Recept: panna cotta van Maarten

Iedereen kent dit traditionele Italiaanse dessert; de panna cotta. Een Italiaans puddinkje, vaak met wat vers fruit of een sausje gegeten. Mede dankzij Dr. Oetker is deze lekkernij ook in de gemiddelde huiskamer terecht gekomen. Maar hoe zit het eigenlijk met dit puddinkje? Waar komt dit vandaan, en hoe maak je het? Zelfstandig kok en gastblogger Maarten Brons vertelt:

De oorsprong van de panna cotta ligt in het noord-westen van Italië, in de streek Piemonte. Deze streek is vooral beroemd om z’n noten, de pistache en de hazelnoten, welke nog steeds door menig chef worden geroemd om z’n smaak.

piemonte
Piemonte – Italië

Na enig research bleek dat het recept van de panna cotta door menig chef wordt opgeëist, in verschillende gebieden, met verschillende ingrediënten. Zo wordt de panna cotta in het noorden van Italië met melk gemaakt terwijl in het zuiden vaak met room gewerkt wordt. Hierdoor krijgt de panna cotta een andere textuur en mondbeleving. Toch is de vuistregel in de culinaire wereld dat je een panna cotta met (ten minste één deel) melk maakt in plaats van slagroom, anders zou je een bavaroise krijgen. Na nog meer research kun je wel stellen dat er veel over gesproken en gediscussieerd wordt, een beetje net zoals die beruchte crème brûlée, waar menig culinair oorlog over gevoerd is. Uiteindelijk kunt u het beste zelf bepalen wat u wilt; met melk is de panna cotta lekker licht en met slagroom wat voller. De bereiding is verrassend eenvoudig en goed thuis te maken. Mijn recept:

Ingrediënten
– 1l room
– 16g gelatine
– 2 vanillepeulen
– 150g kristalsuiker
– doosje frambozen
– verse munt
– flesje grappa (lees alles over Grappa in de blog: Inspiratie: Grappa)

Benodigdheden
– pan
– vlamverdeler
– scherp mes
– lepel om mee te roeren
– acht aluminium timbaaltjes van 6cm doorsnee of acht kommetjes.
– huishoudfolie
– acht borden

Schenk de room in een pan en breng deze tegen de kook aan, maar kook niet in! Snijdt de vanillepeulen met een scherp mens over de lengte open. Schraap het merg (de zaden) eruit en doe het bij de room. Voeg de suiker aan de room toe en roer tot deze is opgelost. Haal de pan van het vuur en zet deze op een vlamverdeler op de laagste pit van het fornuis. Houdt het mengsel van room, vanille en suiker 15 minuten tegen de kook aan.

Week ondertussen de gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan het mengsel. Roer totdat de gelatine is opgelost. Verdeel dan het mengsel over de vormpjes of kommetjes, dek deze af met huishoudfolie en laat ten minste vier uur afkoelen in de koelkast.

Neem de vormpjes uit de koelkast en warm de onderkant op door ze 15 seconden onder een hete kraan te houden. Stort de panna cotta’s dan op de borden en serveer met wat verse frambozen. leg er een takje munt op voor de garnering en giet op het laatste moment er nog een scheutje grappa over.

Pannacotta
Op het laatste moment de Grappa erover schenken en genieten maar!

Geen zin om zelf te koken maar wel graag deze klassieker proeven? Reserveer dan een tafeltje tijdens onze ZINDERENDE ZOMERACTIE: Italiaanse dagen bij Zindering. Op dagen dat er geen voorstelling is, serveren wij een Italiaanse proeverij voor 5 euro per gerechtje. U heeft volop keuze uit alle heerlijke Antipasti en Piatti sfiziosi die gedurende het seizoen op onze kaart hebben gestaan, zoals malfatti, arancini, prosciutto van San Danielle, terrine van octopus en bruschetta met kippenlevertjes en dus ook deze overheerlijke panna cotta. Lekker veel proeven en gezellig samen tafelen, dat klinkt als een heerlijke zomeravond. Zeker in combinatie met onze Italiaanse wijnen, aperitieven en digestieven. Of probeer onze huisgemaakte Limoncello! Kom genieten van de zomer met een culinair liefdesavontuur langs De Méditerranée voor een heel ‘dolce’ prijsje

Data Italiaanse proeverij:  1, 2 , 6, 7, 8, 11, 12, 13 en 14 juli

Reserveren kan online of bel 030-2324125. De keuken is geopend van 17:00 tot 22:00. Graag tot ziens in Zindering!

Voor vragen over deze blog kan u een reactie achterlaten onderaan de blog of contact met ons opnemen via de Facebookpagina van Zindering. Meer recepten vindt u hier: Recepten.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht

zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *