Foodblog: Brasato al Barolo

Brasato al Barolo is een typisch gerecht uit de provincie Piemonte – Italie. Braiseren in Barolo betekent stoven in Barolo wijn. Barolo is de koning der Italiaanse wijnen, met een volle smaak en veel aroma’s en tannine. De wijn is een rode DOCG, Denominazione di Origine Controllata e Garantita, een oorsprongbenaming waarvan de productiezone zich uitstrekt over de gemeenten Barolo, Faletto, Castiglione en Serralunga d’Alba. De wijn wordt gemaakt van Nebbiolo druiven en krijgt zijn typerende smaak van de klei -en kalkhoudende grond op de Italiaanse heuvels waar de druiven  veel zon krijgen.

Flash
De gemeenten Barolo en Barbaresco, Piemonte – Italië waar het gerecht Brasato al Barolo haar oorsprong vindt.

Brasato al Barolo is een heerlijk wintergerecht waarbij rundvlees langzaam wordt gegaard in Barolo wijn. Traditioneel wordt voor deze stoof rundersukade gebruikt. Sukade komt van de schouder ofwel voorvoet van het rund. Er loopt een pees door het vlees waaraan de sukadelap zijn naam en typische smaak en structuur ontleend. Wanneer je het rundvlees marineert en stooft in de Barolo wijn dan zal deze met al zijn tannine en proteïne het vlees zacht maken. Bovendien ontstaat er een unieke, complexe saus. De geuren die je keuken vullen tijdens het sudderen en smelten van het vlees zullen je ongetwijfeld even naar het mooi Piemonte transporteren.

rund

Chef-kok Remco Vellinga en sous-chef Ronald van der Vlis maken Brasato al Barolo met het Gasconne Kalf van de Lindenhoff uit Baambrugge. De kalveren worden geboren op de boerderij en lopen daar vrij met de moeder in de stal of in de wei. De kalveren worden gevoerd met hooi uit de weilanden en een voedermengsel bestaande uit granen, grassoorten en kruiden. Hierdoor krijgt het vlees een mooie rosé kleur en heeft het een zachte structuur. Afgelopen zomer bezocht het Zindering team de stallen van de Lindenhoff waar zij het Gasconne Kalf konden bewonderen.

Foodblog#1
Het Zindering team bezoekt de open stallen van de Lindenhoff
Foodblog#1-2
Gasconne kalf van de Lindenhoff
Foodblog#1-3
Gezonde beesten!

Vellinga en Van der Vlis gebruiken voor hun Brasato al Barolo de Langhe Nebbiolo Regret 2013  van wijnhuis Mochiero Carbone uit Piemonte – Italië. De Regret is te koop bij onze wijnleverancier Margaret Wines uit Utrecht. Brasato al Barolo staat nu op de kaart in Zindering (reserveren kan HIER). Wij serveren dit gerecht met cavalo nero; Italiaanse zwarte kool, en knolselderijmousseline. Hierbij schenken we de Côtes du Rhône la Gerbaude 2014 waarover u alles leest in Wijnblog: Côtes du Rhône la Gerbaude 2014. Graag tot ziens in Zindering! Of maak dit gerecht eens thuis met dit gratis recept van chek-kok Remco Vellinga: Recept: Brasalo al Barolo.

Vond u deze blog interessant? Lees dan ook de andere blogs over food onder het kopje: Foodblog.

T   0302324125
W  www.zindering.nl
S    Facebook | Instagram
A   Lucasbolwerk 24 | 3512 EJ Utrecht zind_logo-pay-of-1_rbg_2015-01

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *