Recept: aardperen soep

De jeruzalem artisjok, topinamboer of knolzonnebloem. Verschillende namen voor een bijzonder knolletje: de aardpeer. Deze vergeten groente werd voor het eerst beschreven door de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain in 1605. Hij trof de aardpeer aan bij de Huron-indianen. Waar de aardpeer eerst vooral in Frankrijk populair was zien we de knol nu ook regelmatig in de Nederlandse keuken terug.

aardpeer
De aardpeer: grillig van buiten, zoet van binnen én glutenvrij

De aardpeer kan op verschillende manieren worden gegeten. Rauw in een salade, gesneden en gebakken als vervanger voor de gebakken aardappel. Chef-kok Remco Vellinga kookt de aardperen en maakt er een heerlijke aardeperensoep van. Wanneer je de aardpeer kookt komt de rijke nootachtige smaak prachtig naar boven. Remco’s aardpeersoep is  een klassiekertje op de menukaart van Zindering.

Ingrediënten (voor 8 personen)
– 1 kg aardperen
– 1,5 liter kippenbouillon
– 0,5 liter slagroom
– 0,5 kilo knolselderij
– 1 prei, waarvan je enkel het wit gebruikt
– 1 pak bleekselderij
– paddenstoelenbouillonpoeder
– tom kha paste
– 1 teen knoflook
– 2 eetlepels olijfolie
– maizena

Benodigdheden
– grote soeppan met deksel
– dunschiller
– staafmixer

Schil de aardpeer en snijdt deze in plakjes. Snijdt ook de teen knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in de pan en doe hier de plakjes aardpeer en de knoflook in. Fruit vijf minuten en snij in de tussentijd de prei, knolselderij en bleekselderij in plakjes. Voeg deze ingrediënten toe aan de aardpeer en knoflook en fruit eveneens vijf minuten.
Voeg dan de kippenbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur terug en laat het geheel ongeveer 30 minuten op een zacht vuurtje koken met de deksel op de pan.
Pureer dan met de staafmixer tot een glad geheel. Voeg daarna de slagroom toe en meng alles even door elkaar.
Voeg vervolgens naar smaak paddenstoelenbouillonpoeder toe en tom kha paste. Voeg niet ineens teveel toe maar begin met een eetlepel en proef!
Bindt de soep met maizena. Maïzena is een veelgebruikt bindmiddel voor soepen en sauzen. Voeg het maïzena nooit rechtstreeks aan de soep of saus toe. Als je maïzena rechtstreeks aan een soep of saus toevoegt, zul je vrijwel zeker klontjes krijgen. Neem een kleine hoeveelheid van soep en laat het ietsjes afkoelen. Los al roerend een eetlepel maïzena op in de warme soep. Voeg de hoeveelheid soep met het opgeloste maïzena in beetjes toe aan de soep of saus op het vuur. Blijf gedurende het toevoegen goed roeren om klontjes te voorkomen. Herhaal dit proces tot je de juiste dikte hebt bereikt. De aardperensoep moet niet te waterig zijn, maar ook niet zo dik. Denk aan de consistentie van yoghurt. Is te soep te dun, voeg dan nog wat maizena toe. Is deze te dik dan kan je altijd wat bouillon toevoegen. Bewaar de soep afgedekt in de koelkast.

Wij wensen u veel plezier tijdens het koken. Vragen over deze blog kunt u hieronder stellen! Meer gratis recepten vindt u hier: Recepten van Zindering. Wij nodigen u van harte uit om de aardperensoep van Remco te komen proberen in ons mooie restaurant. Wij serveren onze aardpeersoep met hazelnoten-spinaziepesto. Bekijkt u anders even de menukaart van november. U kunt online een tafeltje reserveren of telefonisch via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *