Foodblog: Skrei

Begin januari bij de eerste volle maan van het nieuwe jaar begint het visseizoen op de Noorse skrei. De naam ‘skei’ komt van het Noorse woord voor zwerver ‘skreid’ en slaat op de lange toch die de vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. De skrei wordt gevangen in de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Het water is hier relatief warm en zeer voedselrijk. De skrei zwemt ieder jaar vanuit de noordpoolcirkel, de Barentszzee, naar deze visgronden om te paaien. Dit natuurwonder voltrekt zich ieder jaar op dezelfde plaats en dezelfde tijd. Het is traditie dat de kinderen de komst van de skrei aankondigen waarna de vissenboten naar open zee varen om de vis te vangen voordat hij de Noordelijke IJszee bereikt.

skrei1
De Noren vangen de skrei met netten
skrei3
Een traditionele Noorse vissersboot
skrei2
De Lofoten eilanden

Skrei is in Noorwegen wat de ‘Hollandse Nieuwe’ voor Nederland is; een delicatesse waar ieder jaar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Skrei is bovendien hét toonbeeld van duurzame visserij. Vissen op skrei mag niet zomaar. De skrei groeit langzaam en is pas na vijf tot zeven jaar geslachtsrijp. Om de visstand gezond te houden moeten vissers een vergunning hebben en is er een quotum. De Noorse overheid controleert met patrouilleboten de vangsten. De kwaliteit van de skrei wordt gegarandeerd door een officieel label dat is ontwikkelt door de Noorse visindustrie. Enkel leveranciers die geregistreerd zijn bij de Norwegian Seafood Export Council kunnen aanspraak maken op het kwaliteitslabel. Het waarborgt de authenticiteit en de versheid van het product en wordt toegekend door een onafhankelijke instantie. Het garandeert de consument enkele kwaliteitspunten zoals helder en stevig visvlees, de juiste koeling van de verwerkte vis en de traceerbaarheid van de vis zoals viszone, naam van de vissersboot en tijdstip van aankomst en verwerking. Het label wordt aangebracht op de voorste vin van de vis en bewijst dat het om échte Noorse Skrei gaat.

skrei5
Het kwaliteitslabel van de Noorse skrei

Skrei kenmerkt zich door het spierwitte, stevige maar verfijnde visvlees. Een traditioneel Noors gerecht is ‘Mølje’ waarbij de Lofoten de lever, eitjes en plakken skrei pocheren. Chef-kok Remco Vellinga en sous-chef Ronald van der Vlis van Zindering serveren skrei als hoofdgerecht met boekweitpolenta, flespompen en tempura van citroen. U bent van harte welkom om dit gerecht eens te komen proeven in ons verbouwde stadsrestaurant. Een tafeltje reserveren kan hier: reserveren of bel 030-2324160. Bent u interesseert wat wij nog meer serveren? Neem dan even een kijkje op ons menu voor januari. Graag tot ziens in Zindering!

skrei4
Skrei, stevig en verfijnd visvlees

 

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *