Helloblog: Isaac Kaemingk

Isaac Kaemingk is eerste medewerker van restaurant Zindering en de stadsschouwburg Utrecht. Hij is de meest recente aanwinst van ons horecateam. Wijnmaker, wijnkenner maar bovenal het rustpunt op de vloer. Isaac stelt zich voor:

 “Als we bij de feiten blijven word ik 11 mei 40 jaar. De laatste 16 daarvan woon ik in Utrecht. Twee keer verhuisd, van studentenkamer naar appartement, van te klein geworden appartement door vermenigvuldiging naar eengezinswoning. Met de mama van onze drie zoons probeer ik daar de schade aan het casco beperkt te houden. Vanaf mijn vijfde groeide ik op in Lochem. Een periode die te vangen is in één woord: jeugdig. Geboren in 1976 te Lima, uit een Peruaanse moeder en een Peruaans ogende Nederlandse vader. De geografische ligging van Peru maakte de verhuizing naar Nederland iets tijdrovender. In mijn werkende leven zijn gastheerschap en wijn de rode draad, hoewel ik ook van wit houd. Als eigenaar van Wijnbar VinVin in Utrecht ben ik erin geslaagd vele onschuldige gasten aan een wijnverslaving te helpen.”

Isaac
Isaac Kaemingk – eerste medewerker van Zindering

Beste Isaac. Je werk nu ruim vier maanden als leidinggevende in het restaurant Zindering en Stadsschouwburg Utrecht. Hoe bevalt je nieuwe baan?
Isaac:“het voelt goed! Het is een veelzijdige baan en dat is één van de redenen om aan dit avontuur te beginnen. Contact met mensen, zowel gasten als personeel, heb ik nodig. Een team dat probeert hun gasten een geweldige avond te geven geeft mij energie. De gastronomie is een grote interesse en om te werken met een keuken met een duidelijke filosofie  over verse en ambachtelijke producten een voorrecht.”

Wat is het mooiste dat je hier tot dusver hebt meegemaakt?
 “Natuurlijk zijn er duidelijke hoogtepunten als een Food Centraal avond of een verhuring van Zindering met 230 gasten”, stelt Isaac. “Deze avonden samen tot een goed einde brengen geeft veel voldoening. Maar vaak zijn het de kleine dingen, de glinstering in iemands ogen als je de juiste wijn voor hen hebt gekozen of het team dat voor elkaar de kastanjes uit het vuur haalt op de momenten dat het misschien wat minder gaat.”

Je bent de oude eigenaar van de eerste wijnbar van Utrecht, VinVin. Wil je daar eens iets over vertellen? 
Isaac: “het was een spannende onderneming om een eigen bedrijf op te zetten. Eind 2010 was het concept wijnbar natuurlijk allang bekend, echter in Utrecht was er nog geen geopend. De kracht van VinVin was de keus voor kwaliteit, zowel in de service als in onze wijnen. Ondanks dat critici vraagtekens zetten bij onze locatie fietsten de mensen om voor een goed glas wijn, zelfs bijvoorbeeld na een teleurstellende ervaring elders. Persoonlijk heb ik veel geleerd in deze vier jaar.”

Je roots liggen in Peru. Wat betekent dit voor jou als mens?
“Dat is een leuke vraag waar ik een nog veel langer antwoord op kan geven dan ik al deed bij de andere vragen”, zegt Isaac. “Kort gezegd voel ik mij stiekem wel Peruaan, omdat mij dat hier anders maakt. Het grappige is dat ik in Peru juist weer de Hollander ben. Door het regelmatige contact met familie in Peru voelt het soms alsof je met één voet hier en de ander daar staat. Het heeft voor- en nadelen, belangrijkste vind ik dat het me heeft leren relativeren.”

En voor de gastronomie die je bedrijft?
Isaac: “de Peruaanse keuken is fantastisch! Ik zeg het niet alleen, maar topchefs van over de hele wereld hebben hun oog laten vallen op wat daar gebeurt. De diversiteit aan lokale producten en invloeden van andere culturen hebben een geweldig doorontwikkelde fusionkeuken opgeleverd. Ceviche is natuurlijk het kroonjuweel, maar een sandwich op de hoek van de straat smaakt in Lima gewoon al beter dan ergens anders.”

Klopt het dat je ook wijnmaker bent geweest in Peru?
Isaac: “dat was in Chili. Ik ben met mijn gezin daar heen gereisd  toen onze derde zoon 6 weken was. Mijn vriendin had al haar vakantiedagen opgenomen en aan haar zwangerschapsverlof geplakt en ik ging daar werken als assistent keldermeester. Zeer leerzaam en enorm respect gekregen voor het vak van wijnmaker.”

Wat is eigenlijk jouw favoriete wijn die we serveren in Zindering. En waarom?
“Ik ben verliefd op Pinot Noir”, zegt Isaac. “Het is mijn onbewoond eiland wijn, de wijn op mijn sterfbed en een vaste vertegenwoordiger van mijn wijnkast thuis. Waarom? De elegantie, verfijning en frisheid, de inzetbaarheid bij bijna elk moment. Elke slok nodigt uit tot nog één en dat is tenslotte waar het voor gemaakt wordt.. Dus ik ga van de huidige kaart voor de Vosne Romanée van Robert Sirugue, fantastisch!”

Wat mag er volgens jou niet in een restaurant ontbreken?
“Gedreven medewerkers en een goede wijnkaart.”

En wat vind je belangrijk om gasten mee te geven op een avond?
“Het gevoel dat zij gezien zijn.”

Waar komt je passie voor gastronomie eigenlijk vandaan?
“Mijn Peruaanse mama heeft mij van jongs af aan leren koken, ik denk dat ik daardoor altijd al met smaak bezig ben geweest”, stelt Isaac. “Eten en drinken is erg belangrijk in de Peruaanse cultuur, dat heeft ze mij wel doorgegeven. Een paar jaar werkervaring als kok heeft dat bij mij nog meer bevestigd.”

Wat inspireert jou?
Isaac: “door mijn brede interesse kan dat van alles zijn. Van de schilderijen van Francis Bacon tot de composities van Ennio Morricone, inclusief de prachtige oude westerns. Maar soms is een kolibri spotten in de tuin van mijn moeder  in Peru al genoeg.”

Waar sta je over vijf jaar?
Isaac: “geen idee. Ik ben impulsief, heb veel verschillende dingen gedaan en wil ook nieuwe blijven doen. Ik heb het naar mijn zin bij de schouwburg en er is ruimte voor iets ernaast. Dat maakt het nu erg aantrekkelijk om te blijven. Maar ik blijf mijn eigen wijnprojecten ontwikkelen.”

Tot slot: waar zou je graag nog eens willen eten en waarom?
“Een klassieke oude wijnbistro in Parijs. Zo’n tent die het snapt, alleen één soort fantastische ham vers van het been serveert  en de wijn het woord laat doen”, zegt Isaac. “En natuurlijk het nummer 1 restaurant van de wereld op dit moment: L’Osteria Francescana van chef  Massimo Bottura. Al was het maar omdat ik bij nummer 4, Central in Lima, heb gegeten en ik heel benieuwd ben hoe het nóg beter kan…!”

Isaac nodigt u van harte uit om eens een wijntje te komen proeven  in het compleet vernieuwde Zindering in Stadsschouwburg Utrecht. Als u vragen heeft over artikel stel deze dan op de Facebookpagina van Zindering. Onze menukaart wisselt maandelijks. Bekijk hier de menukaart van juni. Met onder andere Tuinbonen-venkelsoep met pancetta (vegetarisch met Parmezaanse kaas), Runder ribeye van de Lindenhoff met gremolata, frieten van zoete aardappel en gepofte cipollini-ui, en gebakken perzik met framboos en vanille-ijs van Roberto. Een tafeltje reserveren kan gemakkelijk online of bel 030-2324125. Benieuwd naar andere ambassadeurs  van Zindering? Lees ook de helloblogs met sous chef Ronald van der Vlis en chef-kok Remco Vellinga en eerste medewerker Pim Kouwenberg.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht

zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *