Recept: begraven zalm (Gravad Lax)

Begraven zalm, ofwel Gravad Lax of Gravlax is een traditioneel Scandinavisch gerecht. Dit gerecht kent een bijzondere historie. In de middeleeuwen werd Gravad Lax gemaakt door Noorse vissers om deze langer te kunnen bewaren. Zij zouten de zalm om vocht te onttrekken en lieten deze vervolgens licht rijpen door deze onder het zand te begraven. Op de zalm werden stenen gelegd om er nog meer vocht uit te persen. ‘Grav’ betekent in het Noors ‘gat in de grond’ of ‘graf’ en ‘lax’ betekent ‘zalm’. Gravad Lax is vrij vertaald dus ‘in de grond begraven zalm.’ In Zindering begraven we de zalm in verschillende kruiden en specerijen en wordt deze onder druk gemarineerd. Kok Maarten Brons geeft u zijn recept!

zalmkwekerij
Zalmkwekerij in Noorwegen
zalm
Noorse zalm

Ingrediënten:
– 1 zijde zalm met vel, zonder graten
– 1 bosje dille
– 1 eetlepels witte peperkorrels
– 100g grof zeezout
– 150g kristalsuiker
– 100g mosterd

Benodigdheden:
– snijplank
– koksmes
– vijzel of lepel
– huishoudfolie
– mengkom
– platte bak of ovenschaal
– iets zwaars, zoals twee pakken suiker

MaartenBronsBegravenZalm
Alle ingrediënten

Controleer de zalm op graatjes. Tip: leg de zalm met de huid naar beneden en met de staart naar links en de kop naar rechts. Pak een koksmes en schraap met de achterkant van het mes van rechts naar links over de  zalm. Op die manier voel je wanneer er nog een graat in de vis zit omdat je mes blijft hangen.

Hak dan de dille grof.

Stamp de peperkorrels fijn in een vijzel of met de bolle kant van een lepel en meng in een kom de peper, zout, mosterdzaad en 1 eetlepel suiker.

Snij de zalm doormidden en bestrooi deze met dille en vervolgens met het specerijenmengsel. Wrijf de kruiden en specerijen goed in de zalm.

MaartenBronsBegravenZalm-15.jpg
De dille en kruiden op de zalm. Even goed inwrijven!

Plaats dan de twee stukken zalm voorzichtig op elkaar en druk even aan.

Pak de huishoudfolie erbij, scheur vier stukken af en leg ze overlappend op elkaar. Leg de zalm erin en rol de huishoudfolie stevig om de zalm heen zodat het een mooi pakketje wordt.

MaartenBronsBegravenZalm-24
De zalm stevig opgerold

Leg de zalm in een ijzeren bak of keukenschaal en plaats er iets zwaars op. Bijvoorbeeld twee pakken suiker of twee pakken melk. Op die manier druk je de kruiden en specerijen echt ín de zalm. Een truc van Maarten voor meer smaak in de Gravad Lax!

Plaats het geheel dan in de koeling en laat de zalm twee dagen onder druk marineren. Haal de zalm dan uit de koeling en verwijder de huishoudfolie. Scheid de twee helften en schraap de kruiden en specerijen van de zalm af. Leg de zalm op de huid en snijdt er hele dunne plakken van. Uw Gravad Lax is klaar! In zindering serveren wij de begraven zalm met karnemelk, komkommersaus en zuurdesemtoast. Bekijkt u anders de menukaart even: menukaart. Heerlijk met een glaasje The Grape Whisperer Sauvignon Blanc 2014 – Clos Marguerite, Nieuw Zeeland waarover u alles leest in onze Wijnblog. We wensen u veel kookplezier! Voor meer recepten van onze koks en chef-kok zie: recepten. Mocht u vragen hebben over dit recept dan kan u die stellen op onze Facebookpagina. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *