Recept: Risotto di Zindering

Bij stadsrestaurant Zindering in Stadsschouwburg Utrecht kunt u uitgebreid á la carte dineren of kiezen voor  een voordelig driegangen theatermenu. Vanaf dit seizoen voegen we hier een snelle schotel aan toe. Voor slechts 14 euro geniet u van een bord zinderende risotto.

Risotto is een van oorsprong typisch Noord-Italiaans gerecht. De rivier de Po stroomt vanuit de Cottische Alpen in het oosten naar de Adriatische zee in het Westen en biedt met de uitgestrekte Povlakte een ideale (natte) voedingsbodem voor rijst. Er zijn drie soorten risottorijst: arborio, vialone nano en carnaroli. Alle drie hebben ze een zetmeelrijk laagje aan de buitenkant dat oplost tijdens de bereiding waardoor de bekende smeuïgheid ontstaat. Onze risotto is gemaakt van carnaroli. Een mooi dik en rond korreltje met een romige bite. We serveren hem in drie varianten; vlees, vis en vegetarisch. In deze blog een gratis recept van souschef Ronald van der Vlis: RISOTTO NERO AL POMODORO: inktvisrisotto met jonge inktvisjes en een vleugje tomaat. Hierbij schenken we een heerlijke fruitige licht gekoelde  rode wijn: de Ribeira Sacra van wijnhuis Finca Cuarta lees alles over deze wijn in de Wijnblog: Ribeira Sacra 2014.

Ingrediënten (voor 6 personen)
– 350g risottorijst
– 1 kg jonge inktvisjes, schoongemaakt en grof gehakt, bewaar alle inktzakjes die je aantreft. Schoonmaken van de inktvisjes doe je zo: filmpje inktvis schoonmaken.
– 125 ml witte wijn, bij voorkeur Italiaans
– 1 1/2 liter visbouillon
– versgemalen peper en zeezout
– 3 eetlepels extra vergine olijfolie
– 1 rode of witte ui, gepeld en fijngesnipperd
– 2 steentjes knoflook, gepeld en gehakt
– 1 gedroogde chilipeper, verkruimeld
– 4 pruimtomaten, vers en ontveld, of gepelde exemplaren uit blik
– 2 zakjes inktvisinkt
– 3 eetlepels vers gehakte peterselie

Benodigdheden
– een pan met dikke bodem die even diep is als hij breed is. Deze vorm zorgt ervoor dat de bouillon die je aan de risotto toevoegt niet te snel verdampt. Hierdoor kan de rijst de smaken langzaam absorberen.
– een pollepel
– ene houten lepel
– snijplank
– koksmes

Pak de visbouillon erbij en breng deze tegen de kook aan en proef of deze op smaak is.

Doe de olijfolie in de pan en voeg de ui toe. Fruit de ui 10 minuten op middelhoog vuur tot deze zacht wordt en begint te kleuren. Voeg dan de gehakte knoflook toe en fruit deze een minuutje of twee mee. Doe dan de inktvisjes erin (zonder de inkt!) en voeg de chilipeper toe. Breng op smaak met zout en peper, niet vergeten te proeven! Roer even goed door de pan en voeg de risottorijst toe, roer snel tot alles gemengd is en doe dit maximaal twee tot drie minuten. Wanneer de rijstkorrels doorzichtig zijn voeg je de wijn en tomaten toe en laat het geheel doorkoken op een zacht vuurtje totdat de rijst al het vocht heeft opgenomen.

Nu kan je de inkt uit te twee zakjes toevoegen, plus de inkt uit de eventuele zakjes die je bij de jonge inktvisjes hebt gevonden. Roer even goed door de pan. Wanneer alle rijstkorrels zwart zijn kan je de bouillon toe gaan voegen. Dat doe je als volgt: voeg 1 pollepel bouillon per keer toe, roer voortdurend zodat de rijst niet vastkoekt aan de pan, wanneer het vocht geabsorbeerd is door de rijstkorrels voeg je een nieuwe schep bouillon toe. Herhaal dit proces tot de rijst al dente is. Haal de risotto van het vuur en roer op het laatste moment de peterselie erdoor en breng eventueel nog op smaak met zout en peper en rasp er wat citroenschil overheen. Opdienen en smullen maar!

blogrisotto-3
Ronald van der Vlis

Wij wensen u veel plezier tijdens het koken. Vragen over deze blog kunt u hieronder stellen! Meer gratis recepten vindt u hier: Recepten van Zindering. Wij serveren momenteel in zindering drie verschillende risotto’s, buiten de reguliere kaart om: RISOTTO CON PANCETTA E PISELLI; risotto met erwtjes en pancetta copatta, RISOTTO NERO AL POMODORO; inktvisrisotto met jonge inktvisjes en een vleugje tomaat en RISOTTO VEGETARIANO ALLA PESCA, zomerse risotto met witte perzik en prosecco. Kom deze heerlijke risotto’s nu proeven! Online een tafeltje reserveren. U kunt ook telefonisch reserveren via onze receptie: 030-2324125.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *