Recept: Oud Hollandse appel compôte van Bob

De appel is de vrucht van de plant Malus Domestica. Deze vrucht kent een rijke geschiedenis. Al 10.000 jaar voor Christus werd de appel in het wild verzameld in Zuidwest-Azië. De gekweekte en eetbare handappel is het eindresultaat van een eeuwenlang proces van kruising in Centraal-Azië waar meer dan vijfentwintig appelsoorten voorkomen. Door te enten, het vegetatief vermeerderen van planten, zijn geselecteerde rassen in stand gehouden. Het waren de Romeinen die de rassen vervolgens hebben verspreid over West-Europa.

In de negentiende eeuw hadden veel steden in Nederland eigen rassen. Enkelen van deze rassen vinden we op het landgoed van Arie van den Berg, de opa van onze nieuwe leerling Bob. Bob speelde als klein kind veel bij opa; lekker buiten in de uiterwaarden van de Ijssel in Zutphen. Hij verwonderde zich over het prachtige landschap en genoot van de heerlijke appels van de boomgaard van opa Arie. Op deze prachtige boombaard  staan enkele zeer oude rassen. De bomen van Arie zijn meer dan honderd jaar oud, genoeg reden om er eens een kijkje te nemen, wat appels te verzamelen en te verwerken tot een heerlijk gerecht.

Op een mooie woensdagmiddag bezoeken we de boomgaard van Arie. Daar vinden we verschillende oude rassen die een oude boer in 1908 plantte. Goudrenetten, Bellefleur, knalrode Sterappels, Notaris appels en wellicht nog wel het meest bijzondere ras Present van Engeland met een prachtige lange vorm peerachtige vorm. Van al deze rassen hebben we en berg appels meegenomen. Vindt het fotoverslag én een gratis recept hieronder.

1
De boerderij van Arie van den Berg
2
Opa en kleinzoon
3
Appels plukken in de boomgaard
4
Goudrenetten appelboom
5
Bellefleur appelboom
6
Ster appelboom

7

8
Arie en Bob
9
Handen vol heerlijke biologische Oud-Hollandse appels
10
Natuurlijk ook even proeven

11

13
Arie plukt met een speciale fruitplukker
14
Een zak vol!
15
Een bijzonder ras: Present van Engeland
16
Een tas vol nemen we mee naar Zindering

Recept appelcompôte. Voor vier personen.

Benodigdheden
– schilmesje
– pan met dikke bodem
– houten lepel om te roeren

Ingrediënten
– 1 kg appels. Wij gebruiken enkel de appels van Oud-Hollandse rassen. Natuurlijk kan u bijvoorbeeld ook zogenaamde moesappels gebruiken zoals Elstar of Goudrenetten.
– 100ml water
– 50g suiker
– 1 theelepel kaneel

Schil de appels, wij gebruiken hier een speciale schiller voor omdat we ruim 40 kilo appels moesten schillen. Natuurlijk kan u ook een schilmesje gebruiken.

appelbob
Bob schilt de appels in de keuken van Zindering

Schil de appels en verwijder het klokhuis en eventuele oneffenheden. Snijdt de appel in blokjes. Doe het water in de pan en voeg de appels toe. Voeg dan de suiker en de kaneel toe en breng het geheel aan de kook terwijl u goed roert. Draai het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 15 minuten inkoken. Om de vijf minuten goed roeren zodat de appels niet aanbakken in de pan. Het mengsel is goed als het op grove appelmoes lijkt. Je hoeft de appels dus niet helemaal kapot te koken. Laat het mengsel vervolgens afkoelen en je appelcompôte is klaar! Je kan de appelcompôte afgedekt een week in de koelkast bewaren. Heerlijk als bijgerecht bij een stamppotje of warm als dessert. Eet smakelijk!

Wij wensen u veel plezier tijdens het koken. Vragen over deze blog kunt u hieronder stellen! Meer gratis recepten vindt u hier: Recepten van Zindering. Wij nodigen u van harte uit om de compote van Bob te komen proberen in ons mooie restaurant. Bekijk u anders even de menukaart van november. U kunt  online een tafeltje reserveren of telefonisch via onze receptie. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125 (receptie)
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *