Recept: gestoofde koolraap in een bloem-zout korst

Koolraap behoort tot de familie van de kool. In tegenstelling tot andere koolsoorten groeit koolraap onder de grond. Koolraap is ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap maar het zijn twee verschillende platenwortels. De wortel die we in deze blog bespreken is koolraap; een grote kool met een groengele schil die gestoofd of gekookt wordt gegeten. Het gele, geurige vlees is zacht en zoet en heeft een bijzondere aromatische smaak. Koolraap gaat goed in combinatie met kaas, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees. Koolraap is bovendien erg gezond omdat de kool rijk is aan vitaminen. In dit recept gaan we samen met leerling Sjoerd Bouman van Zindering de koolraap stoven in eigen vocht door deze in te pakken in een korst van zout, bloem en water. Door deze kooktechniek blijven alle smaken en vitaminen behouden. Wij wensen u veel kookplezier en horen graag wat u van de gestoofde koolraap vindt!

Recept (voor de bereiding van één koolraap voor 3-4 personen).

Ingrediënten:
1 koolraap van 1000 gram
300 gram bloem
150 gram zout
180 ml water

Benodigdheden:
Grote kom
Maatbeker
Oven
Garde
Deegroller
Stuk bakpapier

Verwarm de oven voor op 225 graden. Pak de koolraap en was deze. Even nadrogen met een theedoek. Pak de benodigdheden voor het deeg erbij: 300 gram bloem, 150 gram zout en 180 ml water. Doe de bloem samen met het zout in een grote kom en meng het geheel met de garde. Meet 180ml water af en giet een klein beetje bij het bloem -en zoutmengsel en roer het geheel door met de garde. Herhaal dit tot je al het water bij het deeg gegoten hebt. Op een gegeven moment krijg je de garde niet meer door het deeg en moet je deze met de handen gaan kneden. Strooi wat bloem op je aanrecht en haal het deeg uit de kom. Kneed het deeg tot het stevig en glad is. Pak nu de roller erbij, doe er wat bloem op en rol het deeg uit tot de koopraap erin past. Vouw het deeg om de koolraap en zorg dat het deel de koolraap helemaal af sluit. Pak een stuk bakpapier en leg de koolraap in het midden van de voorverwarmde oven. Laat de koolraap 2 uur stoven op 225 graden.

koolraap
De benodigdheden voor het deeg: 300g bloem, 150g zout, 180ml water
koolraap-3
De koolraap even wassen en afdrogen
koolraap-2
Sjoerd rolt het deeg uit met een deegroller
koolraap-4
Plaats de koolraap op het deeg
koolraap-5
Vouw het deeg om de koolraap
koolraap-6
Leg de koolraap op een ovenrooster op een bakmat of een stuk bakpapier
koolraap-8
Plaats de koolraap in de oven en laat deze 2 uur stoven op 225 graden
koolraap-9
Zo ziet de koolraap eruit na twee uur stoven
koolraap-10
Breek de korst door er een tik op te geven en snijd de koolraap aan
koolraap-11
Dat gele aromatische vlees ruikt echt heerlijk!
koolraap-12
Sjoerd met het eindresultaat! Smullen maar!

 

In Zindering serveren wij de koolraap als voorgerecht, gesneden in dunne plakken met cantharellen, truffelpecorino en kaantjes van roggebrood. U bent van harte welkom om dit gerecht eens te komen proberen. Neemt u anders even een kijkje op onze kaart van januari. U kan online een tafeltje reserveren of bel 030-2324125 om telefonisch te reserveren. Heeft u vragen over het recept neem dan contact met ons op via het Facebook account van Zindering.

Vond u deze blog interessant? Vindt meer recepten onder het kopje: Recepten.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *