Recept: Hanna’s hazelnoot taart

Remco Vellinga, Chef-kok van Zindering liet zich voor dit recept inspireren door zijn vriendin Hanna. Hazelnoottaart, een heerlijke luchtige taart met ricotta en een heerlijke bite door het gebruik van maanzaad. Afgetopt met een laagje abrikozenjam en chocoladekrullen. Hanna bakte deze licht-zoete taart altijd voor vrienden tijdens haar verjaardag. In deze blog maken we deze heerlijke taart samen met leerling Sjoerd Bouman. Wij wensen u veel kookplezier! Bij vragen over het recept kan u contact opnemen via de Facebook van Zindering.

Ingrediënten:
– 125g hazelnoten
– 115g boter, op kamer temperatuur en extra voor het invetten
– 125g suiker
– 4 grote eieren, gesplitst
– rasp van een sinaasappel
– 30g bloem
– 125g ricotta
– 2 eetlepels maanzaad
– een mespunt zout
– 3 volle eetlepels abrikozenjam
– 50g goede kwaliteit chocolade (70% cacao), geraspt
Benodigdheden:
– oven
– bakplaat
– keukenmachine
– kom en mixer
– taartvorm van 24cm met een losse bodem, u kan ook een springvorm gebruiken
– bakpapier en een schaar
– een steelpannetje
– houten satéprikker
– grote lepel
HazelnoottaartZindering-2
De benodigdheden: let op: dit is voor een aantal taarten.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Beboter  een taartvorm met een losse bodem en bekleed hem met een stukje bakpapier. Zet de taartvorm in de koelkast.
HazelnoottaartZindering-13
Spreid de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 5 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en pureer ze grof in een keukenmachine. Je kan ze ook in een theedoek wikkelen en met een deegroller fijn slaan.
Pak de keukenmachine er weer bij, of pak een kom en de mixer als je geen keukenmachine hebt. Klop de boter samen met de suiker tot het deze glad is en wit van kleur.
HazelnoottaartZindering-4
Klop de boter en suiker tot een zachte en witte massa
Klop er dan een voor een de dooiers door en voeg de sinaasappelrasp toe.
HazelnoottaartZindering-6
Sjoerd voegt de sinaasappelrasp toe
Zeef  de bloem erboven, verkruimel de ricotta en doe deze erbij. Roer dan de gemalen hazelnoten en het maanzaad erdoor.
HazelnoottaartZindering-7
Voeg de bloem en de ricotta toe
HazelnoottaartZindering-9
Voeg de gemalen hazelnoten toe
HazelnoottaartZindering-8
Voeg het maanzaad toe
Klop in een andere kom de eiwitten en het zout heel stijf en spatel ze voorzichtig onder het hazelnootmengsel.
HazelnoottaartZindering-11
Sjoerd mengt voorzichtig het opgeklopte eiwit en het hazelnootmengsel

HazelnoottaartZindering-12

Schenk dan het mengsel in een taartvorm en verdeel het tot de rand.
HazelnoottaartZindering-14
Bak de taart in 25-30 minuten licht goudkleurig. Ter controle kan je een houten prikker in de taart steken. Komt deze er droog uit dan is de taart klaar.
HazelnoottaartZindering-15
Neem de taart uit de oven en laat deze afkoelen. Doe ondertussen de jam met 4 eetlepels water in een steelpannetje en breng dit langzaam aan de kook. Bestrijk de bovenkant van de taart hiermee en laat weer afkoelen. Pak de chocolade erbij en rasp deze. Bestrooi de taart op het laatste met de geraspte chocolade en eet smakelijk!
HazelnoottaartZindering-16
Sjoerd is blij met het eindresultaat. Dat wordt smullen!
HazelnoottaartZindering-17
Eet smakelijk!
In Zindering serveren we deze hazelnoottaart met een lepel met mascarpone, crème fraîche en rozenwater. U bent van harte welkom om dit dessert eens te komen proberen. U kan online een tafeltje reserveren of reserveer telefonisch via  030-2324125. Bekijk hier de rest van de menukaart van maart. Graag tot ziens in Zindering!
 
Bron: Jamie Oliver, ‘De basis van het koken’.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Marie-Lou Gommers schreef:

    Volgens mij is dit een recept van Jamie Oliver uit de basis van koken

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s