Helloblog: Pim Kouwenberg

Pim Kouwenberg is eerste medewerker van restaurant Zindering en de stadsschouwburg Utrecht. Pim is geboren en getogen in het dorp Rosmalen maar woont al 11 jaar in Utrecht. Tijdens zijn studie theater -en filmwetenschap op de universiteit begon Pim als avondmedewerker bij de stadsschouwburg Utrecht. Een bijbaan om zijn studie te kunnen bekostigen. Nu, een aantal jaar later, is hij eerste medewerker in zowel het restaurant en de schouwburg. Een mooie carrièrestap waar hij trots op mag zijn. Wij vroegen hem waar zijn passie voor gastronomie vandaan komt, wat hem inspireert en wat hij gasten mee wil geven.

pimklein
Pim Kouwenberg

Beste Pim. Je werkt nu al enige tijd in de Stadsschouwburg Utrecht. Blijkbaar heb je het hier naar je zin. Mag ik vragen waarom?
Pim: “Stadsschouwburg Utrecht is een heel fijn bedrijf waar we met een heel veel fijne collega’s werken. Daarnaast is het heel afwisselend werk omdat door de programmering elke avond anders is.”

 Je begon als avondmedewerker van de Stadsschouwburg Utrecht en hebt het geschopt tot eerste medewerker. Hoe bevalt deze nieuwe uitdaging?
“Supergoed,” aldus Pim. “Als eerste medewerker varieert het werk ontzettend, de ene avond ben ik als Chef van Dienst verantwoordelijk voor het hele publieksgebied van de theaterszalen, de andere mag ik met hele goeie koks en prachtige producten werken als ik het restaurant leid; ik kan dus zowel de breedte als de diepte in.”

Wat kunnen jouw medewerkers van jou leren?
Pim: “Ik hoop dat ik iedereen voldoende basiskennis kan geven. Van het ontkurken van flessen tot het weten wat de verschillende ingrediënten van een gerecht zijn. Ik geloof dat als de basiskennis goed is iedereen voldoende rust aan tafel kan hebben om daar ontspannen te zijn en iedere tafel zo persoonlijk mogelijk te behandelen.”

Wat mag er volgens jou niet in een restaurant ontbreken?
Pim: “Goed personeel. We krijgen vaak complimenten van (vaste) gasten dat we zo leuk personeel hebben, dat vind ik heel belangrijk. Als iemand passieloos een fles wijn op tafel knalt zal deze minder lekker smaken dan wanneer deze met liefde in je glas geschonken wordt.”

En wat vind je belangrijk om gasten mee te geven op een avond?
“De erkenning van dat ze mijn gasten zijn,” zegt Pim. “Ik ken mijn restaurant beter dan dat mijn gasten dat doen, dus ik kan ze verrassen. Met verhalen over wat ik ze voorschotel en met wát ik ze voorschotel. Als ik uit eten ga bestel ik altijd een wijn arrangement, ik ga ervan uit dat de gastheren/-vrouwen mij beter in de watten kunnen leggen dan ikzelf, daar ben ik immers gast voor.”

Waar komt je passie voor gastronomie eigenlijk vandaan?
Pim: “Die kant van mezelf heb ik echt pas in Zindering ontdekt. Toen ik in Utrecht kwam wonen was ik best een moeilijke eter. Vooral onze sous-chef Ronald daagt ons uit ons smaakpalet te verbreden. Zo at ik jaren geleden uit zijn hand mijn eerste oester, nu sta ik die zelf op feestjes bij vrienden uit te delen. Vorig jaar hebben we varkensteelballen gegeten, was een minder groot succes. Nu wil ik zo veel mogelijk proeven. Dat is denk ik ook wat gastronomie voor mij betekent: je laten uitdagen, nieuwe dingen ontdekken en verrast worden. Niet alleen door eten, maar ook door de combinatie met drank, hoe erover verteld wordt en hoe het bereid wordt. In m’n vrije tijd sta ik dan ook heel graag de hele dag in de keuken.”

Wat is het mooiste gerecht dat je proefde in Zindering?
“Het paardenbiefstuk en de zeeduivelwangen die we enkele jaren geleden op de kaart hadden staan,” stelt Pim. “Chef-kok Remco Vellinga weet me ook altijd te verbazen met zijn soepen, en dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet echt van soep houd. Daarnaast gebeuren er bij Food Centraal en Wijn & Spijs fantastische dingen in de keuken, dan worden er gerechten gemaakt die op gewone avonden niet haalbaar zijn; het was heel spannend toen Ronald bij de patisserie-editie van Food Centraal de Beef Wellington aansneed. Die kerst had ik het geprobeerd te maken maar mijn experiment was behoorlijk mislukt, die van Ronald daarentegen was fantastisch.”

En van welke wijn kan jij geen genoeg krijgen?
Pim: “Voor de Muscat à Petit Grains van Domaine de L’Argolle ga ik regelmatig even langs Hans Janssen van Margaret Wines, voor deze wijn konden we helaas geen plek maken op de huidige kaart. Het nadeel van mijn baan is dat ik mede verantwoordelijk ben voor het samenstellen van de wijnkaart. De proeverijen die we hebben om de wijnkaart bij het seizoen te laten passen zijn heftig, enerzijds omdat we écht heel veel proeven. Anderzijds omdat we wijnen proeven die ik zelf niet kan betalen. De lekkerste wijn die we na de laatste proeverij op de kaart gezet hebben is de Vosne Romanée van Domaine Robert Sirugue; een superelegante rode Bourgogne.”

Wat inspireert jou?
“Verhalen,” zegt Pim. “Van huis uit ben ik theaterwetenschapper en ik heb als theatermaker flink wat voorstellingen gemaakt. Als de koks over hun producten en de achtergronden van recepten vertellen ben ik altijd op zoek naar de details die interessant zijn voor aan tafel, hetzelfde geldt voor de wijnen en bieren die we selecteren. Ik had ooit een man in de zaak die me om een fles wijn met het beste verhaal vroeg. Toen heb ik hem een glas wijn laten proeven en over mijn fietsvakantie naar Rome verteld. Het was eigenlijk een best zweterig verhaal over de etappe van Florence naar Siena op de heetste dag van het jaar, maar na 3 kwartier bestelde hij een tweede fles.”

Tot slot: waar zou je graag nog eens willen eten en waarom?
Pim: “Ik ben er onlangs nog geweest, maar ik wil binnenkort weer naar De Klub, hier werken veel oud collega’s die er dezelfde filosofie op nahouden als wij; mooie maar pure gerechten zonder veel opsmuk. Elvi staat ook nog op m’n lijstje en ik ben toch ook wel zeer benieuwd naar Podium onder de Dom.”

 

Pim nodigt u van harte uit om eens te komen eten in het compleet vernieuwde Zindering in de Stadsschouwburg Utrecht. Bekijk hier de menukaart van juni. Een tafeltje reserveren kan online maar u kan ook telefonisch reserveren: 030-2324125.

Benieuwd naar andere ambassadeurs  van Zindering? Lees ook de helloblogs met sous chef Ronald van der Vlis en chef-kok Remco Vellinga.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht

zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *