Helloblog: Sous-chef Ronald van der Vlis van Zindering

Ronald van der Vlis is Sous-chef van Zindering, hét stadsrestaurant van Utrecht in de Stadsschouwburg Utrecht. Ronald is een gepassioneerde slagerszoon met een focus op de eenvoud van pure smaken en meester achter de kachel. Ronald is geboren en getogen op de Veluwe in het dorp Ermelo; hetzelfde dorp waar Chef-kok Remco Vellinga is opgegroeid. Remco is inmiddels vertrokken maar Ronald woont er nog steeds met zijn vriendin Kirsten, zoon Job (6) en dochter Eva (4). De samenwerking van Ronald en Chef-kok Remco Vellinga vormt al jarenlang de basis voor een inspirerende kaart. In de vorige Helloblog interviewden we Remco en nu is Ronald aan de beurt. We vroegen hem waar zijn passie voor koken vandaan komt en wat het voor hem betekent om als slagerszoon werkzaam te zijn in Zindering.

ronald
Sous-chef Ronald van der Vlis

Beste Ronald, waar is jouw carrière begonnen?
Ronald: “Ik begon als jong  jochie bij mijn ouders in de zaak . Ze hadden een slagerij in Ermelo. Daarna ben ik begonnen als afwasser. Toen ben ik in Apeldoorn de opleiding zelfstandig werkend kok gaan volgen. In deze periode heb ik ook bij diverse restaurants en hotels in Harderwijk en omgeving gewerkt. Hierna ben ik naar een hotel in Hilversum gegaan om uiteindelijk in Utrecht terecht te komen.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je opleiding als kok?
“Dat je heel nieuwsgierig en leergierig moet zijn. Een goede voorbereiding en vak en productkennis zijn bovendien essentieel”, stelt Ronald. “Op de middelbare school hadden we het vak consumptieve techniek, hier is wel een basis gelegd. We leerden hier veel basistechnieken van gedreven leraren. Daar heb ik nu nog profijt van. Daarnaast leer je het meest van de diverse bedrijven en koks met wie je werkt”.

Wie of wat heeft jou geïnspireerd om te gaan koken?
“Ik ging regelmatig uit eten met mijn ouders, dit heeft in zekere zin bijgedragen aan mijn inspiratie, stelt Ronald. Ook de chef van de Smaeckmaaker in Harderwijk, het eerste restaurant waar ik begon, heeft mij als jong kokkie geïnspireerd. Op televisie kon ik destijds ontzettend veel opsteken van oude rotten in het vak zoals Paul Fagel, Joop Braakhekke en niet te vergeten de grote Cas Spijkers. Door deze heren begon mijn verzameling kookboeken ook te groeien”.

Je bent Souschef van restaurant Zindering. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ronald: “Via een sollicitatie, Remco en ik zijn daar samen gestart. Inmiddels al weer 10 jaar”.

Je bent een slagerszoon. Wat betekent dit voor jouw werk in Zindering?
Ronald: “Het slagersbloed zit in de familie, mijn (over)grootvader, broer en ooms zitten ook in het vlees. Met mijn vader ging ik vaak mee “de boer op”: bij verschillende boeren koeien en varkens uitzoeken die later bij ons geslacht en verwerkt werden tot allerlei mooie producten. Ik hielp en keek veel mee in de slachterij, de worstmakerij en de slagerij hierdoor heb wel een voorsprong in kennis en kunde op gebied van vlees. Uiteindelijk heb ik gekozen om het vlees te bereiden i.p.v. te slachten en te verwerken”.

Welke gerechten kook je het liefst?
Ronald: “hmmm, lastig te zeggen, de Italiaans keuken heeft wel mijn voorkeur. De eenvoud en puurheid spreekt mij erg aan. Begin met kwalitatief goede ingrediënten en werk met passievolle leveranciers dan kom je al een heel eind.”

En wat kook je voor jezelf?
“Thuis kook ik ook altijd, zegt Ronald. Ik ben nou bijvoorbeeld veel aan het experimenteren met inleggen van groeten en fruit en het bakken van mijn eigen zuurdesembrood. Ook probeer ik mijn kinderen zoveel mogelijk voor te schotelen. Betrek ze erbij zodat ze ook weten wat ze eten. Wildplukken vinden we ook leuk, in de herfst weten we al precies waar de juist paddenstoelen staan. Het zijn gelukkig lekkerbekken. Al lusten ze natuurlijk ook niet altijd alles…

Wat mag er volgens jou niet in de keuken ontbreken?
“Liefde, passie en vakmanschap. Daarnaast kan goede apparatuur natuurlijk niet ontbreken”, aldus Ronald.

En tot slot: wat is je favoriete restaurant en waar zou je graag nog eens willen eten?
Ronald: “bij De Klub in Utrecht hangt een goede sfeer en wordt lekker gekookt.
Toscanini en Rijsel in Amsterdam kom ik ook graag. Bij mij in de omgeving: Klein Parijs, ‘t Nonnetje en de Boterlap. Op mijn verlanglijstje staan Osteria Francescana van Massimo Bottara en het restaurant van Dario Cecchini de bekendste slager van Italië. Ik ga dit jaar op vakantie naar Toscane dus wie weet. En nog steeds een keer eetcafé Te koop in Utrecht.

Graag bedanken wij Ronald van der Vlis voor dit interview. Meer Helloblog’s leest u hier: Helloblogs van Zindering.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *