Recept: geweckte zoetzure Chioggia biet

Chioggia is een vissersdorpje in de provincie Veneto, niet ver van Venetië. Je vindt er een van de grootste vissershavens aan de Adriatische zee. De dorade die er vandaan komt schijnt van een uitmuntende kwaliteit te zijn. Maar er komt ook groente uit Chioggia: de Chioggia-biet ofwel de Bietola da orto. Het bietje heeft een fraai rood-wit gestreept uiterlijk dat nog het meeste lijkt op het patroon van een zebra. Het bietje is wat verfijnder van smaak dan de gewone rode biet. In deze blog gaan we samen met Sjoerd de Chioggia biet poffen in de oven en daarna wecken in wijnazijn met heerlijke kruiden. De bietjes krijgen hierdoor een heerlijke frisse zoetzure smaak die goed past bij een lentesalade met bijvoorbeeld geitenkaas, peer en rucola.

chioggia

Wecken
Wecken is een manier om levensmiddelen te conserveren. Wecken gebeurt traditioneel in glazen potten. De potten worden afgesloten met een deksel. Tussen pot en deksel komt een rubberen ring: de weckring. Om het deksel op zijn plaats te houden wordt deze vastgezet met een ijzeren beugel. De potten worden vervolgens gevuld met fruit en een vloeistof en als geheel verhit in water waardoor de meeste micro-organismen dood gaan en de lucht die bovenin het glas zit, wordt verdreven. Er ontstaat op die manier een vacuüm waardoor de producten in de gesloten weckpot tot wel een jaar houdbaar zijn zonder koeling of invriezen.

Benodigdheden:
– maatbeker
– oven
– grote ovenschaal
– aluminiumfolie
– grote pan
– weckpot (1.5 liter)
– theedoek
– snijplank
– schilmesje

Ingrediënten:
– 1 kilo Chioggia bieten
– 0.5 liter witte wijnazijn
– 0.5 liter water
– 25 gram suiker
– 5 kruidnagels
– 5 kardemom peulen
– 2 steranijs
– 2 eetlepels zwarte peperkorrels
– 1 eetlepel karwijzaad
– 1 blad gedroogde laurier

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bietjes en dep deze droog. Doe de bietjes in de ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie en  pof deze op 180 graden gedurende uur. De bietjes zijn gaar als je er gemakkelijk een schilmesje in kan steken.

GeweckteBiet
De Chioggia biet

Laat de gepofte bieten even afkoelen en pel of schil deze.

GeweckteBiet-2
Sjoerd snijdt de schil van de biet

GeweckteBiet-3

GeweckteBiet-4

Snij de bieten dan in kleine partjes en pak de rest van de ingrediënten erbij.

GeweckteBiet-5

GeweckteBiet-6

Pak nu een pan en doe hier de witte wijnazijn, water, zout, suiker, kruidnagels, kardemom peulen, steranijs, peperkorrels, karwijzaad en het laurierblad in. Breng het geheel licht aan de kook en roer zo nu en dan totdat de suiker is opgelost. Laat het geheel tien minuten op een heel zacht vuurtje  pruttelen zodat de kruiden in de witte wijnazijn kunnen trekken.

GeweckteBiet-7
Laat de kruiden in de warme witte wijnazijn trekken

Pak de weckpot erbij en zorg dat deze goed schoon is! Doe de bietjes erin en vul de weckpot tot de rand.

GeweckteBiet-8

GeweckteBiet-9
Vul de weckpot helemaal tot aan de rand

Vul een grote maatbeker met het het warme witte wijnazijn -en kruidenmengsel.

GeweckteBiet-10

Vul de weckpot tot een cm onder de rand met het warme mengsel en sluit de deksel. Zorg dat de rubberen rand de pot volledig afsluit.

GeweckteBiet-11
Giet de zoetzuur in de weckpot en sluit af

En dan het wecken: pak een grote pan waar de weckpot met de bieten met gesloten deksel in past. Doe water in de pan en breng dit aan de kook en laat de gesloten weckpot hier voorzichtig inzakken en kook 15 minuten. Haal de weckpot eruit en laat deze ondersteboven afkoelen.

GeweckteBiet-12
Sjoerd met het eindresultaat! Geweckte zoetzure Chioggia biet

De ingeweckte zoetzure Chioggia biet is nu klaar! Laat de bieten nog twee weken staan voordat je deze gebruikt. Zo kunnen de witte wijnazijn en de kruiden goed in de bietjes trekken. De bieten zijn nog lang houdbaar, ongeveer een jaar. Na openen is het vacuüm eraf en moet je de bietjes in de koelkast bewaren. Ze zijn dan ongeveer anderhalve week houdbaar. Smullen maar! Bij vragen over het recept kan u contact opnemen via de Facebook van Zindering.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *