Helloblog: Chef-kok Remco Vellinga van Zindering

Remco Vellinga is Chef-kok van Zindering in de Stadsschouwburg Utrecht. In deze eerste Helloblog interviewen we Vellinga en vragen waar zijn passie voor koken vandaan komt, wat hem inspireert en hoe hij zichzelf blijft vernieuwen.

RemcoVellinga
Remco Vellinga – Chef-kok van Zindering

 

Vellinga en Van der Vlis
Geboren in Harlingen en opgegroeid op de Veluwe in het kleine dorp Ermelo. Als klein jongetje kwam Remco met zijn moeder  vaak in Slagerij Van Der Vlis in Ermelo. Daar kreeg Remco altijd een plakje worst van Pa van der Vlis. Nooit wetende dat hij later zou samenwerken met zijn zoon Ronald van der Vlis. Toeval of niet, Remco en Ronald werken inmiddels al tien jaar samen in Zindering en drukken daar hun stempel op de gastronomie in Utrecht. Wij spreken Vellinga na een goed verlopen diner in Zindering.

Beste Remco, waar is jouw carrière begonnen?
‘Mijn carrière is eigenlijk begonnen nadat ik fotografie studeerde aan de HKU in Utrecht’, aldus Vellinga. Na zijn studie ontmoette hij een fotograaf die naast de fotografie werkzaam was als kok. Remco liet zich inspireren en besloot zich om te laten scholen als kok. Een nieuwe passie was geboren. Hij werkte daarna in verschillende restaurants: Van Polman’s Huis, restaurant 030, De Supperclub, Cuato in Spanje en nu in Zindering.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd tijdens je opleiding?
‘Tijdens mijn opleiding als kok heb ik eigenlijk niet veel geleerd. Álles leer je in de praktijk en ik leer nog iedere dag’, zegt Vellinga.

De keuken van Zindering heeft veel Italiaanse invloeden. Hoe is je passie voor de Italiaanse keuken ontstaan?
Vellinga: ‘Ik ben altijd zeer geïnspireerd door de klassieke Italiaanse The River Cafe kookboeken van R. Gray & Ruth Rogers. Dit waren echt bijbels voor mij. Tijdens mijn werkzaamheden als Chef-kok in Zindering heb ik bovendien een tijdje stage kunnen lopen bij The River Café in Londen, dat was echt fantastisch’, stelt Vellinga.

Welke gerechten kook je het liefst?
Vellinga: ‘Ik heb eigenlijk geen gerechten die ik het liefst kook. Wel kan ik zeggen dat ik graag verschillende soepen maak en daar ook vaak veel goede reacties over mag ontvangen. Het ligt dan ook nog steeds in de planning om met Zindering een soepboek uit te brengen. Verder mag ik graag experimenteren met bijvoorbeeld het inmaken en fermenteren van voedsel. Food Centraal is ook een programma waar ik erg trots op ben en waar ik een hoop creativiteit in kwijt kan. Ik voel dan echt de ruimte om nieuwe dingen uit te proberen’, aldus Vellinga.

U kunt nu hier fotoverslag van de 25ste editie bekijken: Food Centraal / VIS.

En wat kook je voor jezelf?
Vellinga: ‘Ik kook thuis eigenlijk voornamelijk vegetarisch. Dit omdat mijn mooie vriendin vegetariër is. Ik kook iedere week wat nieuws. En ik probeer dan ook om iedere week weer wat nieuws op tafel te zetten wat ook weer een uitdaging is.

Je gerechten zijn vaak creatief. Hoe probeer je vernieuwend te blijven?
Vellinga: ‘Ik probeer vernieuwend te zijn door veel uit eten te gaan. Met kerst was ik bijvoorbeeld bij De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Daar werd een 11 gangen vegetarisch menu geserveerd wat me erg geïnspireerd heeft. Bovendien lees ik veel kookboeken en bezoek ik regelmatisch food beurzen’

Wat mag er volgens jou niet in de keuken ontbreken?
Vellinga; ‘bevlogenheid en absorptie: en de omgeving moet juist zijn’.

Tot slot: wat is je favoriete restaurant en waar zou je graag nog eens willen eten?
‘Mijn favoriete restaurant is Le Chateaubriand in Parijs. Ze koken op hoog niveau en serveren iedere avond een nieuw menu. Dat doen ze echter zonder pretentie, de sfeer is er ongedwongen en vrij. Bovendien hanteren ze zeer schappelijke prijzen’, aldus Vellinga.
‘Ik zou graag nog eens eten bij Fäviken in Zweden. Dit restaurant bevindt zich op een totaal afgelegen locatie in het Noorden van Zweden. Er is iedere avond maar ruimte voor 12 personen. Reserveren betekent automatisch overnachten. Ze gebruiken er enkel streekproducten. Dat betekent dat ze in de winter enkel producten serveren die geweckt of op dat moment beschikbaar zijn.’

Vellinga nodigt u van harte uit om eens te komen eten in het compleet vernieuwde Zindering in de Stadsschouwburg Utrecht. In de keuken wordt gewerkt met veelal biologische producten van De Lindenhoff en Driessen Food en de menukaart wisselt maandelijks. Neemt u anders eens een kijken op de menukaart van februari. Een tafeltje reserveren kan online maar u kan ook telefonisch reserveren. Tel: 030-2324125. Graag tot ziens in Zindering!

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Arnold Duursma schreef:

  Goedemorgen beste Remco,

  wow wat een mooi verhaal en een passie straal je uit!! Iets wat je steeds minder terug vind in mijn ogen.
  Ook ik heb 20 jaar genoten van de Horeca en al mijn liefde en ziel er in gestopt.
  Vanaf vorig jaar heb ik een kleine noodgedwongen carriere switch gemaakt naar BD-Totaal.
  BD-Totaal is een groothandel in 100 % Biologische en Demeter producten.

  Ik ken BD-Totaal via mijn vorige baan bij het werkspoorcafe de Leckere en zo ben ik hier beland met de missie om de Horeca van Utrecht naar mij toe te halen als klant.

  Kortom….. sta jij open voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij?
  Zo kan ik jou een beeld geven van BD-Totaal en onze toekomst plannen.

  Ik hoor graag van je Remco

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *