Foodblog: Burrata

Burrata is een verse, ronde Italiaanse kaas. Het lijkt wat op Mozzarella maar het is toch anders. Wat is het dan, waar vindt de kaas haar oorsprong en wat kan je ermee maken? Zindering legt uit.

Wat is Burrata? Burrata betekent in het Italiaans ‘boterachtig’. Burrata heeft een romige, gladde textuur.. De buitenkant bestaat uit Mozzarella en de binnenkant is een mix van Mozzarella en verse room, die eruit loopt als de kaas wordt opengesneden. Het maakproces van Buratta is hetzelfde als bij Mozzarella; de kaas wordt gemaakt met behulp van dierlijk of plantaardig stremsel en melk in een verhouding van 1:10000. De Italianen gebruiken rauwe melk, meestal waterbuffelmelk en soms koeienmelk. De gestremde kaas, of wrongel, wordt van de wei gescheiden en krijgt rust om de zuurgraad te doen dalen. Daarna wordt de wrongel gekneed tot deeg en opgewarmd. De gesmolten kaas wordt tot lange worsten uitgerold en in kleinere stukken verdeeld en tot bollen gevormd.

Maar zoals de bakker niet al zijn brood verkoopt blijft de kaasmaker ook wel eens zitten met wat ballen Mozzarella. De restjes worden dan tot kruimels verscheurd, in het Italiaans heet dat ‘stacciare. Het resultaat, vermengd met room en wei is ‘stracciatella‘,  ofwel ‘snippertjes’. Klinkt dat bekend? We kennen allemaal stracciatella-ijs waar snippertjes chocolade in zitten. Stracciatella is ook de naam van een Romeinse soep waar snippertjes ei in drijven. Stracciatella kan dus verschillende dingen betekenen in de keuken. De Asseltabroers, kaasmakers uit Adria – Apulië hadden in de jaren twintig van de vorige eeuw een idee en verpakten hun stracciatella-kaas in de overgebleven bollen mozzarella. Verse kaas zoals Mozzarella heeft immers de eigenschap dat wanneer je het warm maakt deze weer kneedbaar en vormbaar wordt. Zo maakten de gebroeders een zakje waar de stracciatella-kaas in spoten. Deze werd dichtgeknoopt en in licht gepekeld water bewaard. Het resultaat wat en romige sensatie die zij ‘Burrata’ noemden.

FoodblogBurrata
Burrata

Waar kun je Burrata voor gebruiken? Burrata kan je op dezelfde manier gebruiken als Mozzarella. In een salade met tomaat bijvoorbeeld, of een romige risotto met courgette en basilicum pesto en deze heerlijke romige kaas. In Zindering serveren we Burrata als voorgerecht met bloedsinaasappel, korianderzaad en laveldel-olie op onze decemberkaart. Heerlijk met een glaasje Cotes de Thongue Equilibre Chardonnay 2013 van Domaine de l ‘Arjolle. Deze wijn wordt nader besproken in Wijnblog: Cotes de Thongue Equilibre Chardonnay 2013. We zien u graag in Zindering. Reserveer uw tafeltje HIER.

Vond u deze blog interessant? Lees dan ook de andere blogs over food onder het kopje: Foodblog.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *