parmezaan

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *