Inspiratie: whisky en whiskey

Wij hebben in Zindering, hét stadsrestaurant van Utrecht in de Stadsschouwburg Utrecht, een mooie selectie aan whisky’s en Whiskey’s. Whisky is de Schotse en Canadese benaming voor een sterkedrank die is gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. In het Iers en Amerikaans heet de drank whiskey en wordt deze gemaakt van voornamelijk rogge en mais. De vertaling van beide benamingen is ‘levenswater’ of ‘vuurwater’. In deze blog alles over lees u alles over de whisky’s en whiskey’s die wij speciaal voor u hebben geselecteerd.

Schotse Whisky
Whisky wordt gemaakt door van graan een beslag te maken en dat te laten gisten. Het gist in het beslag zet de suikers om in alcohol. Het product is een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7.5%. Na distilleren van de vloeistof, dat betekent het verdampen van de vloeistof en deze weer laten condenseren, ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van 65%. Deze vloeistof wordt vervolgens gerijpt in eiken houten vaten. Na een bepaalde tijd, afhankelijk van de toepasselijke wetgeving, mag het whisky genoemd worden en kan de drank worden gebotteld.

The Compass Box
The Compass Box is een kleine Schotse producent en bottelaar van blended scotch whisky’s. Ze distilleren niet zelf, maar selecteren met een verfijnd gevoel voor smaak de beste distillaten van Schotse producenten en creëren vervolgens hun eigen unieke blends. Wij serveren in Zindering drie varianten:

WhiskeyZindering-5

Spice Tree
Na de eerste rijping op voornamelijk first-fill Bourbonvaten, wordt de whisky over-gestoken op 195 jaar oude Franse vaten uit de Vogezen. Deze tweede rijping kan tot twee jaar duren. De geur is krachtig met tonen van kruidnagel, gember, nootmuskaat, kaneel en vanille. De smaak is rond en volzoet met een fijne rokerigheid en peper. De afdronk is perfect in balans.

Oak Cross
Zachte malt whisky met tonen van kruidigheid en vanille en een subtiel fruitaroma. De blends van malts die gebruikt zijn voor deze whisky zijn uitsluitend afkomstig uit de Highlands en minimaal 10 jaar oud. De geur bevat tonen van appel, vers gesneden kruiden, mout, steranijs, vanille en kaneel. De smaak is rond en heeft aroma’s van vanille, kruidnagel, citrus, peper en bloemen.

Peat Monter
Deze whisky is voor de echte turfliefhebber. De balans en de rijke zoetheid wordt in deze blended malt verkregen van 12 tot 17-jaar oude maltwhiskey’s van de Ardmore-distilleerderij. De geur is vol aromatisch met tonen van fruit, kruiden en ziltigheid. De smaak is rijk met tonen van gerookte bacon, mout, tonen van fruit en kruiden en heeft een lange afdronk van rokerigheid en mout.

Oban
Oban is een 14 jaar oude Highland Single Malt Whisky. Highland betekent dat de whisky gemaakt is in de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenok. Single malt betekent dat het een whisky is afkomstig van één distilleerderij: de Oban Distillery in Oban, Schotland. Deze whisky heeft een meer uitgesproken smaak. De whisky wordt gemaakt van gerst en gemout graan. De gekiemde gerst wordt rustig gedroogd in een in een koperen potkegel of ‘kilm’ waarbij de lichte turfrook een uitgesproken smaak en karakter aan deze malt geeft. Deze whisky smaakt daardoor rokerig en heeft een moutige droogheid.

WhiskeyZindering-6

Amerikaanse whiskey
Four Roses
Four Roses Bourbon-Whiskey is een Amerikaanse Whiskey die, in tegenstelling tot Schotse of Canadese, gemaakt wordt van rogge en mais. De benaming ‘bourbon’ is afkomstig van Bourbon Country, een district aan de grens tussen de staten Virginia en Kentucky. Volgens de Amerikaanse wet moet de whiskey gemaakt worden met tenminste 51% mais en twee jaar bewaard worden in van binnen gebrande ‘American White Oak’ vaten. De smaak is daardoor vol, rijk en licht kruidig.

Ierse whiskey
Jameson
Jameson is een Ierse whiskey. In 1780 legde John Jameson in Dublin de basis voor zijn whiskey door boeren uit de omgeving uit te nodigen om de beste kwaliteit gerst te verbouwen. Er werd geïnvesteerd in alleen de allermooiste vaten en zijn werknemers behoorden tot de best betaalden uit de regio. Het resultaat is dat Jameson de best verkochte whiskey ter wereld is geworden. Ierse whiskey’s worden keer gedestilleerd in koperen ‘pott stills’, in tegenstelling tot Schotse en Bourbons die vaak maar een of twee keer worden gedestilleerd. Het Ierse Jameson neemt haar tijd. Tijdens het maakproces wordt de gemoute en ongemoute gerst gedroogd door warme lucht. Er wordt dus geen rook gebruikt tijdens het proces of in het eindproduct. Dit zorgt voor het unieke karakter van Ierse whiskey’s. Jameson is een soepele whiskey met hints van kruiden, sherry en hout.

Komt u snel proeven in Zindering? Bekijk ook onze Facebook pagina en laat weten welke whisky of whiskey uw favoriet is! De menukaart van juni vindt u hier: menukaart van juni. Als u een tafeltje wilt reserveren dan kan dat online of bel 030-2324125.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht

zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *