Recept: Mejadra, Arabische nostalgie

Wij houden erg van comfort food: gemakkelijk te maken recepten met een bijzondere smaak die nostalgische gevoelens teweeg brengen. We laten ons inspireren door Yotam Ottolenghi, een Britse Chef-kok met Israëlische roots. Ottolenghi is onder meer bekend van zijn kookboeken en zijn succesvolle franchise.

Yotam_Ottolenghi
Yotam Ottolenghi

Mejadra is een oud gerecht dat in de hele Arabische wereld populair is. Het is een van Ottolenghi’s favoriete gerechten en brengt hem terug naar zijn jeugd waar zijn moeder dit recept kookte tijdens familiepicknicks. Het gerecht  vindt haar oorsprong in het Arabische Levant, ofwel ‘het morgenland’ in Zuidoost-Azië. Mejadra wordt daar verkocht in de meest chique restaurants maar ook door kleine eettentjes op straat. De combinatie van zoete kruiden en de bitter-zoete licht krokant gebakken uien geeft dit gerecht haar bijzondere smaak. Een lepel Griekse yoghurt maakt het gerecht af. Comfort food op haar best! Wij wensen u veel kookplezier.

Recept (voor zes personen)

Ingrediënten:
– 250g bruine of groene linzen
– 4 middelgrote uien
– 3 eetlepels bloem
– 2 1/2 dl. zonnebloemolie
– 2 theelepels komijnzaad
– 1 1/2 eetlepel korianderzaad
– 200g basmati rijst
– 2 eetlepels olijfolie
– 1/2 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
– 1 1/2 theelepel gemalen piment
– 1 1/2 theelepel kaneel
– 1 theelepel suiker
– 3 1/2 dl. water
– zout en zwarte peper
– Griekse yoghurt

Benodigdheden
– pan om de linzen in te koken
– braadpan met dikke bodem
– vergiet
– keukenpapier
– schuimspaan
– scherp mes
– houten lepel

Doe de linzen in een pan met water. Zorg dat de linzen helemaal onder water staan. Breng het aan de kook en laat de linzen 12-15 minuten koken tot ze beetgaar zijn. Giet ze af.

Pel de uien en snijd ze in dunne ringen met een scherp mes. Verdeel de uien op een platte schaal en bestrooi met de bloem en een theelepel zout. Meng alles voorzichtig met je vingers door elkaar. Verhit 2 1/2 dl. zonnebloemolie in een middelgrote braadpan met dikke bodem op hoog vuur. Doe een klein handje uien in de pan; de uien moeten flink sissen. PAS OP! Want het kan spetteren. Draai het vuur halfhoog tot hoog en voeg een derde van de uien toe. Fruit de uien 5-7 minuten tot ze mooi goudbruin en krokant zijn, roer af en toe met een houten lepel door de pan. Hou de temperatuur in de gaten zodat de uien niet té snel kleuren en verbranden. Schep de uien met een schuimspaan in een met keukenpapier bekleed vergiet en strooi er nog wat zout over. Bak de overige twee porties uit op dezelfde manier met eventueel wat extra olie.

Veeg de pan van de uien schoon met keukenpapier en doe de komijn en het korianderzaad erin. Zet de pan op halfhoog vuur en rooster de zaden twee minuten. Voeg de rijst, olijfolie, kurkuma, piment, kaneel, suiker, 1/2 theelepel zout, en royaal zwarte peper toe. Roer tot de rijstkorrels een vettig laagje hebben en voeg de gekookte linzen en de 3 1/2 dl water toe. Breng alles aan de kook, sluit de pan en laat het geheel ongeveer 15 minuten op laag vuur koken.

Neem de pan van het vuur, haal de deksel eraf, leg er een schone theedoek overheen en zet de deksel weer op de pan. Laat 10 minuten staan.

Meng met een vork de helft van de gefrituurde uien door de rijst en de linzen. Schep het geheel op een schaal in de vorm van een grote berg en schep de rest van de uien er bovenop. Serveer met een flinke lepel Griekse yoghurt. Smakelijk eten!

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *